Főoldal > EGÉSZSÉG > Tavaszi álom

Tavaszi álom

alváswellness
0

Írta:

Talán nem hiába vallotta úgy Shakespeare is, hogy az „alvás a lakomák közt a főmenü” és létfontosságú a test, a lélek és a szellem jó kondíciójának megtartásához. . A csökkentett alvás nem csak számunkra ártalmas, de a környezetünkben lévőket is befolyásolja. Rengeteg autóbaleset összefüggésbe hozható kialvatlan, fáradt vezetőkkel. Érdekes módon – egy felmérés alapján – […]

Talán nem hiába vallotta úgy Shakespeare is, hogy az „alvás a lakomák közt a főmenü” és létfontosságú a test, a lélek és a szellem jó kondíciójának megtartásához. .

A csökkentett alvás nem csak számunkra ártalmas, de a környezetünkben lévőket is befolyásolja. Rengeteg autóbaleset összefüggésbe hozható kialvatlan, fáradt vezetőkkel.

Érdekes módon – egy felmérés alapján – Angliában az átlagos éjszakai alvásidő 90 perccel rövidebb ma, mint az 1920-as években.

Mi is az alvás?

 

Az alvás különböző fázisokból tevődik össze. Az első fázis közvetlenül az elalvás utáni 10 perc, amit éber alvásnak is neveznek, könnyen felébredhetünk ebben az állapotban. A második fázis mélyebb és körülbelül 20 percig tart. A harmadik és negyedik alvási szakaszunkat nevezzük mély alvásnak. Erre van a legnagyobb szükségünk, mivel a mély alvás az ami segíti szervezetünket a regenerálódásban, a napi fáradság kipihenésében. Ezt delta alvásnak is nevezik, mivel az agy ilyenkor delta sugarakat generál. Ebben a szakaszban nem álmodunk, 20 perc után kezdődik a gyors szemmozgás, amit REM (rapid eye movement) –nek neveznek.

Egy normális alvás alatt a fenti szakaszok folyamatosan váltják egymást. Probléma akkor keletkezik, ha valami megzavarja ezeket a fázisokat.

 

Eleget alszol?

Szükségünk lenne kevés délutáni alvásra, sziesztára. Ezt a luxust természetesen kevesen engedhetjük meg, viszont elálmosodunk ebben a napszakban. Ha többet alszunk éjszaka, eltűnik ez az álmosság. 10 perces ebédutáni pihenés is sokat segít.

A szendergés, bóbiskolás utalhat más eredetű betegségre is a pajzsmirigy működési zavarától a depresszióig, tünete lehet narkolepsziának.

Ha egy rövid időszakon belül gyakran küzdünk álmatlan éjszakákkal, ajánlatos felkeresni házi orvosunkat, mert lehet, hogy nappali bóbiskolásunknak komolyabb  oka van, szervezetünk jelzése valamely kezdődő betegségre.

 

Alvás és hangulat fondorlatos kapcsolatban vannak egymással. Ennek titkát a mai napig nem sikerült kideríteni. A kiadós alvás, akárcsak egy finom étel elégedetté, örömtelivé tesz minket.

Ne felejtsd el, ha lehetséges a hálószobát csak alvásra használd, alakítsd a lehető legkényelmesebbre, gondoskodj friss levegőről, és jól sötétítsd el mielőtt álomba merülsz.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X