Főoldal > EGÉSZSÉG > Nehéz napok könnyedén

Nehéz napok könnyedén

jógawellness
0

Írta:

Menzesz idején az egyszerűbb gyakorlatok ajánlottak, hosszabb lazítással. Ilyenkor hagyd ki a fordított testhelyzeteket és az erőteljes hátrahajlást, főleg előrehajlásokat, nyújtásokat, légző- és lazító gyakorlatokat végezz. A ciklus többi napján pedig a jóga gyakorlataival remekül felkészülhetsz arra, hogy kellemesebb legyen a menstruációs időszak. Sokat segítenek a fordított testhelyzetek, a fejenállás, a gyertyaállás, az eke-póz, valamint […]

Menzesz idején az egyszerűbb gyakorlatok ajánlottak, hosszabb lazítással. Ilyenkor hagyd ki a fordított testhelyzeteket és az erőteljes hátrahajlást, főleg előrehajlásokat, nyújtásokat, légző- és lazító gyakorlatokat végezz.

A ciklus többi napján pedig a jóga gyakorlataival remekül felkészülhetsz arra, hogy kellemesebb legyen a menstruációs időszak. Sokat segítenek a fordított testhelyzetek, a fejenállás, a gyertyaállás, az eke-póz, valamint a gerinccsavaró gyakorlatok és a Napüdvözlet. Ezek ugyanis fokozzák a medencetájék vérellátását és anyagcsere-folyamatait.

Karnapidászana (Lazított eke-póz)

0002635_1.jpg ()

Ez a gyakorlat remekül enyhíti a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit. Lényeges, hogy csak vérzésmentes napokon végezd. Helyezkedj el hanyattfekvésben, emeld a lábadat magasba, majd tedd le a lábujjaidat hátul a fejed mögött. A térdedet hajlítsd be és közelítsd a füledhez. Ne erőltess semmit, lassan próbáld a térdeket a talajhoz érinteni. Az ujjaidat kulcsold össze a hátad mögött, és tedd a talajra. Eleinte csak fél percet, később akár két percet is eltölthetsz a pózban. Végül fokozott óvatossággal engedd vissza a lábad, és fektesd a hátad a talajra. Maradj fél percig hanyatt fekve és lazíts.

– Egyéb gyógyító hatása: Nyújtja a hátizmokat, rugalmassá teszi a gerincet, oldja a nyak merevségét. Kiegyensúlyozottabbá teszi a hormonrendszert, javítja az emésztést, masszázsban részesíti a hasi szerveket. Élénkíti a nemi szervek és mirigyek működését.

Parvatászana (Karnyújtás magasba féllótuszban)

0002635_2.jpg ()

Nagyon jó gyakorlat a menstruációs panaszok enyhítésére, akár bemelegítésként is használható. Ülj le a földre, húzd a bal sarkadat a gáthoz, tedd a jobb bokádat a bal combodra. Húzd ki magad, kulcsold össze az ujjaidat és emeld a két karodat magasba, a tenyereket fordítsd felfelé. A fejedet hajtsd előre, az álladat érintsd a kulcscsontodhoz. Erőteljesen nyújtózz magasra a karjaiddal, közben lélegezz egyenletesen. A kezdő fél percet fokozatosan növeld két percre, a gyakorlat végén lassan engedd le a karod. Cseréld meg a lábtartást, az ujjaidat is a másik irányba kulcsold össze, és ismételd meg a gyakorlatot.

– Egyéb gyógyító hatása: Rugalmasabbá teszi a váll és a kar ízületeit, jótékony hatással van az emésztőszervekre és a nemi szervekre. A mellkas tágítása könnyíti a szív és a tüdő munkáját. A lábtartás serkenti a csípő és az alhas vérellátását.


Vadzsrászana (Sarokülés)

0002635_3.jpg ()

Ideális póz meditáláshoz, légzőgyakorlat végzéséhez, pihenéshez és nyújtózáshoz. Helyezkedj el térdelőállásban zárt térdekkel. Nyisd ki a két sarkadat és ülj közéjük. Egyenesítsd ki a hátad, feszítsd meg a hasizmaidat, ne nyomd előre a derekadat. Ha feszül a térded vagy túl merev a lábfejed, tegyél a sarkaidra párnát vagy összehajtogatott takarót.

– Egyéb gyógyító hatása: Csökkenti a visszerességet, ám ha előrehaladott állapotban van az erek tágulata, csak óvatosan végezd. Tíz másodperccel kezdj, majd minden nap újabb tízzel növeld a pózban töltött időt. Rendszeres gyakorlása megelőzi a lúdtalp kialakulását, gyógyíthatja a reumás fájdalmakat, hatékony fegyver lehet a köszvény ellen. Fokozza az alhas vérellátását, serkentőleg hat a nemi szervekre, alhasra. Frissíti a menstruációs fájdalmaktól megkínzott derekat.

Szupta vadzsrászana (Sarokülés hanyattfekvésben)

0002635_4.jpg ()

Az előző ászanából, a sarokülésből dőlj hátra először az egyik, majd a másik alkarodra támaszkodva. Ereszkedj tovább hanyattfekvésbe, a karjaidat lazán tedd a talajra kissé széttárva, a tenyereket felfelé fordítva. Ha megerőltető lenne, készíts kis, puha emelvényt összehajtogatott takarókból a derekad mögé, és arra feküdj.

– Egyéb gyógyító hatása: Sokban megegyezik az előző pózzal. Kimerült, fáradt lábak hatékony fájdalomcsillapítója, pihenteti a szívet is. A mozdulat jólesően hátrahajlítja a derekat, ez nagyon kellemes egy fárasztó nap után. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Más, a menstruációs tüneteket enyhítő jógagyakorlatokra vagy kíváncsi? Lapozd fel a Wellness magazin májusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X