Főoldal > Utazás > Hazahozott ereklyék – sztárszuvenírek

Hazahozott ereklyék – sztárszuvenírek

0

Írta: and

Harsányi Levente: „Teknőst el nem adok!” Lehet fából vagy műanyagból, kristályból vagy kagylóból, a lényeg, hogy mosolygós legyen. Harsányi Levente teknősgyűjteménye már két nagy vitrint tölt meg otthonában. „Több mint tíz évvel ezelőtt valahol találtam egy eldobott képeslapot, amelyen egy legalább százéves teknős fotója volt. A lapot mindenki továbbajándékozta, én viszont megtartottam. A gyűjteményem első […]

Harsányi Levente: „Teknőst el nem adok!”

Lehet fából vagy műanyagból, kristályból vagy kagylóból, a lényeg, hogy mosolygós legyen. Harsányi Levente teknősgyűjteménye már két nagy vitrint tölt meg otthonában. „Több mint tíz évvel ezelőtt valahol találtam egy eldobott képeslapot, amelyen egy legalább százéves teknős fotója volt. A lapot mindenki továbbajándékozta, én viszont megtartottam. A gyűjteményem első darabja lett.” Azóta minden külföldi út során eggyel bővül a kollekció – ahogy idén is. Mára nem kevesebb mint 170 darabot számlál Levi gyűjteménye. A bővítésbe persze besegítettek a családtagok és barátok is, akik évekig minden alkalmat megragadtak, hogy teknőst ajándékozzanak a rádiósnak, de mára a fia is eltanulta a páncélos állatok szeretetét: igen, már Nándi is büszkélkedhet néhány saját darabbal. Többek között egy élethű szőnyeggel, amelyen napközben jókat szunyókál a szoba közepén. „Van preparált teknősöm is – vallja be Levi –, aminek mozog a lába-feje, és gyakran engem is megijeszt. Egyik holland utamról pedig a fejemen korona alakú teknőst hoztam haza, amit útközben meg akartak venni tőlem. Jó üzlet lett volna, de nem adtam. Teknőst el nem adok.” Bár nemrég mégis megvált a gyűjtemény egyik olyan darabjától, amelyből duplája volt – jótékony célra ajánlotta fel. Mint mondja, a teknősök mindig segítenek.

Ada: „Hűtőmágnesek nélkül soha“

Az egyik zenecsatorna népszerű műsorvezetőjének kedvenc úti céljairól a hűtője árulkodik. Egy időben ugyanis minden utazásáról egy-egy hűtőmágnest hozott haza. „Ezekkel raktam ki a legkedvesebb fotóimat, az üzeneteket, a bevásárlólistákat.  Sajnos a legtöbbje fiaim rosszalkodásának esett áldozatul, így mára nagyjából két épen maradt darabom van.” A mágnesőrület mellett a szép fotók is helyet kapnak Ada lakásában. A kedves görög szigetbe, Korfuba pedig annyira beleszeretett, hogy a mai napig otthona dísze egy ott készült, kinagyított kép. De az igazi kedvenc Amerikából érkezett, Ada ugyanis gyakran látogatja meg ott élő rokonait. „Az egyik legkedvesebb emlékem Amerikához kötődik. Édesapám egyszer ott vásárolt autót, és ajándékba meglepett engem is egy igazi, amerikai, Ada feliratos rendszámtáblával.” A becses darabot sokáig a szobájában őrizte, de gyermekei születése után – tanulva a hűtőmágnesek esetéből – biztonságosabb helyre menekítette. „Gyermekbiztonsági okokból és helyszűke miatt szépen becsomagoltam, és elraktam…” A féltve őrzött rendszámtábla azóta is várja, hogy visszakerüljön méltó helyére. Ada egyébként imád utazni, fiai születése után azonban egy ideig nem hódolhatott szenvedélyének. Bár idén nyáron pár hetet együtt töltött szüleivel és fiaival a Balatonon. „Mivel a családom külföldön él, ezért mindig különleges alkalomnak számít, ha együtt tudunk lenni.” Bálint és Bence ma már négy és fél évesek, így semmi akadálya, hogy együtt fedezzék fel a nagyvilágot, és újabb hűtőmágnesekkel bővítsék a kissé megcsappant kollekciót.

A cikk folytatását keresd a Maxima Magazin 17. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X