Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb hormonmentes fogamzásgátlók

A legjobb hormonmentes fogamzásgátlók

egészségfogamzásgátlóhormonóvszer
0

Írta:

Ha a hormon nem jöhet szóba  Sok olyan betegség vagy állapot ismert, amikor a hormontartalmú fogamzásg&

Ha a hormon nem jöhet szóba 

Sok olyan betegség vagy állapot ismert, amikor a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jöhet szóba, illetve a nőgyógyász gondos mérlegelésén múlik, szabad-e alkalmazni. Teljesen kizárt például ilyen megoldást alkalmazni például az embólia, a trombózis, az agyi érbetegségek és egyes májproblémák esetén. A nőgyógyásznak tehát ezekre rá is kell kérdeznie a vizit során. Cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia és visszeresség esetén a szakembernek kell felmérnie, milyen módszer lehet ajánlatos. Azt is tudni kell, hogy a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatos kockázatok az életkor előrehaladtával egyértelműen fokozódnak. Így 35, de főleg 40 év felett érdemes hormonmentes megoldásokat keresni – mondja dr. Hintalan Albert nőgyógyász szakorvos. 

Mennyi megbízhatóak az egyes módszerek?

A fogamzásgátlás megbízhatóságát számszerűen is lehet mérni: az úgynevezett Pearl-index megmutatja, hogy az adott módszert alkalmazó 100 nőnél 1 év alatt hány esetben fordult elő terhesség, rendszeresen nemi élet esetén. Tehát minél kisebb egy módszer Pearl-indexe, annál biztonságosabb a fogamzásgátló hatása.

Spermicid krémek
Pearl-index: 2-18

A mélyen a hüvelybe vezetett krém a hímivarsejtek sejtmembránját károsítja és fontos enzimjeiket bénítja meg, így akadályozva a megtermékenyítést. Ez az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot kell felhelyezni. Sem használat előtt, sem közvetlenül utána nem szabad hüvelyzuhanyt alkalmazni, illetve szappannal mosakodni. Önállóan is használható, de mechanikai módszerekkel kombinálva (pesszárium, kondom) még teljesebb védelmet nyújt. Ideális megoldást jelenthetnek a szoptatás alatt. Hátránya lehet az egyes összetevőkkel szembeni esetleges allergiás reakció.

Hüvelytampon
Pearl-index: 0,74

Ugyanazon az elven működik, mint a krém, vagyis a spermiumokat teszi életképtelenné. Felhelyezés után azonnali védelmet biztosít, egy napon át. Legalább 1, legfeljebb 24 órán át lehet a hüvelyben hagyni.

Hüvelytabletta
Pearl-index: 0,74

A tablettát 10 perccel a szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, és így 3 órán keresztül biztosít védelmet. Ha újabb aktusra is sor kerül, újabb tabletta felhelyezésére van szükség, és megint ki kell várni a 10 perces hatóidőt.

fogamzas2.jpg ()Óvszer
Pearl-index: 3-4

A kondom használatának nagy előnye, hogy nem kell hormont vinni a szervezetbe, hogy bármikor kéznél van, és hogy az egyetlen megoldás, amely a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségektől is véd. Az óvszert a merev hímvesszőre kell felhúzni, így mechanikailag akadályozza meg, hogy a spermiumok a hüvelybe jussanak.

Pesszárium
Pearl-index: 2-18

Ez az eszköz egy méhnyakra helyezhető „gumisapka”, amely mechanikusan akadályozza meg a spermiumok méhbe jutását. Célszerű spermicid anyaggal együtt alkalmazni, 20 perccel az aktus előtt felhelyezni, és szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben tartani. Előnye, hogy a szervezet működését nem befolyásolja, hátránya, hogy helytelenül felhelyezve hatástalan. 

Hüvelytabletta
Pearl-index: 0,74

A tablettát 10 perccel a szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, és így 3 órán keresztül biztosít védelmet. Ha újabb aktusra is sor kerül, újabb tabletta felhelyezésére van szükség, és megint ki kell várni a 10 perces hatóidőt.

Spirál vagy méhen belüli eszköz (IUD)
Pearl-index: 0,3-3

Műanyag eszköz, amelyet réz, illetve ezüst, vagy arany tartalmú fém drót fog körül. Megfelelő feltételek mellett, illetve előkészítés után nőgyógyász helyezi fel, és rendszeres ellenőrzés mellett akár több évig is a méhben maradhat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X