Főoldal > EGÉSZSÉG > Életmentő vizsgálatok mindenkinek!

Életmentő vizsgálatok mindenkinek!

egészségélethalál
0

Írta:

Sokan már a szűrővizsgálat szóra is ijedten kapják fel a fejüket, pedig általában igen egyszerű, rövid vizsgálatokról van szó, melyek rendkívül értékes információkat adhatnak. Nagyon sok súlyos betegség jó eséllyel gyógyítható, ha időben észreveszik. A korai felismerés például a legtöbb daganatos betegség esetében a gyógyulás esélyét jelenti, és például az idejében diagnosztizált cukorbetegség romboló hatása […]

Sokan már a szűrővizsgálat szóra is ijedten kapják fel a fejüket, pedig általában igen egyszerű, rövid vizsgálatokról van szó, melyek rendkívül értékes információkat adhatnak. Nagyon sok súlyos betegség jó eséllyel gyógyítható, ha időben észreveszik. A korai felismerés például a legtöbb daganatos betegség esetében a gyógyulás esélyét jelenti, és például az idejében diagnosztizált cukorbetegség romboló hatása is hatékonyan megállítható.

Figyeljünk a testünkre!

0006936_1.jpg ()

Ismerős az érzés, mikor sejtjük, hogy valami gond van az egészségünkkel, hisz a testünk jelez (még ha nem is mindig egyértelműen), ám nem vagyunk hajlandóak tudomást venni róla. Nagyon sokan a rengeteg munkára, családi teendőkre hivatkoznak saját maguk előtt is, és elhessegetik a gyanút, hogy bármi bajuk lehet. Pedig ez volna a legalkalmasabb pillanat, hogy háziorvosunktól tanácsot kérve bejelentkezzünk az általa javasolt szűrővizsgálatra. A háziorvos feladata egyébként is nagyon fontos lenne általános egészségi állapotunk monitorozásában. 21 éves korban (vagy ha ez nem történt meg, a következő vizsgálat során) mindenkinél javasolt az ún. alapstátusz meghatározása, a családi betegségek feljegyzése, az életmódbeli tényezők, testsúly, haskörfogat, testmagasság, testtömeg-index meghatározása, vérnyomásmérés. Fontos még a vérnyomásérték és az éhgyomorra végzett vércukorszint meghatározása. Ezeket az adatokat időről időre frissíteni, ellenőrizni kell (erre akár mi magunk is megkérhetjük a háziorvost!), ezzel nagyon sok komolyabb betegség lenne felismerhető idejekorán.

Vizsgálatok önszorgalomból

Néhány fontos dolgot mi magunk is megtehetünk egészségünkért, nők esetében ilyen például a rendszeres mellönvizsgálat. Ez azért lehet különösen hatékony, mert a változást mindenki a saját testén ismeri fel a legkönnyebben. Fontos lenne minden nőnek elsajátítani a mellönvizsgálat szakszerű lépéseit, javasoljuk, hogy következő alkalommal, mikor nőgyógyásznál jár, kérje meg orvosát, hogy néhány szóval magyarázza el, mire kell figyelni. A félévenkénti fogászati vizsgálat is sok kellemetlenségtől menthet meg bennünket, és a két-három évente elvégzett látásvizsgálat is fontos, hogy hétköznapi tevékenységeink közben is tökéletesen érezhessük magunkat. Akinek sok anyajegye van, fontos lenne évente egyszer bőrgyógyásszal ellenőriztetnie azokat, a bőrrák ugyanis az egyik legveszélyesebb daganatos megbetegedés. A legtöbben kötelező nyűgnek érzik ezeket a vizsgálatokat, és nem gondolnak arra, hogy ha már megtörtént a baj, nincs visszaút. Minél előbb ismerik fel a betegséget, annál kisebb a baj, és minél kisebb a baj, annál valószínűbb a gyógyulás.

0006936_2.jpg ()

Rendszeresen javasolt

A szűrővizsgálatok egy része népegészségügyi szempontból kiemelten kezelt, a Társadalombiztosítás finanszírozza a vizsgálatot. A kiemelt vizsgálatok a következők:

  • Tüdőszűrés: 35 év felett, dohányosoknak 2-3 évente ajánlott.
  • Mellrákszűrés (mammográfia): Szervezetten a 45-65 évesek között zajlik, kétévente javasolt.
  • Nőgyógyászati rákszűrés: A 25-65 év közöttiek részére szervezetten háromévente zajlik. Érdemes azonban az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzés keretében is elvégeztetni.

Cikkünk forrásául a TESz Alapítvány hírlevele szolgált.
További hasznos információ: www.teszalapitvany.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X