Főoldal > Utazás > Ismerd meg a világ legszínesebb folyóját

Ismerd meg a világ legszínesebb folyóját

0

Írta:

A fényképekből bárki könnyedén találhat egy csokorra valót az interneten, de a lenyűgöző látványról első ránézésre legtöbben azt gondolják, hogy csupán egy számítógépes trükk eredménye. Pedig a különös folyó valóban létezik, mégpedig Dél-Amerikában, a Kolumbiai Köztársaságban. La Macarena városától nem messze található egy csendes kis patak, a Caristales. Az alacsony vízhozamú folyó az év nagy […]

A fényképekből bárki könnyedén találhat egy csokorra valót az interneten, de a lenyűgöző látványról első ránézésre legtöbben azt gondolják, hogy csupán egy számítógépes trükk eredménye. Pedig a különös folyó valóban létezik, mégpedig Dél-Amerikában, a Kolumbiai Köztársaságban.

La Macarena városától nem messze található egy csendes kis patak, a Caristales. Az alacsony vízhozamú folyó az év nagy részében csendesen csordogál a medrében, és az égvilágon semmi különös sincs benne. Az esős évszakban azonban valami csodálatos dolog történik.

A folyó élővilága igen különleges, flóráját főként ritka moszatok és algák alkotják. Amikor hirtelen nagyobb mennyiségű csapadék hullik le, a folyó vízhozama megnő, sodrása nagyobb lesz, ez pedig felkavarja a sekély víz alján fekvő élőlényeket, ennek köszönheti a folyó a különös színeket. A napfényhez közelebb kerülve az algák és a moszatok vörös, zöld, kék, sárga és fekete színbe borítják a vizet, nem beszélve természetesen az ezer meg ezer különböző árnyalatról.

A csodálatos természeti jelenség híre valószínűleg azért nem terjedt még el széles körben a nagyvilágban, mivel a gerillaharcok miatt sokáig elzárták a területet a turisták elől. Ráadásul a folyónak ez a része elég nehezen megközelíthető, valódi út nem is vezet idáig. 2009-ben ismét megnyitották a területet a természetkedvelők előtt, azóta szervezett formában, idegenvezető kíséretében – amire a nehéz terep miatt feltétlenül szükség van – egy kiadós gyaloglás után bárki megcsodálhatja a világ talán legkülönösebb folyóját.

Az időzítésre azonban nem árt figyelni az idelátogatóknak, a természeti csoda ugyanis csak néhány napig tart, amíg a hirtelen lehullott csapadékot el nem viszi a folyó. A sodrás ezután lelassul, a víz ismét sekély lesz, a varázslatos színeket rejtő folyó pedig egy teljes évig éppen úgy néz majd ki, mint bármelyik másik folyó a világban. Egészen a következő esős évszakig…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X