Főoldal > Utazás > Így spórolj álmaid utazására

Így spórolj álmaid utazására

így spórolj utazásranyaralásspórolásutazás
0

Írta:

Az alábbi tippeknek nagy hasznát veheted, ha most kezdesz spórolni az álomutazásodra, de akkor is, ha már elkezdtél a pénzgyűjtést.

Szükséges kiadások vs. felesleges költekezés

Persze, mindnyájunknak megvannak azok a havi kiadásai, amiket egyszerűen muszáj kifizetnünk, de biztos, hogy ez annyi, amennyinek gondolod? Hogy kiderítsd, mennyi az annyi, vagyis mennyi pénzt kell mindenképpen számlákra és társaikra fordítanod havonta, kezdd el vezetni a kiadásaidat, Ne holnap, hanem már ma. Írj fel mindent, legyen szó akár az edzőtermi bérletedről, akár egy müzliszeletről. Ehhez kismillió ingyen letölthető app áll a rendelkezésedre – mi a Koint használjuk -, de maradhatsz az Excelnél vagy akár egy kockás füzetnél is. Nem is az a lényeg, melyik megoldást választod, hanem az, hogy soha ne hagyj ki egy tételt sem. Szóval ne tagadd le az appod, táblázatod, kockás füzeted előtt, ha pár ezer forintot elvacsoráztál, elborozgattál a lányokkal.

Egy hónap múlva nézd át a kiadásaidat, elemezd egy kicsit magadban, mi az, ami tényleg szükséges, és mi az, ami nem. Ezeket írd fel egy lapra, külön oszlopokba, így könnyebb lesz áttekinteni. Majd kezdd el módosítani a pénzköltési szokásaidat azáltal, hogy kiszórod a felesleges elemeket. Például a számlák meg a lakbér befizetése létszükséglet, ez tény, de minden pénteken beülni a barátaiddal az egyik legmenőbb bisztróba, meg a napi két latte azért csökkenthető – arról nem is beszélve, hogy ha ezeket ritkábban iktatod be, még az alakoddal is jót teszel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

If four years ago somebody would told me, that it is me in 2019, I wouldn’t believe. Back then, in that particular moment, I was sure, it’s the end of my life. I’ve lost everything I was used to. I was unsure of everything and somehow I started to create a new me. I started to fight for better tommorow and I gained a new life. Not worse, not better one. New 💫 #nevergiveup ______________ Gdyby ktoś, cztery lata temu powiedział mi, że to ja w 2019 roku, nie uwierzyłabym mu. Wtedy, w tym trudnym dla mnie momencie, byłam pewna, że to koniec mojego życia. Straciłam wszystko do czego byłam przyzwyczajona i grunt pod nogami. I jakoś z tej niepewności, dzień po dniu, zaczęłam wykłuwać swoje lepsze jutro. I zyskałam nowe życie. Nie gorsze, nie lepsze. Nowe💫 ______________ Photo by @zet_low #bepositive #neverstopexploring #womenpower #positivethinking #womentravel #travelgirl #singapore #asialover #traveldreamseekers #welltravelled #inspireothers #girlsclub #rooftop #infinitypool #marinabaysands #podróże #podrozemaleiduze #igerspoland #igersasia #travelgoals #beautifuldestinations #wanderlove #wanderful_places #damestravel #sheisnotlost #dreamlife #girlswhotravel #exploremore #femmetravel

Shisha 💫 TravelGirl.pl (@shi_sha14) által megosztott bejegyzés, Szept 15., 2019, időpont: 11:12 (PDT időzóna szerint)

Nézd át a kiadásaidat

Tudod, hogy mennyit fizetsz a bankodnak havonta, mennyi a telefonszámlád, a kábeltévé- és internetdíjad? Ezeket pedig nem árt néha átnézni, és utánanézni, hogyan csökkentheted, amit nem használsz ki. A kábeltévé helyett például neked is elég lehet a Netflix és/vagy az HBO GO, a korlátlan csomag helyett pedig kisebbre válthatsz a mobilszolgáltatódnál. Ezek havi szinten lehet, hogy néhány ezer forintnyi pluszt jelentenek, de éves szinten már tízezreket. Te mire költenél plusz ötven- vagy akár hetvenezer forintot álmaid úti célján?

