Főoldal > szex > Gombát okoz az orális szex?

Gombát okoz az orális szex?

egészségfertőzésgombagyógyuláshüvelygombaorális szexszex
0

Írta:

Az új kutatások szerint igen! Ezekre kell vigyáznod, hogy ne történjen meg veled.

Kényes téma, de erről is kell beszélni: az új kutatások szerint az orális szextől olyan fertőzést kaphatsz el, amit szinte lehetetlen kezelni, mert a gombás baktérium immunis az antibiotikumokra.

A WHO (World Health Organisation) már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a gonorrhoea-val fertőzött nők 60%-a tünetmentes, ezért minden szexuálisan aktív nőnek kötelezővé kellene tenni az évenkénti nőgyógyászati szűrést. Hogy miért? A kezeletlen neisseria gonorrhoea nevű baktérium kismedencei gyulladást, meddőséget és vetélést, a vérbe kerülve pedig bőr- és ízületi gyulladásokat is okozhat, amikkel nem szabad viccelni.

A WHO legújabb kutatása viszont még ennél is rosszabb állapotokra világított rá: az orális úton való gonorrhoea elkapása különösen veszélyes, mert a torokban lévő baktériumok nagymértékben akadályozzák az antibiotikumok hatásosságát – így szinte lehetetlen gyógyítani.

„A torokgyulladásra szedett antibiotikumok már önmagukban gombásodást okoznak szájban. Éppen ezért, amennyiben a gonorrhoea baktérium a torokban lapul meg, a gombás fertőzéseket még nehezebb kiűzni a szájból. Az antibiotikumok gombát termelnek, amitől csak még jobban elterjed a gonorrhoea, ezért nagyon nehezen lehet gyógyítani’ – mondja Dr. Theodora Wi, a WHO egyik professzora.

A „szuper gonorrhoea” elnevezésű betegséget bárkitől el lehet kapni, aki védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot – a kutatások szerint a fiatal nőknél és a homoszexuális férfiaknál, valamint a sok szexuális partnerrel rendelkezők különösen veszélyeztetettek, hiszen a fertőzést egymás után többször is el lehet kapni.

A gonorrhoeas fertőzöttséget teljes mértékben csak nőgyógyász tudja megállapítani, ezért ha megváltozott a hüvelyváladékod színe, szaga és mennyisége, valamint ha többször tapasztalsz rendszertelen vérzést és alhasi fájdalmat, mielőbb keresd fel a szakorvosodat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X