Főoldal > Utazás > 5 ok, hogy miért utazz Sopronba

5 ok, hogy miért utazz Sopronba

0

Írta:

A hűvösebb napokban is megéri felkeresni az országhatár közelében fekvő települést, ami a szerelmeseket andalgásra teremtett utcákkal és jó borral várja, a családdal érkezőknek pedig különös látnivalókkal és kézműves programokkal kedveskedik. Múzeumváros Sopronnak nem egyszerűen múzeumai vannak, maga a város a múzeum. A belső városrész kanyargós utcái, a műemlékek és a gyönyörű boltívek olyan egységes […]

A hűvösebb napokban is megéri felkeresni az országhatár közelében fekvő települést, ami a szerelmeseket andalgásra teremtett utcákkal és jó borral várja, a családdal érkezőknek pedig különös látnivalókkal és kézműves programokkal kedveskedik.

Múzeumváros

Sopronnak nem egyszerűen múzeumai vannak, maga a város a múzeum. A belső városrész kanyargós utcái, a műemlékek és a gyönyörű boltívek olyan egységes hangulatot árasztanak, hogy az ember azt érzi, néhány századdal visszarepült az időben. Több napra elegendő látnivalót kínál a város, ezekből most csak néhányat emelünk ki.

Tűztorony

A Tűztorony Sopron jelképe. Az őrtornyot még a XIII. században emelték, alapjául pedig római kori falmaradványok szolgáltak. A torony tetején strázsáló örök annak idején nem csak a tüzet, de az idegen bort szállító kereskedőket is jelezték a városban élőknek. Esküvőkön, temetéseken, városi mulatságokon a toronyból szólt a zene is. Ha vállalod a 200 csigalépcső megmászását, a az erkélykoszorúról pazar kilátásban gyönyörködhetsz.

sopron2.jpg ()Patikák és ősi mesterségek

A Fő téren áll a palotaszerű barokk sarokház, a Storno ház. Az impozáns épületben maga Mátyás király és Liszt Ferenc is vendégeskedett, és itt üzemelt Sopron első gyógyszertára, a Fekete Elefánt is. Ugyancsak a Fő téren áll a Patika Múzeum is, a 8. szám alatti épületben működött egykoron az Angyal Patika. Ehhez az épülethez fűződik az ország első „műemlékvédelmi intézkedése”, a házat maga II. Lajos mentette meg a lebontástól. A múzeumban a csodásan díszített bútorok, alkimistaedények és üvegcsék mellett látható egy szülésznő oklevél is, amelyet maga Semmelweis szignózott. Ha érdekelnek a régi mesterségek, Sopron igazán a kedvedre lesz, a Patika Múzeum mellett ugyanis Pék Múzeum és Bányász Múzeum is található a városban.

Szent Mihály templom

Sopron legrégebbi plébániatemplomát a kora középkor szokásainak megfelelően a temetőbe építették. Az eredetileg román stílusban épített templomon a a XV. századi gótika és a XIX. századi neogótika is rajta hagyta a nyomát. A templomban több XV. századi falfestmény és egy 1460-1470 között készült fa Madonna szobor is található. A templom cintermében őrzött sírkövek között 17. századi, késő reneszánsz munka is látható. Külön említést érdemel a templomhoz tartozó kápolna, melynek kapuján életfa áll, annak két oldalán pedig egymással szembenéző sárkányfigurák láthatóak. A sárkánydíszítés hazánkban nem túl elterjedt, Ázsia keleti részein, Mongóliában, Kínában és Japánban azonban jól ismert. A templom csak előzetes bejelentkezés után látogatható!

Sopronból induló kirándulások

Sopron maga is elég látnivalót kínál egy hosszú hétvégére, de ha mégis marad időtök, tegyetek egy kirándulást a környező településekre is: a több mint 800 éves Balf gyógyvizét már a rómaiak is ismerték és használták, a nagycenki Széchenyi Mauzóleumot a „magyarság kegyeletének legszentebb zarándokhelyeként” emlegetik, Fertőszéplakon pedig öt épen maradt, tájházzá alakított paraszt-barokk épület mutatja be a településen élők történetét és népművészetét.

Ha igazán aktív pihenésre vágytok, kiránduljatok a környező hegyekben. A helyi turisztikai iroda szervez bakancsos kirándulásokat, ökotúrákat, kerékpár- és lovastúrákat, de még gyógy- és termálvizeket érintő kirándulásokat is.

Wellness Cafe tipp:
Szállásfoglalás előtt mindenképpen tájékozódjatok a város honlapján (http://.portal.sopron.hu), mert szinte mindig van olyan szállásadó, aki különféle kedvezményeket biztosít a családdal érkező pihenni vágyók számára.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X