Főoldal > EGÉSZSÉG > Téged fenyeget a mellrák?

Téged fenyeget a mellrák?

mellrák
0

Írta:

Az alábbi rizikófaktorok ismeretesek az emlőrák kialakulásában:   Nem A női nem jelenti a legnagyobb kockázatot, mivel a nőkben 100-szor gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Életkor Ez a betegség ritkán fordul elő 30 éves kor alatt, majd kialakulásának veszélye fokozottan nő. Az esetek 80%-ában 50 fölötti nőknél fordul elő. Korábbi emlőrák 3-4-szer nagyobb annak az […]

Az alábbi rizikófaktorok ismeretesek az emlőrák kialakulásában:  

Nem A női nem jelenti a legnagyobb kockázatot, mivel a nőkben 100-szor gyakrabban fordul elő, mint férfiakban.

Életkor Ez a betegség ritkán fordul elő 30 éves kor alatt, majd kialakulásának veszélye fokozottan nő. Az esetek 80%-ában 50 fölötti nőknél fordul elő.

Korábbi emlőrák 3-4-szer nagyobb annak az esélye, hogy egy emlőben daganat fejlődjön ki, ha az ellenoldali emlőben már volt ilyen elváltozás.

Genetikai hajlam Az emlőrák előfordulási gyakorisága országonként változik. Az Egyesült Államokban, Kanadában és az észak-európai államokban a leggyakoribb, és Ázsiában a legritkább.

Anyaság Nagyobb a kockázat azoknál, akik még nem szültek, vagy 35 éves koruk után estek teherbe először.

Ösztrogének Ösztrogénterápiában részesültek esetében annál magasabb a kockázat, minél hosszabb ideig tartott a kezelés. Így azok a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akiknek első menzeszük (menarche) 12 éves koruk előtt jelentkezett, vagy az utolsó (menopauza) 55 éves koruk után.

Családi halmozódás Magasabb az emlőrák kialakulásának valószínűsége azoknál a nőknél, akiknek rokonai (szülő, nagyszülő, testvér, nagynéni) között már előfordult ez a betegség. Még magasabb a kockázat, ha ezeknél a rokonoknál a menopauza előtt állapították meg az emlőrákot. Kétszer akkora a rizikó, ha a közvetlen hozzátartozók körében van emlőrákos. Ha kettőnél több közvetlen hozzátartozó betegedett meg emlőrákban, ötszörösére emelkedik a kockázat.

Kombinált hormonkezelések Ami megszakítás nélkül 5 évnél hosszabb ideig tart. Periodikus orvosi vizsgálatnak kell magunkat alávetni, ha huzamosabb ideig kapunk ösztrogént és progeszteront.

Rassz (származás) A kaukázusi vagy fehér bőrű nőkben gyakrabban fejlődik ki, mint a színesbőrűekben.

Dohányzás Azok körében, akiknek a családjában korábban előfordult már emlő- vagy petefészekrák, a dohányzás jelentősen megnöveli az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Alkohol A napi kettő adagnál több alkoholos ital elfogyasztása 20%-kal növeli az emlőrák kialakulásának veszélyét azokhoz képest, akik nem fogyasztanak alkoholt.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X