Főoldal > EGÉSZSÉG > Mikor tilos a hormonális fogamzásgátló?

Mikor tilos a hormonális fogamzásgátló?

egészségfogamzásgátlógyógyszerhormon
0

Írta:

A hormonális fogamzásgátlók igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen ezek használata az egyik legkényelmesebb védekezési mód, ha még nem szeretnél babát, de tartós párkapcsolatban élsz. Néhány esetben azonban tilos bármilyen hormontartalmú készítményt használnod egészséged megőrzése érdekében.

Keringési problémák

Ha keringési problémáid vagy azzal összefüggő betegségek állnak fent nálad, semmiképp se a hormonális fogamzásgátlókat válaszd. Akár visszérgyulladásról, mélyvénás trombózisról, vérrögösödésről van szó, nagyon veszélyes (akár életveszélyes!) tablettát vagy hormontartalmú hüvelygyűrűt használnod. Ha a családban előfordultak hasonló megbetegedések, akkor is jobb, ha más védekezési módot választasz.

Dohányzás

Ha dohányzol, felejtsd el a hormontartalmú készítményeket. Mindegy, hogy erős vagy csak kocadohányos vagy, minden szál elszívott cigaretta érfalsérülést okoz. Ennek következtében pedig keringési és véralvadási zavarok léphetnek fel, ami nagyon veszélyes következményekkel járhat egészségedre nézve. Persze a legjobb az lenne, ha a dohányzást végleg elfelejtenéd.

44385860 - healthcare medicine, contraception and birth control. closeup oral contraceptive pills, condom and red lipstick on lace lingerie.

Májbetegségek

Ha bármilyen aktív májbetegségben szenvedsz, akkor nagy a valószínűsége, hogy a gyógyszert a máj közömbösíti és kiüríti a szervezetből. Másrészt a máj méregtelenítő funkciója romlik ilyenkor, a gyógyszerek pedig könnyen mérgezést idézhetnek így elő a szervezetben. Elvétve bár, és igen kis számokban mérve a hormonális készítmények néhány esetben jóindulatú májdaganatok, még kevesebbszer rosszindulatú májrákot is okozhatnak. Ezek gyakorisága igen csekély, de valószínűleg van összefüggés a kettő között.

Ösztrogénnel kapcsolatos betegségek

Vannak olyan daganatos betegségek (méhizom-daganat, mellrák), amelyek plusz ösztrogén bevitele mellett sokkal gyorsabban terjednek. Mivel ilyenkor a betegség terjedésének a lassítása a cél, a hormontartalmú fogamzásgátlási eszközök használata kifejezetten tilos. Ellenkező esetben a gyógyulás folyamata nem csak megsokszorozódik, de gyakorlatilag meg is kérdőjeleződik.

Az agyi erekkel összefüggő megbetegedések

Az agyérkatasztrófák (agyvérzés, trombózis, embólia) esetén különösen veszélyes a hormonális fogamzásgátlók használata. Az agyi érben bekövetkező sérülések, elzáródások életveszélyesek, ezért ebben az esetben mindenképpen keress más védekezési módot a hormontablettán és a hüvelygyűrűn kívül. Az egyéb lehetőségekről érdeklődj nőgyógyászodnál, hiszen rengeteg más kényelmes lehetőség is adott a biztonságos védekezést illetően.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X