Főoldal > EGÉSZSÉG > Önbizalom a műtőasztalról

Önbizalom a műtőasztalról

0

Írta:

  „Megszabadultam a gátlásaimtól” vallja Módos Zsanett, 29 éves irodavezető, aki mellkisebbítő műtéte után sokkal jobban érzi magát a bőrében. „Már tiniként is nagyobb kebleim voltak, mint a velem egykorú lányoknak, de akkoriban ez még nem volt zavaró. Húszéves koromra viszont már 95-ös melltartót hordtam, lelkileg pedig teljesen összetörtem. A mellbőségem miatt rengetegen megbámultak, főleg […]

„Megszabadultam a gátlásaimtól” vallja Módos Zsanett, 29 éves irodavezető, aki mellkisebbítő műtéte után sokkal jobban érzi magát a bőrében.

„Már tiniként is nagyobb kebleim voltak, mint a velem egykorú lányoknak, de akkoriban ez még nem volt zavaró. Húszéves koromra viszont már 95-ös melltartót hordtam, lelkileg pedig teljesen összetörtem. A mellbőségem miatt rengetegen megbámultak, főleg a férfiak, de az elismerőnek szánt pillantások engem végtelenül elkeserítettek. Nem láttam szépnek magam, ezért nem mertem elhinni, hogy esetleg mások valóban vonzónak találnak. Fájt a hátam, a gerincem, még a melltartó viselése is fájdalmat okozott, de anélkül létezni sem tudtam. Edzésről, aerobikról szó sem lehetett. Ebben a méretben nem lehetett csinos, fiatalos ruhákat kapni, mint ahogyan vonzó fehérneműket sem. Az önértékelésem romokban hevert. Hallottam, hogy van olyan műtét, amellyel csökkenthető a túl nagy mell mérete, de úgy tudtam, ezt csak az első szülés után végzik el.”

A műtét

„Tíz évvel ezelőtt még nagyon keveset lehetett tudni a plasztikai műtétekről. Véletlenül jutott a tudomásomra, hogy szülés előtt is el lehet végezni a mellkisebbítő operációt. Már másnap az orvosnál voltam, és hamarosan meg is kaptam az annyira vágyott beutalót. Hosszú órákon át tartott a műtét. A tejcsatornák hatvan százalékát távolították el, így még gond nélkül fogok tudni szoptatni. Három napot töltöttem a kórházban, utána két hétig háromnaponta jártam kötözésre. Gyorsan gyógyult a seb, minden egyes alkalommal látványos volt a változás. Bioptron lámpával, aloe vera tartalmú krémekkel segítettem a gyógyulást. Néhány hétig óvatosan kellett mozognom, nem emelhettem. A fájdalom az első héten volt igazán kellemetlen, de minden szenvedést megért, hogy a gátlásaimtól megszabadulhattam.”

Az új élet

„Az életem száznyolcvan fokos fordulatot vett, úgy érzem, lelkileg végre kiteljesedhettem. A visszahúzódó, önbizalomhiányos, állandó kétségekkel küzdő, önmagával elégedetlen lány előtt kinyílt a világ. A családom először nagyon ellenezte a műtétet. Az édesanyám szerint a mell a nő ékessége, amit büszkén kell viselnie. Nem értette a problémámat, de elfogadta a döntésemet, amikor látta, mennyire megváltozott az életem. Most sem kicsi a mellem, de már nem zavar a mérete. Végre büszke lehetek az adottságaimra, kapok magamra csinos felsőket, szexi fehérneműket. A vágás helye alig látszik, szinte észre sem lehet venni. Jól tettem, hogy a műtét mellett döntöttem. Szerintem nem érdemes úgy leélni egy életet, de még a fiatal éveket sem, hogy szégyelled a külsőd. Boldog vagyok, hogy többé nem kell ezt éreznem.”

Szakértői szemmel

A mellkisebbítő műtétet altatásban, több metszés segítségével végzik, eltávolítják az emlőállomány egy részét és a felesleges bőrt. Utána egy éjszakát kell a kórházban tölteni, a varratokat két hét elteltével szedik ki. Az operáció után hat hétig speciális melltartó hordása javasolt. A melltartóviselés később is nagyon fontos az eredmény tartós megőrzéséhez. A hegek elhalványodása körülbelül egy éven belül várható.
A műtét ára: 450-500 ezer Ft

„Ez a nyár az enyém lesz!” felkiáltással fejezte ki optimizmusát Daróczi Henrietta, 28 éves, asszisztens, aki egy mellnagyobbító műtéten esett át.

„Három évvel ezelőtt egy lelki válság miatt négy hónap alatt több mint húsz kilót fogytam. 165 centi magas vagyok, és ehhez mindössze negyvenhárom kiló társult. Minden nőies domborulat eltűnt rólam, és az egészségem is veszélyben volt. Aztán fokozatosan visszatértem a „versenysúlyomhoz”, de a szép, nőies, kerek mellem sajnos nem nyerte vissza eredeti formáját. A drasztikus fogyás miatt igencsak megereszkedtek a kebleim. Ruhában nem volt feltűnő a változás, de strandra például nem merészkedtem ki, és kivágott pólót sem vettem fel, mert zavart a mellem formája. Annak ellenére rosszul éreztem magam, hogy a párom elfogadott, sohasem kritizált. Annyira elégedetlen voltam, hogy elhatároztam, amint megengedhetem magamnak, elvégeztetem a mellplasztikát.”

