Főoldal > Utazás > Mártózz hazai gyógyvizekben

Mártózz hazai gyógyvizekben

0

Írta: and

Számos híres gyógy- és termálfürdőnk van, amelyek nemcsak vízösszetételük jótékony hatásai miatt lehetnek kedvelt pihenőhely – rossz idő esetén is nagyszerű alternatívát nyújtanak. Hajdúszoboszló Az egyedülálló összetételű hajdúszoboszlói víz legnagyobb mértékben nátrium-kloridot, brómot és jódot tartalmaz. A 73 fokos, különös illatú, barnás színű termálvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. Egyre többen szenvednek mozgásszervi, kopásos megbetegedésekben, […]

Számos híres gyógy- és termálfürdőnk van, amelyek nemcsak vízösszetételük jótékony hatásai miatt lehetnek kedvelt pihenőhely – rossz idő esetén is nagyszerű alternatívát nyújtanak.

Hajdúszoboszló

Az egyedülálló összetételű hajdúszoboszlói víz legnagyobb mértékben nátrium-kloridot, brómot és jódot tartalmaz. A 73 fokos, különös illatú, barnás színű termálvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. Egyre többen szenvednek mozgásszervi, kopásos megbetegedésekben, amelyekre igazi csodaszer az itt töltött fürdőkúra. Nőgyógyászati gyulladások esetén is ajánlható, meddőség ellen kimutatottan hatásos, mivel bitumenhez kötődve ösztrogén található benne. Segíti a sebgyógyulást, tisztítja a bőrt a pattanásoktól, sőt bizonyos bőrgyógyászati megbetegedéseket, például az ekcémát is gyógyítja. A vízhiányos bőrrel csodákat művel, nem véletlenül gyártanak krémet is belőle.

furdo1.jpg ()Hévíz

A hévízi tó természeti ritkaság, ez a világ legnagyobb, aktív, fürdőzésre is alkalmas gyógytava. 38 fokos vize szénsavas, kénes, kálcuimos, magnéziumos és hidrogén-karbonátos. Szinte minden mozgásszervi megbetegedésre ajánlható, többek között csontritkulásra, különböző reumatikus- és gerincbetegségre. Nem javasolt azonban szívelégtelenség, keringési zavar, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén. Orvosi tanács nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott egyszerre. Különlegessége még, hogy a tó medrét radioaktív gyógyiszap borítja. Az iszap a hévízi gyógyvízzel keveredve pakolásként kerül felhasználásra. A meleg iszap fokozza a keringést, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, tisztítja az ízületekben és az egész szervezetben lerakódott káros anyagokat.

Sárvár

Sárvár kétféle gyógyvizéről híres. A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátrium-klorid, a hidrogén-karbonát, a jód, a bróm és a fluor. A magas sótartalmú gyógyvíz lepárlásával állítják elő a Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. A másik, a 43°C-os termálvíz főként nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot és nyomelemeket tartalmaz. Mozgásszervi-, rehabilitációs betegségekre használják leginkább. Sportorvosok kifejezetten ajánlják sportsérülések ellen, remek izomlazító.

furdo2.jpg ()

Miskolctapolca

Miskolctapolca Barlangfürdője nagy mennyiségű termálvízéről és szépségéről híres. A miskolctapolcai víz átlagosan 30 fokos, kalcium, magnézium-hidrogénkarbonátos, nyomokban metabórsav, metakovasav, jód, bróm és radon tartalmú. Összetételénél fogva bőrbetegségek, ízületi és gerincoszlopi meszesedés, légzőszervi panaszok, reumatikus panaszok, szív-és érrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmas. Barlangi klímája is gyógyító hatású, asztmatikus légzőszervi panaszokra kiváló. Testi és szellemi kimerültség esetén bárkinek ajánlható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X