Főoldal > DIÉTA > Mi az ideális testsúlyod? (És egyáltalán: számít ez?)

Mi az ideális testsúlyod? (És egyáltalán: számít ez?)

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Az álomsúly-határ A legújabb kutatások ugyanis kiderítették

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Az álomsúly-határ

A legújabb kutatások ugyanis kiderítették, hogy minden nő számára létezik egy olyan álomsúly-határ, amit mindig és minden körülmények között el szeretne érni. Nem számít, hogy egyébként egészségesen él, a testtömeg-indexe is abszolút rendben van és úgy általában kicsattan az életörömtől – ha a súlyunk nem közelíti meg az álomhatárt, az már önmagában komoly önértékelési gondokat tud okozni. Persze ennek mélyebb okai vannak: egyrészt az álomsúlyunk az életünk egy pontján fixálódik az agyunkban, és utána csak nagyon nehezen vagyunk képesek elengedni, másrészt a környezet sem segít ebben; a cérnavékony lányokkal teli reklámok csak tovább rombolják az önbizalmunkat. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie.

Kérdezd meg magadtól, miért

Gondolkodj el rajta, mi az oka, hogy ennyire nem tudsz megválni ettől a bizonyos bűvös számtól. Ennyi volt a súlyod mondjuk az egyetemen vagy az esküvődön? És miért olyan fontos ez neked? Lehetséges, hogy ezekben az időszakokban nagyon boldog voltál, és valahol tudat alatt nem is az álomsúlyt, hanem azt a boldogságot szeretnéd visszavarázsolni? Ha így van, fontos tudatosítanod ezt magadban, és azt is, hogy nem a súlyod határozza meg, milyen lesz az életed, hanem te magad.

suly2.jpg ()Mérj másképpen

A testsúly nem csupán a felszedett vagy leadott kilók függvénye. Sok minden más is meghatározza, például, hogy vastag vagy vékony csontú vagy-e, milyen típusú zsírokat fogyasztasz a leggyakrabban, milyen az izomstruktúrád, a tesstömeg-indexed és így tovább. Előfordulhat, hogy nem a fogyókúra számodra a megoldás, hanem mondjuk egyszerűen kevesebb transzzsírt kellene fogyasztanod. Próbáld átprogramozni az agyad az egyik számról a másikra, és meglátod, máris kevésbé feszülsz rá az egészre.

Felejtsd el a szigorú diétát

Hónapok óta nem eszel narancsot, mert azt hallottad, hogy sok benne a cukor? Pedig amitől félned kell, az nem szegény narancs ártalmatlan cukortartalma, inkább a hozzáadott cukorral készült ételek és italok. Az ész nélküli diétával nem súlycsökkenést érsz el, inkább csak feszült, szomorú és depressziós leszel. Válaszd inkább a mozgást, a hozzáadott cukor nélküli élelmiszereket – és nyugodtan jöhet az a narancs!

Éljen a változatosság

Minden nap szigorú köröket rósz a sportpályán, mégsem veszítesz annyi súlyt, amennyit szeretnél? Persze, hiszen mint mindenhez, az egyhangú edzéshez is hozzá lehet szoktatni a testet, és akkor bizony hiába gyötröd magad. Próbáld ki a jógát vagy a biciklizést, sőt a legjobb, ha minden hétre más edzéstervet dolgozol ki, és így az unalom veszélye sem fenyeget.

Koncentrálj az izomépítésre

A gyors anyagcsere kulcsa a megfelelő az izomszerkezet, szóval felejtsd el a kilókat, és törekedj arra, hogy rendszeres edzéssel visszaállítsd a megereszkedett izmok tónusait. Így nem csupán élvezetesebb lesz majd a mozgás, de pár hónap múlva a mérleg is megörvendeztet majd!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X