Főoldal > Utazás > Egy egzotikus, mégis közeli úti cél: Madeira szigete

Egy egzotikus, mégis közeli úti cél: Madeira szigete

0

Írta: and

Az örök tavasz szigete Madeira, Cristiano Ronaldo szülőföldje egy kis portugál sziget az Atlanti-óceánon, 1000 km-re Lisszabontól. Az átlaghőmérséklet 20ºC, amelytől az eltérés egész évben igen csekély, így ősszel, de akár télen is érdemes ellátogatni a szigetre, ahol apró termetű, sötét hajú portugálok élnek már a 15. század óta, manapság pedig gyönyörű, új építésű szállodák […]

Az örök tavasz szigete

Madeira, Cristiano Ronaldo szülőföldje egy kis portugál sziget az Atlanti-óceánon, 1000 km-re Lisszabontól. Az átlaghőmérséklet 20ºC, amelytől az eltérés egész évben igen csekély, így ősszel, de akár télen is érdemes ellátogatni a szigetre, ahol apró termetű, sötét hajú portugálok élnek már a 15. század óta, manapság pedig gyönyörű, új építésű szállodák várják az idelátogatókat.

paradicsommadar-virag.jpg ()Különleges természeti kincsek

Ha szereted a különleges virágokat, itt a helyed. Az enyhe és nedves éghajlat miatt az őshonos növényzet is gyönyörű, de az évszázadok során rengeteg egzotikus növény került ide Dél-Afrikából és Dél-Amerikából. Láthatsz itt datolyapálmát, magnóliát, korallfát, papayát és sokféle orchideát. Olyan hely ez, ahol egyszerre találkozhatsz az itthon is megszokott paradicsommal, almával, de megteremnek a trópusi növények, így a banán, sőt a cukornád is. A tenger szintjétől egy-két órás autóúttal a hegyekbe juthatsz, egészen az 1860 méter magas Pico Ruivo csúcsig. Közben figyeld meg, ahogy az éghajlat mediterránból hegyvidékibe vált, és ezzel együtt a növényzet is változik. Ha pedig mindez nem volt elég, látogasd meg a fővárostól nem messze fekvő Quinta do Palheiro nevű botanikus kertet, ahol még több különleges helyről (Kínából, Ausztráliából, stb.) származó virággal találkozhatsz.

sziklas_part.jpg ()Mit ne hagyj ki, ha itt jársz?

Fedezd fel Madeira kicsinyke, alig százezer lakosú fővárosát, Funchalt. Itt találod meg a sziget legjobb éttermeit, boltjait és szállodáit. Meredek, macskaköves utcákon sétálhatsz, ellátogathatsz a piacra (Mercado dos Lavradores) és felszállhatsz a libegőre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a hegyekre egyaránt. Ha felértél a végállomásra, visszafelé válaszd az évszázadok óta használt, fatalpakon csúszó hegyi szánt, amellyel 20 perc alatt visszajutsz Funchalba, és garantáltan izgalmas élményben lesz részed.
Ezután látogass el a kevésbé civilizált hegyi tájakra is, kirándulj egyet a banánültetvények és zöldségeskertek miatt kialakított öntözőcsatornák mentén található sétautakon, a legelésző tehenek mellett. A hegyekben kis falvakra bukkanhatsz, ahol a helyiek még mindig hagyományos tevékenységeket űznek: Camachában kosarat fonnak, máshol hordókat készítenek, Santana faluban pedig megnézheted a hagyományos, háromszög alakú zsúpfedeles madeirai házakat.
Ha időd engedi, mindenképp keresd fel a mindössze 5000 lakost számláló Porto Santo szigetét, amely Madeirától kétórás hajóútra fekszik. Ezen a szigeten – Madeira köves partjával ellentétben – kifekhetsz a gyönyörű, homokos strandra.

Semmiképp ne mulaszd el megkóstolni a madeirai bort, de vigyázz, ez az ital nem asztali bor. Brandyvel erősítik, így hamar a fejedbe szállhat!

Hogy jutsz el Madeirára?

Madeira új nemzetközi reptere a fővárostól 18 km-re található. Sajnos fapados járatok nem repülnek a szigetre, de ha gyakran figyeled a légitársaságok oldalait, ki lehet fogni egy-egy akciós járatot. A TAP portugál légitársaság Budapestről indít repülőket. Közvetlen járat nincs, ezért Lisszabonban át kell szállni. Ha már átutazóban vagy, tölts el egy-két napot a gyönyörű Portugál fővárosban is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X