Főoldal > Utazás > Romantikus és titokzatos: a skót kastélyok földje

Romantikus és titokzatos: a skót kastélyok földje

0

Írta:

Ezen a vidéken szinte minden útszéli kavicshoz kötődik egy legenda, nem csoda hát, ha a helyiek a ködben úszó, sok száz éves kastélyok kapcsán is szellemekről, megmagyarázhatatlan jelenségekről és különös hangokról suttognak. Ez persze egyáltalán nem riasztja el a turistákat, sőt! A sokat látott falak között kóborló vendégek úgy érzik, mintha a régmúlt egy darabkáját […]

Ezen a vidéken szinte minden útszéli kavicshoz kötődik egy legenda, nem csoda hát, ha a helyiek a ködben úszó, sok száz éves kastélyok kapcsán is szellemekről, megmagyarázhatatlan jelenségekről és különös hangokról suttognak. Ez persze egyáltalán nem riasztja el a turistákat, sőt! A sokat látott falak között kóborló vendégek úgy érzik, mintha a régmúlt egy darabkáját kapnák ajándékba, és sokan még reménykednek is, hogy találkoznak a kastély egy hajdani lakójával.

kastely2.jpg ()Glamis kastély

A különös szépségű, rózsaszín homokkőből emelt épület Skócia talán leghíresebb kísértetkastélya. Itt kísért állítólag a híres Szakállas Gróf, aki azért adta el a lelkét az Ördögnek, hogy szerencséje legyen a kártyában. Az itt élő Strathmore családról sokat elárul, hogy a 18-19. században a helyiek azt gondolták róluk, hogy elődeik rémtettei miatt átok ül rajtuk, és minden generációban születik egy vámpírgyerek.

Manapság a gondozott, óriási park közepén álló soktornyos épület leginkább arról híres, hogy itt töltötte gyermekkorát Elizabeth Bowes-Lyon, II. Erzsébet édesanyja, aki állítólag maga is találkozott a vár legismertebb szellemével. A Szörnyként emlegetett lélek tulajdonosa állítólag egy hajdani főnemes nyomorékként született fia, akit apja befalaztatott a kastély egyik szobájába. A legtöbb skóciai kastéllyal ellentétben a Glamisban van idegenvezetés, népviseletbe öltözött hölgyektől, illetve uraktól tudhatjuk meg a többszintes épület minden zegzugának titkát.

kastely4.jpg ()Blair kastély

A hatalmas legelővel és erdőkkel körülvett, hófehér falú kastély még 1269-ben épült, azóta pedig jó néhány tulajdonossal büszkélkedhetett. A hatalmas kastélyban akár egész napra akad látnivaló, a legnépszerűbbek a fegyvergyűjteménnyel díszített csarnok, a méregdrága étkészlettel felszerelt teaszoba, vagy a kazettás mennyezetű bálterem, ahol még nemzetközi dudaversenyt is rendeztek.

Napjainkban a kastély a Dél-Afrikában élő Murray család birtokában van, és folyamatosan látogatható. Az épület egyébként Skócia leglátogatottabb emlékműve, maga Viktória királynő is szívesen töltött itt időt. Állítólag a Blair kastélyban kísért Skócia egyik legismertebb szelleme, a Szürkeruhás Hölgy.

Scone palota

kastely3.jpg ()Scone kisvárosát egykor Skócia fővárosának tekintették, mivel itt koronázták meg a skót uralkodókat. Itt őrizték a „Sors kövét”, melyet koronázási szertartásokhoz használtak, és melyet később I. Edward hadi zsákmányul magával vitt és beépítette az angol trónszékbe – ezzel is jelezvén uralmát Skócia fölött. A méltóságteljes kőépület parkjában tarka pávák sétálnak a páratlan szépségű Douglas fenyők között, melyek egy itt született botanikusról, David Douglasról kapták nevüket. A pompa és a fényűzés a kastélyon belül sem kisebb, az ebédlőben található Európa legértékesebb elefántcsont-gyűjteménye.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X