Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészség és melegség: szauna ABC

Egészség és melegség: szauna ABC

egészségfogyásgőzfürdőinfraszaunaizzadásméregtelenítésszauna
0

Írta:

Nincs is jobb a sötét, hideg téli estéken annál, mint testet és lelket egyaránt felmelegíteni. E célból pedig a szaunánál jobbat úgysem találsz. De hogy melyik szaunatípus mikor és miért ajánlott?

Finn szauna

A legelterjedtebb szaunafajta a finn szauna. A test kívülről befelé melegszik fel, az igen forró levegőben (75-95 fokos), amit a szaunában lévő kövek melegítése biztosít. Ezeket locsolgatva növelhetjük a páratartalmat. Az egész szervezetet, szívet, keringési rendszert megdolgoztatja. Jelentősen felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, ezért szuper méregtelenítő hatású.

Infraszauna

A finn szaunával szemben az infraszauna belülről kifelé melegíti fel testünket. Itt az infravörös sugárzás biztosítja a meleg hőmérsékletet. A sugarak mélyen a bőr alá hatolnak, felgyorsítva ezzel a vérkeringést és az oxigénellátást is. Az 50-60 fok nem terheli le annyira a szervezetet, mint például a finn szauna. Rengeteg jótékony hatása miatt ma az egyik legkedveltebb szaunafajta.

Fatüzelésű szaunák

A fával forrósított szauna az európai emberek nagy kedvence. A fát kályhában égetik, ami felmelegíti a köveket, így fejtve ki csodás hatását. A hőmérséklet szabályozható, ugyanúgy, mint a párásítás is. Száraz közegben a bőr gyorsabban felmelegszik, és a légzés is nehézkesebb, ezért érdemes bizonyos időközönként locsolgatni a köveket.

37822702 - spa beauty well being and relax concept. woman in full length white towel sitting relaxed in wooden sauna

Füstös szauna

Ez a különleges szaunázási eljárás Finnországból származik. Működési mechanizmusa hasonló a fatüzelésű szaunáéhoz, annyi különbséggel, hogy a füstös szaunákhoz nem tartoznak kémények. Így miközben felfűtik a helyiséget, a füst is átjárja a szauna belső terét. Használat előtt természetesen kiszellőztetik a füstöt, majd azt követően lehet igénybe venni a kabint az izzadni vágyóknak. A füst szaga érződni fog, de éppen csak annyira, amennyire ez kellemes, és egyáltalán nem zavaró.

Elektromos szauna

Az elektromos szaunák főként a kényelem és a könnyű kivitelezés miatt terjedtek el. Gyakorlatilag bárhol megvalósíthatóak, hiszen még kémény sem kell hozzá. Ha nem is ugyanaz az élmény, mint a finn szaunákban, mégis roppant közkedveltek lettek hatékonyságuk és biztonságosságuk miatt.

Gőzfürdő

A gőzfürdő gyakorlatilag gőzzel teli szaunakabin. A levegő relatív páratartalma 80-100%, és bármilyen meglepő, a hőmérséklet itt a többi szaunához képest igen alacsony, csupán 40-50 fokos. Kitisztulnak a légutak, felpezsdül a vérkeringés, és megélénkül a szívverés is. A külsőre is jó hatással van, hiszen a bőr is felpuhul, amelyen keresztül könnyen távoznak a salakanyagok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X