Főoldal > EGÉSZSÉG > Az öt elem és a lelked

Az öt elem és a lelked

léleköt elem
0

Írta: and

Ahogy korábban írtuk, az emberi testben 72 energiaáram található, melyeket meridiánoknak nevezünk. A meridiánok azok a csatornák, amelyek a chit (energiát) eljuttatják a test minden részébe, és ezáltal hozzájárulnak jó közérzetünk, szépségünk, harmóniánk megteremtéséhez. Ha valahol valamilyen okból energiablokád alakul ki, akkor testünk adja a jelzéseket. Először lehet, hogy csak hangulatingadozásunk lesz. Ez már jelzi, […]

Ahogy korábban írtuk, az emberi testben 72 energiaáram található, melyeket meridiánoknak nevezünk. A meridiánok azok a csatornák, amelyek a chit (energiát) eljuttatják a test minden részébe, és ezáltal hozzájárulnak jó közérzetünk, szépségünk, harmóniánk megteremtéséhez.

Ha valahol valamilyen okból energiablokád alakul ki, akkor testünk adja a jelzéseket. Először lehet, hogy csak hangulatingadozásunk lesz. Ez már jelzi, hogy valahol valamilyen egyensúlyzavar van. Valahol túl sok vagy túl kevés energia van esetleg.

Az öt elem hatása lelkünkre

A kínaiak az öt elem filozófiájára építik orvoslásukat és egész életüket. Ez az öt elem a föld, fa, tűz, víz, fém. Ezekhez az elemekhez, fázisokhoz különböző érzelmi állapotok kapcsolódnak.

Együttérzés – aggodalom

0003331_2.jpg ()

A föld elemhez az együttérzés, aggodalom fűződik. Ez olyan formában is megnyilvánulhat, hogy túlságosan fogékonyak vagyunk a külső ingerekre, a külvilágból kapott információkra, vagy a nyomasztó emberek nagyon zavarnak minket. Szerveink közül pedig a lép és gyomor kapcsolódik hozzá. Akinek ezen a területen van problémája, az mindig azon igyekszik, hogy kivívja mások szimpátiáját. Folyamatosan a saját egészségügyi problémáival traktál másokat. Sokat aggódik és panaszkodik.

Düh – harag
Ha valakiben sok bosszúság gyűlik össze, visszafojtott düh van benne, az a fa elem diszharmóniáját jelenti. Ezért fontos, hogy a bennünk felgyülemlett fölösleges energiákat, feszültséget, dühöt, haragot valahogyan levezessük. Akár mozgással, egy nagy sétával vagy egy hatalmas kiabálással is kiadhatjuk magunkból. A lényeg, hogy mindenképpen kijöjjön belőlünk, és ezen keresztül hagyjuk áramolni tovább az energiákat.

Vidámság – nevetés
Életünkben – legalábbis az én életemben – nagyon sokat számít, hogy sokat nevessünk. Elég pozitív beállítottságú embernek mondhatom magam. Ezért szinte mindig mosolygok. A nevetés, vidámság a tűz elemhez jellemzője. Sokat számít, hogy valaki tud-e szívből nevetni. Ha igen, akkor minden rendben van. Ha azonban valaki nem tud szívből nevetni és nem tudja kifejezni szeretetét, nem tud gyengéd lenni vagy pont az ellenkezője jelentkezik, vagyis hogy valaki túlzottan elmerül ezekben az érzésekben, akkor a tűz elem nincs nála egyensúlyban.

0003331_1.jpg ()

Félelem – szorongás
A félelem érzése életünk természetes velejárója. Amikor még picik voltunk, semmi félelem és veszélyérzetünk nem volt. Ahogy cseperedtünk és megtanultuk, hogy például a tűz éget, lassan megtapasztaltuk milyen félni. Ha nem érzékeljük a vészhelyzeteket, akkor a víz elem egyensúlya bomlott meg.

Bánat – szomorúság
Ugyancsak emberi érzéseink közé tartozik a szomorúság is. Olyankor jelentkezik ez életünkben, ha valamit elveszítünk. Akiben a fém elem nincs harmóniában, annak a bánata tovább tart, mint az természetes volna.

Ahhoz, hogy az elemekhez kapcsolódó energiapályáink megfelelően tudjanak működni, vagyis a meridiánok mentén ne alakuljanak ki blokádok, olyan életmódot kell kialakítanunk magunknak, ami ezt elősegíti.
Folyamatosan oda kell figyelnünk magunkra a táplálkozásunkon keresztül. Ha étrendünkre odafigyelünk, akkor ez az egyensúly megmarad, és nem leszünk betegek. Oda kell figyelnünk arra is, hogy rendszeresen végezzünk valamilyen testmozgást – persze ezt is megfelelő mértékkel, hiszen ha edzés közben túlhajtjuk magunkat, akkor az a vese energiatartalékait kimerítheti és ismét nincs meg az egyensúly.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X