Főoldal > EGÉSZSÉG > A szakítás rejtelmei haladóknak

A szakítás rejtelmei haladóknak

párkapcsolatszakítás
0

Írta: and

Fogadd el olyannak, amilyen! Sokan ringatják magukat abban a téves hiedelemben: Párom majd „megváltozik”. Nos, ki kell, hogy ábrándítsalak. Egyáltalán nem biztos, hogy Ő is ezt akarja. Tény, hogy egy párkapcsolatban történhet fejlődés, változás, az egymáshoz való kölcsönös alkalmazkodás és megértés jegyében. Erre épít a párterápia. Ám, ha úgy érzed, hogy nem tudod társadat elfogadni […]

Fogadd el olyannak, amilyen!

Sokan ringatják magukat abban a téves hiedelemben: Párom majd „megváltozik”. Nos, ki kell, hogy ábrándítsalak. Egyáltalán nem biztos, hogy Ő is ezt akarja. Tény, hogy egy párkapcsolatban történhet fejlődés, változás, az egymáshoz való kölcsönös alkalmazkodás és megértés jegyében. Erre épít a párterápia. Ám, ha úgy érzed, hogy nem tudod társadat elfogadni olyannak amilyen, nem kívánhatod tőle, hogy “megváltozzon”. Mert mindkettőtöknek tiszteletben kell tartania a másik önálló személyiségét. Tedd fel magadnak a kérdést: „Biztos, hogy jó társ számomra az, akitől gyakran várom, hogy valaki “Más” legyen?”

Szakítás előtt adj esélyt magatoknak:

– Próbáld megbeszélni a kedveseddel, mi okoz számodra gondot a kapcsolatban. Ha elmélyülten és őszintén szót tudtok érteni egymással a mindennapokban, nem billen a kapcsolat mérlege a szakítás irányába.

– Párod egy önálló személyiség, nem kívánhatod tőle, hogy a „te fejeddel gondolkodva” tisztában legyen azzal, mi a problémád a kapcsolattal. Oszd meg vele! A beszélgetés egyben „teszteli” párod hajlandóságát a változtatásra. Kiderülhet, hogy vajon neki mi okoz gondot? Érti-e a te problémáidat és hajlandó-e közösen változtatni?

– Ha már régen együtt éltek, és nem tudjátok, „hányadán álltok egymással”, a szakítási döntés meghozatalában segíthet az ún. „próba-különélés”. (Ez fogalom a házassági tanácsadók gyakorlatából származik.) A próba-különélés megszakítja a pár hétköznapi konfliktusait, így mindkét fél „levegőhöz jut” és mindketten higgadtan átgondolhatják egymáshoz fűződő viszonyukat, tisztázhatják érzelmeiket.

Lépj tovább!

0005021_1.jpg ()

Ha mindent megpróbáltál és „menthetetlennek” érzed párkapcsolatod, akkor semmi okod nincs rá, hogy megromlott kapcsolatodban maradj. Az érett szakítási döntés jele, ha vállalni tudod érte a felelősséget. Sokan, csak azért halogatják a kapcsolat végleges megszakítását, mert nincs kedvezőbb partner a láthatáron. Ne verd át magad! Csak a korábbi kapcsolatod lezárásával nyithatsz kaput új partnered számára! A szakítás természetes fejezete a párkapcsolatnak. Igaz, akkor amikor történik,  tragédiának érezheted. Életünk egy része a párkeresésről szól s ehhez a szakítás is hozzá tartozik. Egy megromlott párkapcsolat lezárása pozitív fordulatot hozhat életedben. Nyitánya lehet valami újnak, jobbnak, a változásnak. Gazdagodik személyiséged, megtanulsz élethelyzeteket megoldani. A szakítást, a kapcsolat lezárását megkönnyítheti mindkét fél számára, ha meg tudjátok fogalmazni, ki miért lép ki a kapcsolatból. Ez nem egyenlő azzal, hogy szerinted „a Másik miben hibázott”!

Tanulj önmagadtól!

Több kutatás foglalkozott a szakítást követő lassú alkalmazkodási folyamat fázisaival. Ez az időszak a szakításnál akár 1 év is lehet, míg válás esetén a teljes alkalmazkodáshoz közel 3 év szükséges. A szakítást követő néhány napban szinte el sem hiszed, hogy ilyesmi veled is megtörténhetett. Ilyenkor a tagadás, elhárítás jellemző. Ezt később felváltja a kétségbeesés. A reménytelenség érzése lesz úrrá rajtad. A harag és a düh, a volt partner és a világ iránt, szintén jellemző érzések a szakítást követő hetekben, hónapokban. A lehangoltság, önvád akár még hosszabb időszak – fél év – elteltével is megnehezíthetik mindennapi közérzetedet. Ám ne feledd: ebben a nehéz időszakban tanulhatsz a legtöbbet önmagadról és az emberi kapcsolatok értékéről.

Kezdj új életet!

Hidd el: lassacskán újra megtalálod önmagad, örülni tudsz, tervezel és nyitottá válsz egy új kapcsolatra. Nem véletlen, hogy a szakítást, a válást követő időszak érzelmi fázisai a gyászéhoz hasonlatosak. A partner elvesztését, egy párkapcsolatot ugyanúgy meg kell siratni, el kell gyászolni. Adj hát időt magadnak! Légy türelemmel és merülj el az érzésekben, hiszen ez a lelki gyógyulás, vigasztalódás útja. Az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal. Különösen fontos, hogy ne légy magányos a szakítást követő nehéz időszakban. Ilyenkor barátaidra, családtagjaidra számíthatsz leginkább. A kreatív hobbi, érdekes munka, sport és a  művészetek segíthetnek ilyenkor a legtöbbet sötét gondolataid elterelésében. Olvass, hallgass zenét! Rajzold, írd, és beszéld ki magadból a fájdalmat. Ha teheted mozdulj ki, ismerj meg új embereket, helyszíneket. Ám ami a legfontosabb: ne ugorj fejest megalapozatlanul „az első kínálkozó” párkapcsolatba, hiszen csak tovább tetézed lelki sérülésed esélyét. S ha valóban (be)érett szakítási döntés született, akkor  kár keresned az ex-szel való kapcsolatfelvételt : ne írj, ne telefonálj, ne keresd a találkozás lehetőségét vele. Helyette meríts erőt baráti, családi kapcsolataidból.

Ne feledd: a szakítás gondolata nem mindig egyenlő a szakítási szándékkal! Sokszor a kapcsolat átalakítására, az új egyensúly beállítására vonatkozó igényed jele lehet!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X