Főoldal > EGÉSZSÉG > Test és lélek felkészítése a fogantatásra

Test és lélek felkészítése a fogantatásra

babavárásfogantatás
0

Írta:

A párkapcsolat Ahány pár, annyi történet. Egy biztos: a baba érkezéséhez két ember kell, akik mindketten elkészültek életük nagy lépésére. A szakember szerint a kérdés – „mikor áll készen két ember?” – megfordítható: ha készen állnak, a gyermek megfogan. Ez a folyamat: két ember összehangolódása, akaratuk egy irányba fókuszálása nagy lehetőség a tanulásra, egymás mélyebb […]

A párkapcsolat

Ahány pár, annyi történet. Egy biztos: a baba érkezéséhez két ember kell, akik mindketten elkészültek életük nagy lépésére. A szakember szerint a kérdés – „mikor áll készen két ember?” – megfordítható: ha készen állnak, a gyermek megfogan. Ez a folyamat: két ember összehangolódása, akaratuk egy irányba fókuszálása nagy lehetőség a tanulásra, egymás mélyebb megismerésére, az elkötelezettség megerősítésére.

Bár hallani apaszívű férfiakról: kivárni, míg a másik is készen áll, legtöbbször női próbatétel. Kihívás, melyben a fokozatosan anyává érő női lélek a várakozás sokszor keserves hetei, hónapjai alatt megerősödhet. A sürgetés, szemrehányás nem vezet eredményhez – ha csak nem a még nagyobb ellenálláshoz. A beszélgetés, az érzések feltárása azonban igen, és a kivárás – hogy meddig, azt a csalhatatlan női érzékenység úgyis megsúgja.

Önismeret

0003666_1.jpg ()

Mert magával is van a nőnek dolga elég. Az anyává válás életünk olyan katartikus fordulópontja, mely legtöbbször hatalmas belső munkát igényel. Felerősödik, és előtérbe kerül saját anyánkhoz fűződő kapcsolatunk: ami ritkán problémamentes. Az olyan nagyon vágyott kisbaba fogantatása és egészsége szempontjából a legtöbb, amit megtehetünk, hogy megvizsgáljuk saját belsőnket: tudatosan foglalkozunk a felbukkanó érzésekkel, képekkel, álmokkal, emlékekkel.

„Nézd meg az anyját, vedd el a lányát”– tartja a népi bölcselet, és pszichológiai megfigyelések támasztják alá, hogy igaza van. Szerencsés az a nő, akit olyan édesanyával áldottak meg, aki szerető, biztonságos mintául szolgálhat saját anyaságához. De szerencsés az is, aki új útra lépne: mert lehetőséget kap önismerete elmélyítésére, kibékülésre a múltjával, megbocsátásra, elengedésre. Ha a saját anyánkhoz fűződő kapcsolatunk feszültségekkel terhes, ez a nehéz, de annál édesebb gyümölcsöket érlelő munka nem spórolható meg: fel nem dolgozott félelmeink, sebeink, szorongásaink útját állhatják a kisbaba érkezésének.

Testi felkészülés

Az aggódásra olyan nagyon hajlamos női léleknek – no és persze a kézzelfoghatóbban bízó férfiaknak – is megnyugtató lehet felkeresni a családtervezési tanácsadót. Itt a részletes, családra is kiterjedő vizsgálat  után nagyító alá veszik az apuka-jelöltek spermáját, a reménybeli anyukák pedig laborvizsgálaton és nőgyógyászati szűrésen bizonyosodhatnak meg egészségi állapotukról. Ha szükséges, a pár igénybe veheti a genetikai tanácsadó, vagy akár a szexológus segítségét is.

Engedd, hogy megtörténjen!

A baba fogadására készülve kettős feladat elé kerülünk: fontos a tudatos felkészülés testileg-lelkileg, miközben meg kell teremteni belső nyugalmunkat, kiegyensúlyozottságunkat. A vágyakozás, reménykedés, álmodozás átcsaphat görcsös akarásba, pedig az új élet befogadása elengedettséget, nyitottságot, harmóniát kíván.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X