Főoldal > Utazás > Fotózási tippek utazónak – hogy szép emlékekkel térj haza!

Fotózási tippek utazónak – hogy szép emlékekkel térj haza!

0

Írta:

A profi fotósok egy életen át tanulják a mesterségüket, de néhány egyszerű trükköt betartva te is lélegzetelállító képeket készíthetsz. A legfontosabb, hogy ne felejtsd el: a fényképészet művészet, úgyhogy bátran engedd szabadjára a fantáziádat, és egyszerűen csak próbáld jól érezni magad kattintgatás közben! Kompozíció Ha jól megfigyeled, a legmegkapóbb képeken a fénykép tárgya csak a […]

A profi fotósok egy életen át tanulják a mesterségüket, de néhány egyszerű trükköt betartva te is lélegzetelállító képeket készíthetsz. A legfontosabb, hogy ne felejtsd el: a fényképészet művészet, úgyhogy bátran engedd szabadjára a fantáziádat, és egyszerűen csak próbáld jól érezni magad kattintgatás közben!

Kompozíció

Ha jól megfigyeled, a legmegkapóbb képeken a fénykép tárgya csak a legritkább esetekben helyezkedik el pont középen. A kompozíció megalkotása során a harmadolás szabálya az egyik leggyakoribb és legegyszerűbben használható útmutató. Lényege, hogy a képet gondolatban függőlegesen és vízszintesen is három részre osztod két-két párhuzamos vonallal. A kép tárgyát a vonalak valamelyik metszéspontjára pozícionáld. Ez a felosztás lényegében az aranymetszés arányainak fényképekre való alkalmazása, mely a szemlélő számára a képet harmonikusabbá, érdekesebbé teszi.

foto2.jpg ()Menj közelebb!

Ma már nem kell amiatt aggódnunk, hogy útközben kifogy a film, a memóriakártyák akár több száz képet is képesek tárolni, ezért bátran készíthetsz akár egy tucatnyi felvételt is ugyanarról a témáról. Ha a középkori templomot vagy a viktoriánus kastélyt már minden oldalról lefényképezted, próbálkozz meg azzal is, hogy nem az egész épületről, csak egyetlen részletéről készítesz felvételt. Válassz ki egy különleges díszítőelemet, egy érdekes falszakaszt, egy rozsdás kilincset, vagy bármit, ami megragadja a fantáziádat, és készíts róla közeli képet. Amikor fényképeket nézegetünk az utazásainkról, azt szeretnénk, ha azok az ott töltött idő hangulatát idéznék vissza, erre pedig az ilyen típusú felvételek a legalkalmasabbak, hiszen azt mutatják meg, ahogyan te láttad a helyet.

Mikor használj vakut?

Napközben, szabad térben is ajánlatos vakut használni, hiszen az erős napfény árnyékokat is okoz, amit ellensúlyoznod kell valahogyan, ha nem szeretnél például a fényképen szereplő emberek szeme alatt sötét karikákat látni. A vaku természetesen éjszakai fotózásnál is segít, azonban ne feledd, hogy kamera fénye csak néhány méterig ér el. Ha a fénykép tárgya ennél messzebb van, kapcsold ki a vakut és válaszd inkább a „Night Scene” módot. Így már egy közepes minőségű kamerával is szép éjszakai felvételeket lehet készíteni. Vaku nélküli fotózásnál megnő az expozíciós idő, ezért nagyon fontos, hogy a gépet stabilan tartsd, különben a felvétel elmosódik. Legjobb, ha állványt használsz, vagy a kamerát egy stabil felületre – például asztalra – helyezed.

A háttér a kép lelke

Egy kép hangulatát sokszor nem a témája, hanem a háttere adja meg: gondolj csak bele, hogy ugyanaz a felvétel mennyire másként mutat viharfelhőkkel, vagy szivárványos égbolttal a középpontba helyezett tárgy mögött. Ha nem választhatod meg a hátteret, mert például egy épületet vagy szobrot fotózol, akkor is számolj vele, amikor a beállításokat végzed, próbáld előnyödre fordítani a nem befolyásolható körülményeket. Ha embereket fotózol, próbáld olyan helyre állítani őket, ahol a háttér is illik majd a kép hangulatához. Nincs is annál rosszabb, mint amikor a szerelmünkkel készült tökéletes tengerparti portré romantikáját porig rombolja a háttérben söröző fecskenadrágos társaság.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X