Főoldal > szex > Védekezz okosan!

Védekezz okosan!

fogamzásgátlásfogamzásgátlófogantatásgyógyszerhüvelyóvszerspirálszerelemszexteherbeesésterhességvédekezés
0

Írta:

A nem kívánt teherbeesés ellen ma már számtalan módon védekezhetsz. Ám azt, hogy éppen melyiket választod, sok tényező befolyásolhatja. Segítünk eldönteni, hogy hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

A hormonális fogamzásgátlók mellett dönts…

… ha monogám és komoly párkapcsolatban élsz. A fogamzásgátló tabletták és a hormontartalmú hüvelygyűrűk azért előnyösek, mert semmiféle élvezeti faktort nem vonnak le az együttlétekből, egyszerűen, kényelmesen és biztonságosan használhatóak. Ha odafigyelsz a bogyók bevételére, illetve a gyűrű be- és kivételére, a teherbeesés esélye gyakorlatilag nulla.

A gumióvszer mellett tedd le a voksodat, ha…

… például valamilyen egészségügyi probléma miatt nem alkalmazhatsz hormonális készítményeket. De akkor is felesleges hormonokkal bombázni a testedet, ha nem élsz tartós párkapcsolatban, csak alkalmi partnereid vannak. Az óvszer megbízhatósága a tablettánál valamivel csekélyebb, ám megfelelő alkalmazás mellett nagyon kicsi az esély arra, hogy teherbe ess. Ráadásul a nemi úton történő betegségek egyetlen hatásos fegyvere.

Válaszd a spirált, ha…

… már szültél, és nem szeretnél bajlódni a különböző fogamzásgátló eszközökkel. Igaz, hogy a spirált csak nőgyógyász helyezheti fel, de az évekig fent is maradhat, kivéve, ha újabb babát tervezel. Emellett biztonságos is, hiszen megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Előnye továbbá, hogy rendkívül olcsó a többi fogamzásgátló módszerhez képest.

Kérd a nőgyógyászodtól az injekciót, ha…

… biztonságos védekezési módot szeretnél kevés macerával. A fogamzásgátló szurit elég háromhavonta beadatni, és ez idő alatt nem csak teherbe nem tudsz esni, de még a menstruációd is elmaradhat. Hátránya, hogy aki ezt választja, nagyobb eséllyel számolhat testsúlyváltozással, pecsételő vérzéssel és korai csontritkulással is.

Használj pesszáriumot, ha…

… a semmilyen hormonális eszközt nem szeretnél igénybe venni, viszont az óvszert is hanyagolnád. A pesszárium hasonló elven működik, mint a gumióvszer, azzal a különbséggel, hogy ezt az eszközt a nőnek kell felhelyeznie a hüvelybe. Arra figyelj, hogy együttlét előtt legalább 20 perccel tedd fel a kis gumieszközt, és a nagyobb hatásfok érdekében kend be spermicid (spermaölő) anyaggal.

Használj hüvelykúpot, krémet…

… ha komoly kapcsolatban élsz, és évek óta együtt vagytok. Ezek a készítmények gyakorlatilag nem mások, mint spermicid anyagok. Nem a legbiztonságosabb védekezési módszer, ezért ha nem áll biztos lábakon a párkapcsolatod, vagy éppen alkalmi viszonyba bonyolódtál, semmiképpen se ezt a fogamzásgátlási módszert válaszd.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X