Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 dolog, amitől a nőgyógyászok óva intenek

7 dolog, amitől a nőgyógyászok óva intenek

betegnőgyógyásznőgyógyászati betegségorvosprobléma
0

Írta:

Neked is biztos számtalan elvárásod van a nőgyógyászoddal szemben: legyen kedves, a legprofibb a szakmájában, diszkrét, precíz, és persze kritikától mentes. De vajon az orvosoknak is van kritériumlistája a pácienseiről?

Most megtudhatod, melyik az a 7 szokás, ami a nőgyógyászokat a legjobban irritálja.

1. Az interneten tájékozódsz

Bármilyen tünettel az internethez fordulsz először? Csak óvatosan használd a Google-t! Természetesen tájékozódhatsz megbízható, orvosok által üzemeltetett honlapokról, de kizárólag vizsgálat után lehet pontos diagnózist felállítani. Az orvosok sokat tudnának mesélni a megannyi téves öndiagnózisról: például, amikor a pattanást herpesznek véljük, vagy épp mellráktól pánikolunk be, holott nincs is semmi bajunk.

2. Saját magad kezeled a hüvelygombát

A nők többsége vény nélkül kapható hüvelygomba elleni szereket használ, ahogy diszkomfort érzést észlel. Azonban, ha mégsem hüvelyfertőzésről van szó, akkor a pontos diagnózis, és így a megfelelő kezelés is, jelentősen elhúzódik, a tünetek pedig időközben súlyosbodhatnak.

3. Magadon hagyod az izzadt edzőruhát

Edzés után sietsz haza enni, vagy még úgyis hazakocogsz a közeli teremből, így nem cseréled le az izzadt sportrucit? Pedig ez nagy hiba, a nőgyógyászok is azt tanácsolják, hogy mozgás után cseréld át a sportruházatod, amint csak teheted. A gombák ugyanis könnyen szaporodnak meleg, nedves környezetben, fertőzéshez vezetve. Kerüld a műanyag alsóneműt, viselj 100%-ban pamut bugyit.

4. Természetesnek veszed, ha tartósan fájdalmas a szex

Ne félj róla beszélni, feltétlenül tudasd az orvosoddal, ha szinte mindig fáj a szexuális aktus. Ennek ugyanis számtalan oka lehet, mint például hüvelyfertőzés, székrekedés, mióma, ciszta vagy épp endometriózis.

gynecologist with a colposcope in the office, Image: 147683840, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

5. Összekevered a nőgyógyászod a háziorvosoddal

Veled is előfordult már, hogy az éves rutinellenőrzésed a torokfájásod vagy az ekcémád említésével kezdted? Bár a nőgyógyászok sok hasznos egészségügyi tipp birtokában vannak, például terhesség idejére, általános kérdésekben inkább ne hozzájuk fordulj.

6. Megszoktad az erős menstruációt

Nem számít, hogy hány éves vagy, és milyen közel állsz a menopauzához, nem normális, ha 2 óránként cserélned kell a tampont vagy betétet, esetleg mindkettő egyidejű használatával tudod csak megoldani a piros betűs napokat. Az átlagos vérveszteség a teljes menstruációs ciklusban 80 ml, amelyet nagyjából 5 teáskanálnyi mennyiségként képzelhetünk el. Számtalan gyógyszer (hormonkezelés vagy gyulladásgátlók, például az ibuprofének) és minimális invazív műtéti beavatkozás érhető el az erős menstruációval rendelkező nők számára.

7. Rendszeresen tangát viselsz

Végezetül, itt az ideje, hogy elfelejtsd a szexi, de kényelmetlen alsóneműt: a tanga ugyanis dörzsöli a bőrt, irritációt okoz és gátolja az intim területek szellőzését. Mindezek hüvelygyulladáshoz vezethetnek. Ne feledd, ez a tested egyik legérzékenyebb része, bánj is vele úgy!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X