Főoldal > EGÉSZSÉG > Szabadulj meg az utolsó 5 kilótól!

Szabadulj meg az utolsó 5 kilótól!

fogyókúrakalóriakilókwellness
0

Írta:

Az utolsó pár kilót nem könnyű leadni. Akkor sem, ha nagyobb feleslegről indultunk, és csak ennyi maradt hátra, és akkor sem, ha régóta ragaszkodnak hozzánk a nem kívánatos gömbölyödések. „Előnyt jelenthet, ha valaki fizikailag is aktív volt az elmúlt hónapokban, és a súlyát rendszeres testmozgással és egészséges, de nem koplaláson alapuló táplálkozással tartja hosszabb idő […]

Az utolsó pár kilót nem könnyű leadni. Akkor sem, ha nagyobb feleslegről indultunk, és csak ennyi maradt hátra, és akkor sem, ha régóta ragaszkodnak hozzánk a nem kívánatos gömbölyödések.

„Előnyt jelenthet, ha valaki fizikailag is aktív volt az elmúlt hónapokban, és a súlyát rendszeres testmozgással és egészséges, de nem koplaláson alapuló táplálkozással tartja hosszabb idő óta – mondja Tihanyi András, lapunk dietetikus szakértője. – Ekkor a fehérjebevitel mérsékelt emelésével (sovány húsok, tejtermékek), a szénhidrátbevitel kis mértékű csökkentésével (több zöldség, kevesebb gabona és szénhidrátokban gazdag gyümölcs) érhetünk el sikert. A zsiradékok bevitelének további megszorítása nem ajánlott, mivel a főleg egészséges növényi olajokból (magolajok, szívbarát olaj, olívaolaj) és halakból beszerzett „jó zsírokra” a sovány húsok és tejtermékek mellett szüksége van a szervezetünknek. Sokszor előfordul, hogy valaki jelentősebb feleslegből viszonylag könnyedén le tud fogyni, de az utolsó kilók egyszerűen nem mennek le. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyobb súlytöbbletnél már kis változtatás is látványosabb eredményt hoz. Néhány kilós felesleg esetén azonban a test jobban „ragaszkodik” az egyensúlyához, de nem annyira, hogy a táplálkozási szokások átalakításával egy-két hónap ne lehessen kényelmesen megszabadulni öt kilótól. Gyakran előfordul, hogy valaki csak a hasáról vagy a combtájékról szeretne fogyni, ez azonban nem kívánságműsor. Hogy honnan fogyunk, azt az erre való hajlam és az alkati kérdések befolyásolják.”

Szigorú szabályok nélkül

0002715_1.jpg ()

A diétás próbálkozásnak leggyakrabban az unalom szokott véget vetni. Ha úgy próbálod leadni a felesleget – ami ugye végül is nem olyan vészes és zavaró –, hogy szigorúan előírt receptúrát próbálsz követni, hamar az az érzésed támadhat, hogy ezt nem neked találták ki. Ha azonban csökkented a szénhidrátot, rendszeresen mozogsz, sok folyadékot iszol, és mindezt hosszútávon is képes vagy tartani, nyert ügyed lesz.

Az alábbi receptek remekül kiegészítik a mozgásban gazdag életvitelt. Nincs más dolgod, mint kombinálni őket egymással.

Reggelire:

  • Fontos a fehérjében és energiadús szénhidrátokban gazdag reggeli. Jó választás lehet a müzli, a tejes-gyümölcsös turmixok (szigorúan édesítés nélkül!), a teljes kiőrlésű gabonából készült pelyhek, a teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvicsek, a zsírszegény gyümölcsjoghurtok.
  • Egyszerűen elkészíthető, mégis tápláló reggeli lehet a zabpehely is. Önts rá annyi forró vizet, hogy ellepje, majd várd meg, amíg megpuhul benne. Mikróban is elkészítheted, ha percenként kiveszed a bögrét, és hozzáraksz még egy kis vizet. Ha minden vizet felszívott és kellően szétfőtt, hagyd egy kicsit hűlni, végül keverj hozzá egy teáskanál mézet.
  • Szintén jó alternatíva a lendületes napkezdéshez a gyümölcsjoghurt.
  • Ha lehet, kerüld a kávéfogyasztást, és inkább zöldteát igyál. Abból viszont akár napi két literrel is.

Arról, hogy milyen az ideális ebéd és vacsora, illetve milyen ételeket érdemes a főétkezések között fogyasztanod, amik az utolsó 5 kiló leadásához segíthetnek hozzá, a Wellness magazin májusi számában olvashatsz!

Támogató praktikák

  • Amikor nekiveselkedsz az utolsó öt kiló ledolgozásának, tested és lelked tartalékait is mozgósítanod kell. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy megegyél valamit, amiről tudod, hogy inkább árt, mint használ, gondolj arra, hogy a kis bűnök nagy bűnökhöz vezetnek, és máris kudarcra van ítélve az elhatározásod. Az is lehet, hogy nem az éhség gyötör, hanem több törődésre, figyelemre vagy pihenésre lenne szükséged.
  • Ne állj minden este mérlegre, mert csalódni fogsz, ha nem tapasztalsz változást. Legfeljebb hetente egyszer mérd meg a súlyodat.
  • Sokan hajlamosak arra, hogy ha szomjúságot éreznek, ivás helyett inkább enni kezdenek. Az elégtelen folyadékbevitel ráadásul a szervezet energiáját is csökkenti.
  • Ha nem alszol eleget, a pihenés hiánya eltökéltségedet is megnyirbálhatja. Fáradtan kísértésbe esni is könnyebb.
  • Amikor a nap végén elcsigázottan lerogysz a tévé elé, az étvágygerjesztő reklámok is nagyobb hatást gyakorolhatnak rád. Ezért ilyenkor jobb társ lehet egy érdekes könyv.
  • Nem kell mindent megenni, ami a tányérra kerül. Érdemes inkább kevesebbet szedni, mint magadba erőltetni minden falatot.

A jó alakért mozogni is kell!

0002715_2.jpg ()

Az étkezési reformokat sok testmozgással is ki kell egészítened. Legalább heti háromszor szakíts időt közepes intenzitású kardiomozgásra. Ha túl nagy hévvel veted bele magad, hamar elfáradsz, így jobb, ha pulzusmérő órával kontrollálod a szívverésedet. A mozgás az alapanyagcseréd növelésére is hatékony eszközül szolgál. A kutatók szerint az izom-zsír arányának módosításával, azaz a zsírpárnák csökkentésével és az izomfejlesztéssel akár 8-14 százalékkal is megnövelhető az energiafelhasználás. Tovább fokozhatod a hatást, ha a kardioedzés elé izomtömeg-növelő súlyzós gyakorlatokat is beiktatsz. Ne aggódj, nem fognak tőle hatalmasra duzzadni az izmaid!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X