Főoldal > szex > Szabad influenzásan szexelni?

Szabad influenzásan szexelni?

betegséggyógyulásinfluenzaszerelemszexvírusvitamin
0

Írta:

Szex influenzásan: szabad-e betegen szeretkezni a párunkkal, vagy inkább nem?

A Valentin nap ugyan már elmúlt, de a szerelmünkkel ettől függetlenül is szeretnénk egy kicsit összebújni ezeken a hűvös téli estéken. Igen ám, de mi van akkor, ha egyikünk influenzás? Az egészséges fél is biztosan megfertőződik egy ilyen együttlét során, vagy esetleg van mód arra, hogy ne kapjuk el egymástól a betegséget?

Ezzel foglalkozott a Health.com egyik cikke is. Szerintük először is nem árt, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed – elkaphatjuk tüsszentés, köhögés, kézfogás, de belégzés és csókolózás során is. A vírusok ráadásul egyes felületeken is elég sokáig életképesek maradnak a környezetünkben: influenzás személlyel való érintkezés után a konyhapulton akár 24 órán át, papírlapokon 1-2 órán át, a kezünkön pedig 15-30 percig élhetnek.

De térjünk vissza arra, hogy vajon szabad-e a csók, illetve más is, ha az egyik fél influenzás. Hát, a fent említett weboldal által megkérdezett szakértők szerint elég komoly esélyei vannak, hogy ilyen felállás esetén az egészséges partner is megfertőződhet. Kate White, a Bostoni Egyetem munkatársa szerint két méteres távolságot ajánlott tartani mindenkitől, aki elkapta a betegséget. De mivel az intim kapcsolat ennél jóval kisebb távolságot tesz szükségessé, így a szex az „abszolút nem ajánlott” kategóriába kerül. Legalábbis a tudomány szemszögéből.

„Gondoljunk csak bele, milyen kevés az esélye, hogy az influenzás párunk nem fog ránk köhögni, ránk tüsszenteni, vagy legalább azt a levegőt ki-be lélegezni, amit mi is” – mondta a szakember. Ez lefordítva nagyjából azt jelenti: ne csináljátok, ha nem akarjátok, hogy az egészséges fél is elkapja a betegséget. Még akkor sem, ha kapott oltást. Mert az sem nyújt száz százalékos védettséget az influenza ellen.

52002683 - close up portrait of sick woman  with fever sneezing in tissue

Ami némiképp nehezíti a dolgokat: lehet valaki influenzás és fertőző már akkor is, amikor a tünetek még nem is jelentkeztek. A vírus akár egy hétig is lappanghat az emberi szervezetben, így könnyen el lehet kapni egy olyan partnertől is, aki látszólag teljesen egészséges.

Akkor sem biztonságos a szex – már persze az influenza terjedésének szempontjából nézve –, ha a tüsszögő-köhögő, lázas fél már jobban van, mert még ilyenkor is fertőzhet. A fent említett weboldal által megkérdezett szakértők azt javasolták, hogy még legalább egy hétig mondjunk nemet a hancúrozásra, akkor is, ha partnerünk tünetei már elmúltak.

De ki tudja ezt megtenni?! Egyesek azt mondják, mindez túlzás, és elég, ha csak nemet mondanak a csókra – akkor nem lesznek betegek. Az orvosok szerint viszont ez nem nyújt megfelelő védettséget, mert az arcok akkor is közel kerülnek egymáshoz, ha egyetlen csók sem csattan el. Aki pedig szeretné még nagyobb biztonságban érezni magát a vírusoktól, az alhat külön szobában is, míg a párja beteg.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X