Főoldal > szex > A magyar nők többsége nem szeretne havonta menstruálni

A magyar nők többsége nem szeretne havonta menstruálni

egészséghormonmenstruációmenzesztampontestvérzés
0

Írta:

Minden nő másképp éli meg a menstruációt. Van, akit jobban zavar, és van, akit kevésbé. A nemrégiben napvilágot látott kutatások alapján a megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna.

Közülük 48%-uk sohasem, harmaduk évi 3 alkalommal, 8%-uk 6 havonta és 9%-uk évente egyszer szeretne menstruálni.  Egy más vizsgálatban résztvevő nők háromnegyede a szexuális együttlétet, több mint fele a sportot és csaknem fele a munkát, valamint a társasági életet jelölte meg, amelyben zavarja a havonta jelentkező menstruáció. Ugyanakkor egy átlagos nőnek az élete során megközelítőleg 450 alkalommal van ciklusa, ami azt jelenti, hogy csaknem 40 éven keresztül kell elviselnie az ezzel járó, gyakran zavaró tüneteket. És mindemellett egy jó állapotú 8-10 éves használtautó árát költik el arra, hogy enyhítsenek a ciklusukkal járó kellemetlenségek kezelésére. (forrás: http://zavaramenstruaciom.hu/)

A menstruáció a társadalom számára sajnos még mindig tabu téma. A nők többsége nem szívesen beszél az ilyenkor jelentkező problémáiról, pedig átlagosan élete során 4 évet tölt el menstruációval. Napvilágot látott néhány hiánypótló kutatás, amik segítségével végre teljesebb képet kaphatunk a nők menstruációval kapcsolatos vágyairól.

Legtöbben meglennének menstruáció nélkül

A menstruáció a nők többségének életét megnehezíti. A nehézségek csökkentésére számos praktika létezik, a tünetek enyhítésétől egészen a menstruációs ciklus megváltoztatásáig. Sok nő pusztán azért is szed valamilyen készítményt, hogy könnyebb legyen a menstruációja, enyhébbek legyenek a tünetei, ezáltal több ideje jusson más dolgokra, és kiegyensúlyozottabb életet élhessen. Egy 2016-os tanulmány alapján a megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna. Közülük 48%-uk sohasem, harmaduk évi 3 alkalommal, 8%-uk 6 havonta és 9%-uk évente egyszer szeretne menstruálni.

Egy, szintén 2016-ban megjelent közlemény szerint a magyar nők is hasonlóan éreznek. Egy közel 600, felsőoktatási intézményben tanuló nő 15 perces kérdőíves felmérése szerint a  válaszadók csupán negyede szeretne minden hónapban menstruálni, harmaduk a 3 havonkénti menstruációt tartaná ideálisnak, 24%-uk pedig soha nem szeretne menstruálni. Hasonlóan a nemzetközi adatokhoz, akár 40%-uk alkalmazna valamilyen alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítményt, amely megszüntetné vagy ritkábbá tenné a menstruációs periódusokat.

Rachel Snow az UNFPA (United Nations Populations Found) vezető kutatójának kutatásából kiderül, hogy a menstruációhoz kapcsolódóan a nők többször említenek negatív, mint pozitív élményeket. Ezek részben a vérzéses időszakban és előtte fellépő tünetek, mint az alhasi görcs, rossz hangulat, kényelmetlen érzés, puffadás, vizesedés, fejfájás. Egy másik tanulmány szerint a menstruáció azon nők napi életében is kellemetlenséget okoz, akiknél nem jelentkeznek a menstruációval összefüggő tünetek. A szexuális életben a nők nagy részét (76%), a sportban csaknem felét (48%), a munkában csaknem harmadát (28%) zavarta a menstruáció.

Mi is a menstruáció valójában?

A petefészkekben és a méhben minden hónapban ciklikus változások történnek, előkészítve egy esetleges terhességet. A méh nyálkahártyája minden ciklus elején vékony, majd a hónap során megvastagodik, és ha nem történik meg a megtermékenyítés, a megvastagodott nyálkahártya vérzés kíséretében leválik. Ez a menstruáció.

Hormonális fogamzásgátló a tünetek enyhítésére?

Ma már a hormonális fogamzásgátlók nyújtják a legelterjedtebb megoldást a menstruációval járó kellemetlen tünetek enyhítésére. A csaknem 3000 nő bevonásával végzett ISY (Inconvenience Due to Women’s Monthly Bleeding) vizsgálat szerint azok között, akik nem csak a terhesség-megelőzés miatt szednek valamilyen hormonális készítményt, 32 százalék a menstruáció előtti fájdalmakat említette, 34 százalék az alhasi fájdalmakat, és 42 százalék a kiszámíthatatlan menstruációt, mint okot, amiért fogamzásgátlót szed.  Bár a vizsgálat adatai szerint a menstruációs periódus jelentősen rövidebb és kevesebb vérzéssel jár, valamint jelentősen kevesebb panaszt okoz a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknél,  mégis ezen nők több, mint felénél jelentkezik az alhasi fájdalom, vizesedés, hangulatingadozás és ingerlékenység.

A menstruációs fájdalmak enyhítésére használt készítmények egyáltalán nem újkeletűek

Az ókori rómaiak például ópiummal átitatott tampont használtak erre a célra. A mákból kinyert ópiummal átitatott tampon a 18. századi Amerikában valósággal reneszánszát élte, és egészen a 19. század második feléig használták előszeretettel, míg végül a 20. század elején megjelent görcsoldók és fájdalomcsillapítók végleg feledésbe taszították ezt a népszerű praktikát.

menzesz2.jpg ()

Nők milliói hiszik azt, hogy menstruálnak

Fogamzásgátló tablettákat használó nők esetében, a tabletta szedés szünetében megjövő vérzés nem menstruáció, hanem mesterségesen előidézett vérzés (megvonásos vérzés), mely a tablettaszünetben a kívülről bevitt hormonok hirtelen megvonására jön létre. Hormonális fogamzásgátló tabletták szedése mellett nem lenne szükséges havonta menstruálni

Logikus kérdés, hogy akkor miért úgy alkották meg a tablettákat, hogy a nőknek „havi vérzése” legyen? 

Ennek oka elsősorban a vallási és társadalmi elvárásoknak való megfelelés volt. A havonkénti menstruációhoz különböző hitek és érzések fűződnek. Ezek lehetne személyes szempontok, mint például, hogy a vérzés havi gyakorisággal biztosítja a nőket, hogy nem estek teherbe, illetve még idejében fény derülhet a terhességre.  Társadalmi elvárások, mint a „természetesség és belülről fakadó nőiesség” elvárása; vagy olyan mítoszok, mint a szervezet menstruáció során történő megtisztulása: a „rossz vér” és nedvek távoznak a szervezetből.

Mennyibe kerül ez a nőknek?

Egy átlagos nő élete során megközelítőleg 450 alkalommal menstruál. A ciklus kezdete 8-15, a vége 45-55 éves korra tehető, ami így elérheti a 40 évet is. Összeszámolta-e már valaki, hogy élete során mennyit költ menstruációira?

  • Tampon – 202.500 forint
  • Intimbetét – 108.000 forint
  • görcsoldó – 40.800 forint
  • édesség – 480.000 forint
  • bugyi – 240.000 forint

Az így kapott 1.071.300 forint bizony nem kis összeg, ez egy jó állapotú 8-10 éves használtautó ára, amit elköltenek a nők az évtizedek alatt.

Forrás: Deepinsight


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X