Főoldal > Utazás > 3 tuti tipp, hogy hova utazz ősszel

3 tuti tipp, hogy hova utazz ősszel

0

Írta: and

Krakkó Ez a dél-lengyelországi városka a Visztula folyó partján fekszik és 760 000 lakost számlál. Az óváros és a Wawel-domb, a lengyel királyok egykori székhelye – ahol ma is látható a királyi palota és a székesegyház – már 1978 óta a Világörökség részei. Az óváros központja a szép épületekkel körülvett, nyüzsgő élettel teli főtér, innen indíthatod […]

Krakkó

Ez a dél-lengyelországi városka a Visztula folyó partján fekszik és 760 000 lakost számlál. Az óváros és a Wawel-domb, a lengyel királyok egykori székhelye – ahol ma is látható a királyi palota és a székesegyház – már 1978 óta a Világörökség részei. Az óváros központja a szép épületekkel körülvett, nyüzsgő élettel teli főtér, innen indíthatod a belváros felfedezését. Mindenképp nézd meg a Szűz Mária Székesegyházat, és Európa egyik legrégebbi egyetemét, ahol többek között Kopernikusz is tanult. A Nemzeti Múzeumban Leonardo da Vinci és Rembrandt képeivel is találkozhatsz. Ha felfedezted az óváros minden kis utcáját, és megkóstoltad a lengyel söröket, irány a Kazimierz, a zsidó negyed, amely az óvárost körülvevő egykori várfalon kívül található, és helyszínül szolgált Spielberg Schindler listájának forgatásához. Itt szép régi zsinagógákat és kellemes hangulatú sörözőket találhatsz. Érdemes ellátogatnod Krakkóba, nem csak a város szépsége, hanem a lengyelek kedvessége és vendégszeretete miatt is!

Lisszabon

Az óceán közelsége miatt Portugáliába érdemes nyáron utazni, de Lisszabon történelmi városa mindenképp megér egy őszi látogatást is. A volt portugál gyarmatokról és Kelet-Európából származó bevándorlóknak köszönhetően rendkívül sokszínű portugál főváros Budapestnél kisebb – körülbelül félmillió lakossal rendelkezik. A város a Tejo folyó torkolatánál fekszik, és dimbes-dombos, kanyargós, szűk utcái barátságos hangulatot kölcsönöznek neki. Kezdd a város felfedezését a 28-as villamossal, ami felvisz a várdombra, ahol megcsodálhatod a São Jorge kastélyt. Innen lefele sétálva állj meg a különféle építészeti stílusokat ötvöző Sé shutterstock_56492317.jpg ()katedrálisnál, majd sétálj le a város legforgalmasabb terére, a Rossióra. Itt ebédelj meg – semmiképp ne hagyd ki a portugáloknál hagyományos ételnek számító tőkehalat. Ha szórakozásra vágysz, a legtöbb táncos-zenés helyet a Bairro Alto nevű negyedben találod, amely az éjszakai élet központja. Miután kipihented a bulit, látogass el a folyó torkolatánál fekvő Belémbe, ahol megcsodálhatod a Szent Jeromos nevét viselő, a napfényben fehéren világító csodaszép kolostort és a nagy földrajzi felfedezések emlékére állított emlékművet.

Isztambul

A történelemkönyvekből Bizáncként és Konstantinápolyként megismert Isztambul, a „kelet kapuja” a Boszporusz két partján fekszik. A török város mesés látnivalókkal kecsegtet hosszú történetének köszönhetően, ráadásul viszonylag közeli úti cél, mégis egy egészen más kultúrát ismerhetsz meg itt. A látnivalók sorát természetesen a bizánci építésű egykori ortodox bazilika, a Hagia Sophia székesegyház és a Kék mecset megtekintésével kezdd, de ne hagyd ki a Topkapi palotát sem. A több száz éves mecseteken, zsinagógákon kívül a város több pontján magas iroda- és lakóépületekkel találkozhatsz, ami különös hangulatot ad a városnak. Ne hagyd ki a Nagy Bazárt sem – alkudj bátran, bármit is veszel! Mindenképp kóstolj bele a hagyományos török konyhába, és igyál meg egy igazi török kávét. Az éjszakai élet is igen nyüzsgő. Ha mulatni vágysz, a Boszporusz partján keresd a legnépszerűbb szórakozóhelyeket, ilyen például a Reina. A folyton nyüzsgő, dudaszótól és a müezzinek énekétől hangos városban garantáltan életre szóló élményekkel fogsz gazdagodni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X