Főoldal > EGÉSZSÉG > A szerelmesek világszerte több szexre vágynak

A szerelmesek világszerte több szexre vágynak

0

Írta:

Változatos?Nagy a szakadék a szexuális változatosság gazdagságának kérdésében. A magyarok 68 %-a érzi változatosnak szexuális életét, ami a legmagasabb eredmény a nigériaiakkal és a mexikóiakkal. A globális átlag 49 %, a témában a sereghajtók a japánok, aki közt mindössze 9 százalék állítja, hogy változatos módon él nemi életet párjával. Izgalmas?A magyarok 67 %-a tartja szexuális életét […]

Változatos?
Nagy a szakadék a szexuális változatosság gazdagságának kérdésében. A magyarok 68 %-a érzi változatosnak szexuális életét, ami a legmagasabb eredmény a nigériaiakkal és a mexikóiakkal. A globális átlag 49 %, a témában a sereghajtók a japánok, aki közt mindössze 9 százalék állítja, hogy változatos módon él nemi életet párjával.

Izgalmas?
A magyarok 67 %-a tartja szexuális életét izgalmasnak, ami szintén magas eredmények között van, hiszen a világátlag 50 %. A legkevesebben Japánban (10 %) és Franciaországban (36 %) érzik szexuális életüket izgalmasnak.

Praktikák?

0005461_1.jpg ()

Az orális szex az osztrákok körében (80%) a legelterjedtebb, őket követik a brazilok (77%), miközben a svájciak (77%) a szexuális fantáziák kategóriájában vezetnek. A thai-ok (68%) pedig az erotikus anyagokat részesítik előnyben. A magyarok is az élmezőnyben vannak a szexuális praktikákat illetően. 75%-uk szereti orális szexben részesíteni partnerét, míg 71%-nak fontos a szexuális fantáziálás.

Szex egyedül?
Az önkielégítés széles körben elterjedt és a világon és Magyarországon is az emberek átlagosan 83%-a állítja, hogy maszturbált már élete során – a svájciak (96%) a legmagasabb, a nigériaiak (30%) a legalacsonyabb arányban. Világszinten és Magyarországon is az emberek egyharmada végez heti egy vagy több alkalommal önkielégítést, az érték a két nemnél nagyban eltér: a magyar férfiak 47 %-a végez hetente egy vagy többször önkielégítést, szemben a magyar nők 19 %-os adatával. Dr Erős Erika hozzáteszi, hogy az önkielégítés orvosi szempontból a szexuális fejlődés és az egészséges szexuális élet része. Azonban a 30%-os érték a pár szempontjából nehezen értelmezhető, mivel ha aktus közben történik, az a változatosságot jelentheti, viszont, ha a partner kizárásával – esetleg titokban – az a kapcsolat elégtelenségére utal.

Mennyire tapasztalt?
Az osztrákok vezetik a legtapasztaltabb szeretők listáját is. Az osztrák férfiak 29, a nők 17 szexpartnerről számolnak be átlagosan. A magyar férfiak bevallásuk szerint meglepő módon világátlag (13) alatt teljesítenek 11 partnerrel. A nők viszont világátlag (7) felett, átlagosan 8 partnerrel dicsekedhetnek.

Vágyak kifejezése?
Magyarországon 4-ből nem egészen 3-an (74 %) osztják meg nyugodtan partnerükkel kívánságaikat az ágyban, amivel szintén az élmezőnyben vagyunk, hiszen a legmagabiztosabbak a mexikóiak (80%), a görögök (76%), az indiaiak és a spanyolok (mindketten 74%), a legszűkszavúbbak pedig a britek (49%).

Mindenki számára egyre nyilvánvalóbb, hogy az egészséghez a szexuális jólét nélkülözhetetlen. Ennek paramétereit vizsgáló Durex felmérés megvilágította, hogy az emberek jelenlegi helyzetükkel elégedetlenek, viszont szerencsére már meg tudják fogalmazni igényeiket. A szexuális változatosságra, a kapcsolat minőségére vonatkozó igények optimistává tehetnek bennünket. Az első fontos lépés az lenne, hogy könnyen és nyíltan lehessen a problémákról beszélni, és legyen kihez fordulni velük. A nemzetközi tapasztalatokkal egyezően, nálunk is le kellene a tabukat dönteni, hogy a szexuális élet minőségét javító ismeretek és eszközök elterjedhessenek. – nyilatkozta Dr. Erős Erika szexuálpszichiáter.

A magyarok fele gondolja azt, hogy az elkövetkező tíz évben az emberek bátrabban kísérleteznek majd szexuális együttléteik során. A megkérdezettek közel 70 százaléka úgy véli, hogy az emberek egyre fiatalabb korban szerzik meg első szexuális tapasztalataikat, amit az eredmények is megerősítenek, hiszen a 16-24 évesek 17 évesen, míg a 25-54 évesek 18 évesen veszítették el átlagban a szüzességüket.

Szakértői összegzés Dr. Erős Erika, szexuálpszichiátertől:

A felmérés adatai más kutatásokkal egybehangzóan mutatják azt az örvendetes tényt, hogy az első aktus során a fiatalok túlnyomó többsége védekezik, és elsősorban óvszert használnak. Ezt feltehetően az elmúlt évek szexuális felvilágosító programjai eredményezték. Ugyanakkor, napjainkban a fiatalok szexuális nevelésénél a szexuálisan terjedő betegségeknél új problémák merülnek fel. A fiatalok körében jelenleg a leggyakoribb fertőző kórokozók a herpesz vírus, a human-papilloma vírus (HPV) és a chlamydia. A szexuális élet korai kezdete, a túlzott kockázatvállalás vezetett oda, hogy jelenleg a kamaszok körében az ilyen típusú fertőzések 20-35%-os arányt tesznek ki – s ez az adat folyamatosan növekszik. A szövődmények (méhnyakrák, garatrák) még inkább sürgetnek bennünket a felvilágosító programok kiszélesítésére.

A magyarországi, független Durex kutatás a szexuális élet minden aspektusát magába foglalja azzal a törekvéssel, hogy feltérképezze a szexuális jóllétet meghatározó szempontokat.
Az általános szexuális elégedettségre vonatkozó felmérés csak egy részét képezi egy rendkívül összetett kutatásnak. A kísérletezési kedv, az örömszerzés, a szexuális élet érzelmi oldala, az első nemi együttlét, valamint a szexuális oktatás témakörében további eredmények várhatók.

A Durex Nemzetközi Szexuális Egészség Kutatás címet viselő felmérése 26032 embert ért el a világ 26 országában.
A kutatást a következő országokban végezték el: Ausztrália, Ausztria, Brazíla, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Görögország, Hong Kong, India, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Nigéria, Lengyelország, Oroszország, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Egyesült Királyság, USA.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X