Főoldal > DIÉTA > 5 alkohol mítosz ledöntve

5 alkohol mítosz ledöntve

alkoholberúgbetegségegészségmásnaposságmítoszrészegtévhit
0

Írta:

Az alkohol a világ leggyakrabban használt narkotikuma. Olyan drog ez, amely gyakran küldi fogyasztóit az intenzív osztályra, ám ennek ellenére a kemény alkoholisták kevesebb, mint 60%-a ismeri fel, hogy szokásuk magas kockázattal jár, a 2014-es Global Drug Survey szerint, amely a világ legnagyobb kábítószeres felmérése.

A legtöbb alkoholfogyasztó nem tudatosítja magában, hogy valójában mennyit is iszik, amelynek oka valószínűleg az alkohollal együtt járó ünnepi alkalmak és a különböző társadalmi összejövetelek, illetve az egészségre gyakorolt jótékony hatásai, természetesen csak mértékkel való fogyasztás esetén. Mindezek miatt itt az idő, hogy leszámoljunk a leggyakoribb alkoholos mítoszokkal.

1. tévhit: segíti az alvást

Lefekvés előtt egy pohár ital tényleg segít, hogy könnyebben elaludjunk, de az alkohol okozta elalvás, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan meg is szakadhat. A kutatás 2013-as felülvizsgálata szerint az alkohol gyors szemmozgással zavarja az alvást a REM-fázisban, ezáltal csökkentve az alvással töltött időt ebben a kritikus szakaszban.

2. tévhit: gyorsan ki lehet józanodni, ha szükséges

Sajnos ez tévhit, semmi nem képes felgyorsítani a józanodási folyamatot, sem egy csésze erős kávé, sem egy hideg zuhany. Meglepő, de a koffeinnek ilyenkor inkább káros hatása van, mint jótékony. A koffein egy stimuláns, úgy érezzük, mintha felébrednénk és kitisztulna a szervezetünk, de valójában az alkohol által lerontott egészségügyi állapotra nincs hatással. Becsapja fogyasztóját, miközben az alkohol továbbra is kifejti káros hatását, kockázatos viselkedéshez és veszélyes döntésekhez vezetve.

3. tévhit: a reggelire fogyasztott tojásrántotta helyrehozza a szervezetet

Minden rendszeres alkoholfogyasztónak megvan a saját, bevált étele másnaposság ellen, azonban az, hogy mit eszel ivás előtt (vagy közben) sokkal fontosabb. Ha alkoholfogyasztás előtt vagy közben táplálkozunk, az csökkenti az alkohol felszívódását, nem lesz olyan magas a véralkohol-koncentráció. Olyan kutatás azonban még nem született, amely igazolta volna a másnapi reggeli jótékony hatását.

profimedia-0035609850.jpg ()

4. tévhit: aki sört iszik, annak sörhasa lesz

Lehetséges, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elhízáshoz minden étel és ital hozzájárul, amit elfogyasztunk. A sörhas a sörívóknál annak a jele, hogy túladagoltak valamit, de ez nem feltétlenül maga a sör. A sörhas a túlzott kalóriabevitel miatt alakul ki, amelynek a sör csak egyik eleme.

5. tévhit: nincs nagy jelentősége, ha valaki elájul alkoholfogyasztás hatására

Mindannyian hallottunk már olyan történeteket, hogy valakinek a haverja beájult az alkohol hatására és nem tudta, hol ébredt fel. Az ájulás egyszerű mérgezés hatására következett be, és nem került az illető életveszélybe. Alkoholmérgezés akkor történik, ha valaki annyi alkoholt iszik, amely elnyomja a központi idegrendszert, amelynek következményeként bizonyos testi funkciók működése leáll. Azok a reflexek, amelyek életben tarthatnak, mint a köhögés, az öklendezés és a légzés, teljesen leállnak, ami közvetlenül halált okozhat, de sokkal gyakoribb, hogy a saját hányásában fullad meg az illető. Fontos, hogy végig tudatában legyünk, mennyit iszunk, kontrollálva, hogy ne veszélyeztessük az életünket, figyelmeztetnek a szakértők.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X