Ne lakj egyedül

Ha már a lakbért és a számlákat említettük az előbb, ezek csökkentésére is vannak módok. Szeretsz új emberekkel megismerkedni, és imádod az Airbnb-t? Akkor néha add ki azt az üresen álló kisszobát, amit évente egyszer, karácsonykor egy-két éjszakára használ valaki – az anyukád. Ha nem bízol annyira ismeretlenekben, viszont van egy nagyon jó barátnőd, akivel tudod, hogy működne az együttlakás, akkor beszéljétek meg, hogy akár nálad is lakhatna. Így ő is jól járhat, mert a piaci ár alatt adhatnád ki neki a szobát, és te is, mert nemcsak a rezsin osztoznátok, hanem egy kis bevételed is lehet – amit rögtön félre is tehetsz a következő utazásodra.

És még egy tipp: imádjátok egymást a családoddal, és bőven elférnétek otthon akkor is, ha hazaköltöznél? Sőt, még közelebb lennél a barátaidhoz vagy a munkahelyedhez? Akkor beszéld meg a családdal, és foglald vissza a szobád. Ha szerencséd van, a Nagyi még nem csinált belőle varrószobát. Bár sokak szerint a hazaköltözés nem túl felnőtt dolog, de jelentősen meggyorsítja az álomutazásodra szánt pénz összegyűjtését.

Add el a kocsid

Ez a tipp csak akkor működik, ha nem állandó társad, nagy szerelmed és/vagy legfőbb munkaeszközöd a kocsid. De ha mondjuk évente csupán egyszer-kétszer állsz ki vele a garázsból, vagy csak azért tartod, hogy mi lesz, ha valamelyik családtagodnak egyszer szüksége lenne rá, akkor felesleges folyamatosan fizetned a fenntartást, karbantartást. Utazásaink során sokszor úgyis a tömegközlekedést választod, nem? Kezdd el erre a felkészülést már ma, itthon – a pénzt pedig, amit a kocsidra költenél, tedd félre londoni metróbérletre, vagy tenperparti dzsipbérlésre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Galicia 🖤 can‘t wait to get salty again…

Bluemoonthecrew (@bluemoonthecrew) által megosztott bejegyzés, Szept 23., 2019, időpont: 7:33 (PDT időzóna szerint)

Mit adnak ingyen?

Számos szabadidős elfoglaltságnak megvan az ingyenes (vagy legalábbis az olcsóbb) alternatívája, csak meg kell találnod. Szép időben például nem muszáj kondibérletet venni, mozoghatsz a szabadban is, mozi helyett nézhetsz filmeket HBO Go-n, szombat esti rongyrázós klubok vagy drága vacsorák helyett pedig áthívhatod magadhoz a barátaidat. Persze, nem kell minden nap vagy minden hétvégén lemondani arról, amit szeretsz csinálni, de ha már csak néha meg tudod tenni, akkor biztosan sok ezer forint marad a pénztárcádban éves szinten.

Csinálj pénzt szabadidődben

És végezetül: mi van akkor, ha már haladó spóroló vagy, de még mindig nem gyűlnek a számládon a húszezresek arra a bizonyos álomutazásra? Bizony, nem mindenki tudja megoldani, hogy hazaköltözzön a családjához, eladja az autóját vagy – mivel nem mindnyájunknak van saját lakása – hogy kiadja egy szobáját. És az is előfordulhat, hogy nem nagyon tudjuk már tovább csökkenteni az igényeinket. Hogyan szerezhetünk akkor plusz pénzt? Ha van egy kis szabadidőd, vállalj másodállást. Itt most nem arra gondolunk, hogy a hétvégéket is dolgozd végig, hanem heti néhány órányi olyan tevékenységre, ami plusz pénzt hoz. Sőt, lehet, hogy a hobbiddal tudsz egy kis pénzt keresni, ezért a másodállásodat sokkal szívesebben csinálod majd, mint a “rendes” melódat. Mit szólnál hozzá, ha az a fotós- vagy lakberendezői suli, amit évekkel ezelőtt elvégeztél, végre hozna egy kis mellékest? Vagy a felsőfokú francia nyelvvizsgáddal néha fordítanál? Használj ki egy-egy ilyen szuper másodállást arra, hogy minél több pénzt félre tudj tenni. Így napról napra közelebb kerülhetsz álmaid utazásához.

Főkép: 123RF, Fotók: Instagram


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X