A műtét

„Az orvosom egy csoportos előadáson tájékoztatott bennünket a műtét menetéről, az operáció utáni teendőkről. Aztán személyesen egyeztettünk arról, hogy pontosan mit szeretnék. Kicsit elkeseredtem azt hallva, hogy az implantátum behelyezése nem oldja meg a problémámat, mindenképpen szükség lesz felvarrásra is. Annyira megnyúlt ugyanis a bőröm, hogy azt mindenképpen korrigálni kellett. Ez azt jelentette, hogy jóval nagyobb és feltűnőbb heg marad utána. A műtét mindössze egy órát vett igénybe, altatásban végezték, és csak egyetlen éjszakát kellett a kórházban töltenem megfigyelésen. Még fájdalomcsillapítóra sem volt szükségem, az egyetlen kellemetlenséget az jelentette, hogy meg kellett tanulnom hanyatt fekve aludni. A 2-3 hét kötelező háton fekvés után annyira megszoktam ezt a pozíciót, hogy már csak így tudok elaludni.”

Az új élet

„A műtét előtt kicsit féltem, de sokat segített, hogy az orvosom kedves és közvetlen volt, szinte úgy éreztem magam, mintha egy baráthoz mennék. Utána kéthetente jártam kötözésre. Ez alatt az idő alatt nem érhette víz a sebet, ezért csak szivaccsal, óvatosan mosakodhattam. Nem emelhettem, nem végezhettem megerőltető munkát. Két hónap telt el a műtét óta, és bár még látszik a heg és érzékeny a seb, ez idővel elmúlik, az élmény pedig mindenért kárpótol. Nem csak a férfiak fordulnak meg utánam az utcán, nők is megdicsérték már, milyen szép, természetes formájú az új keblem. Máris bátrabban, magabiztosabban öltözködöm, idén biztosan fel merek venni bikinit is. Alig várom a nyarat, hogy kivágott pólókban, csinos, szűk felsőkben pompázhassak.”

Szakértői szemmel:

A mell alakja a kor előrehaladtával természetesen változik. Az esetek többségében azonban – a szülést követően vagy nagymértékű fogyás után – eldeformálódhat. Ilyenkor a mell állományának pótlása és a bőr többletének csökkentése a sebész feladata. A behelyezett implantátum segít a tökéletes forma elérésében. A műtétet követően speciális melltartó viselése ajánlott.
A műtét ára: 700-750 ezer Ft (implantátummal együtt)

A páciens és az ő lelke

„Egy plasztikai sebésznek nem elég jól operálni, a nők lelki világát is kiválóan kell ismernie – mondja dr. Krasznai Zsolt, lapunk plasztikai sebész szakértője. –Munkám eredménye nagyon jól lemérhető a páciensek önbizalmának megerősödésében, ám nem minden eset ennyire egyszerű. Amerikában például egy szakképzett pszichológus is jelen van az első konzultáción, így szűrik ki azokat a jelentkezőket, akik csak a lelki problémájukat akarják műtéttel orvosolni, holott nem ez jelentené az igazi megoldást. A pszichológus segítségével fény derülhet arra is, ha a jelentkező nem saját meggyőződéséből, hanem valakinek az unszolására végeztetné el a műtétet. Hazánkban erre jelenleg még nincs igény, ráadásul sokan félnének is a pszichológustól. Pedig nagyon jó lenne, ha előre ki tudnánk szűrni azokat a jelentkezőket, akik annyira mélyen elégedetlenek önmagukkal, hogy a műtét számukra nem hozna javulást.”

Az operáció nem mindig elég

„Különbséget kell tenni a csak szépészeti céllal végzett beavatkozások, például a mellnagyobbítás, és az olyan műtétek között, melyeknek nagy szerepük van az életminőség javításában, ezzel párhuzamosan az egészség megóvásában is – figyelmeztet dr. Battonyai Tünde, lapunk pszichiáter szakértője. – A cikk szereplői mindannyian az utóbbi kategóriába tartoznak. Ezekben az esetekben a műtéteket követően a páciensek vállalni tudták a testüket, és egyúttal saját magukat is, megnőtt az önbizalmuk, ezáltal megváltozott a környezethez való viszonyuk is. Ám fontos tudnunk azt is, hogy a plasztikai beavatkozás önmagában ritkán oldja meg az önbizalomhiányt, az elégedetlenséget. Bizony előfordul, hogy az újjávarázsolt mellek fél-egy év után ismét túl kicsinek tűnnek. Az is megesik, hogy egy másik testrész ad újabb okot az elégedetlenségre. Ez egy végtelen körforgássá válhat, melyet nagyon nehéz megállítani. Ugyanakkor mindannyian ismerünk olyan embereket, akikből sugárzik az életöröm, az elégedettség annak ellenére, hogy testük korántsem felel meg napjaink ideáljának. Önmagunk elfogadása és az elégedettségünk belülről fakad. Az önismeret útja rögös, és sokszor ez a nehezebb választás, de ez vezethet a valódi belső harmónia megteremtéséhez.”

és még…

Cikkünk szakértői:
Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész, tel.: 06-30/365-1375
Dr. Gill Endre plasztikai sebész, tel.: 06-30/962-2640
Dr. Battonyai Tünde pszichiáter, tel.: 06-30/203-5689

A cikk teljes terjedelmében a Wellness magazin májusi számában jelent meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X