Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 jel, hogy megromlott a kapcsolatotok

10 jel, hogy megromlott a kapcsolatotok

párkapcsolatpárterápiaszerelemszex
0

Írta: and

Párterápiás tapasztalatok alapján összegyűjtöttük azokat a gyanújeleket, melyek a kapcsolat megromlására utalnak. Nem az ördögöt akarjuk a falra festeni! Ha időben rádöbbentek, hogy kapcsolatotokban a szakítás felé lavíroztok, a kölcsönös érzelmek elmélyítésével, az igények – elvárások tisztázásával a párkapcsolat változtatható. Kiüresedik, csökken az együtt töltött időAz együtt töltött idő minőségét nem annyira az időtartam, hanem […]

Párterápiás tapasztalatok alapján összegyűjtöttük azokat a gyanújeleket, melyek a kapcsolat megromlására utalnak. Nem az ördögöt akarjuk a falra festeni! Ha időben rádöbbentek, hogy kapcsolatotokban a szakítás felé lavíroztok, a kölcsönös érzelmek elmélyítésével, az igények – elvárások tisztázásával a párkapcsolat változtatható.

Kiüresedik, csökken az együtt töltött idő
Az együtt töltött idő minőségét nem annyira az időtartam, hanem a közösen átélt élmények határozzák meg. Napi 24 órában érezheted magad magányosan valaki mellett, ugyanakkor néhány órában is átélheted egy jó társsal: “ Milyen jó is együtt lenni!”
Ha mindketten találtok jobb elfoglaltságot a hajdani közös programok helyett, egyre kevésbé hiányoztok egymásnak, egyre kevesebb a közös hobbi, kedvtelés – tekintsd gyanújelnek!

0007272_1.jpg ()

Egyre kevesebbet beszélgettek
Az elmélyült, őszinte beszélgetés segíti egymás megismerését, szenvedéllyel tölti meg, erotizálja a kapcsolatot. Az ilyen beszélgetések alapja az egymás iránti kíváncsiság, érdeklődés. A kapcsolat megromlására utal, ha egyre kevésbé érdeklődtök már egymás iránt, nem osztjátok meg egymással, hogy ki mit gondol, érez.

Csökken az egymás iránti figyelem, gondoskodás
A jó párkapcsolatban az egymásra való odafigyelés, a kölcsönös gondoskodás magától értetődő. Ebből érezzük, hogy kölcsönösen fontosak vagyunk egymás számára. Ha elmaradnak ezek a megnyilvánulások, csak gyűlik a sértettség, elkeseredettség – sokszor kimondatlanul. Elfeledett névnapok és randevúk, nem fogadott telefonhívások, félreértett és tisztázatlan mondatok lehetnek az intő jelek. A pár tagjai úgy érzik, nem fontosak már egymás számára.

Teljesen eltérően kezdtek gondolkodni a kapcsolatról
A párkapcsolat fejlődését kezdetben élteti az értékrendek hasonlósága, az egymást kiegészítő igények – elvárások. Ha bizonyos idő elteltével nem sikerül már egyeztetni, hogy mi az, amit te szeretnél, s ezért mit vár cserébe a párod, az a kapcsolat megromlását jelzi. Ha nagyon eltérően gondolkodtok például arról: “Kinek mit jelent a hűség? vagy “Mi az, ami egy nőtől/férfitől elvárható?”, az megzavarhatja a kapcsolat hétköznapjait.

Ha “megállt az idő”, nincs jövőtök
Ha úgy érzed, egy helyben topogtok, nem tud megújulni, fülledtté vált a kapcsolat. A jó kapcsolat megújul, fejlődik, miközben az egyéni fejlődést is biztosítja mindkét fél számára. Eluralkodik a napi “rutin” a kapcsolatban, unatkozol, kevés az új élmény, nem igyekeztek már megújulni egymás számára. Lehet olyan érzésed, hogy párkapcsolatod akadályoz a továbblépésben. Párod nem támogatja például tanulásodat, vagy nem örül a sikereidnek. Nagyon eltérnek már céljaitok. Ha a kapcsolat jövőjéről gondolkodtok, kiderül, hogy ő laza együttjárásnak gondolja, míg te együttélésről, netán esküvőről ábrándozol. Fontos tisztázni, hogy csak “fáziskésésben” vagytok-e egymáshoz képest vagy tényleg nagyon eltér az a jövőkép, amit szövögettek.

Végtelen veszekedések, viták vagy némaság
A kapcsolatban megnőtt az a feszültségszint, amit a parttalan veszekedések, viták vagy az ezt “kivédő” hallgatás okoz. A veszekedés sok kapcsolatban a szex, intimitás helyére lép. Vita, veszekedés nélkül persze nincs emberi kapcsolat, hiszen különálló személyiségek vagyunk. Építően vitatkozni, veszekedni jó, hisz közelebb visz a megoldáshoz. A kapcsolatot azonban elmérgesíti, ha az összeveszésnek nincs “feloldása”. A feloldás, azt a biztonságot jelenti, hogy “bár eltér a véleményünk, ennek hangot is adunk, de szeretjük egymást.” Gyanújel, ha veszekedéseitek soha nem hoznak megoldást, ám úgy érzitek, alapjaiban rengették meg a kapcsolatot.

0007272_2.jpg ()

Bizalmatlanság
Vannak emberek, akiknek partner iránti bizalmatlansága a korai, negatív gyermekkori  élményekre vezethető vissza. Ám ha egy korábban bizalomteli párkapcsolatban eluralkodik a bizalmatlanság légköre, az komoly gyanújel. Hazudozás, kéretlenül elolvasott SMS-ek, véletlenül megnyitott postafiókok, vallatás, gyanúsítgatás: mind az elveszett bizalom tükrei. Az érett, felnőtt ember nyíltan beszél és vállalja tetteiért a felelősséget a párkapcsolatban is. A partner iránti bizalmatlanság azonban saját bizonytalanságunkból is fakadhat.

Latolgatás a kapcsolatban
Ha azon kapod magad, hogy latolgatóvá váltál: “vajon megéri e számodra ez a kapcsolat?” vagy párod részéről tapasztalod ugyanezt. Ha gyakran fantáziálsz arról, bár valaki “Más” lenne a párod, egyre kevésbé tudod őt elfogadni olyannak, amilyen s az ő részéről is valami hasonlót érzel: a kapcsolat megromlott. Ha régi “kedves” szokásai bosszantóvá válnak, és ő is ugyanígy gondolkodik a te megnyilvánulásaidról, akkor jobb, ha tisztázzátok, kinek mi az elképzelése a kapcsolat távlatait illetően.

Szabotázs és provokálás
Egy kapcsolatot – persze nem tudatosan – többféle módon tönkre lehet tenni. Egyik felszámolási stratégia a csöndes szabotálás: ”Inkább nem teszek semmit, romoljon el a kapcsolat. A provokálás aktív stratégia, olyan viselkedésmód, mely veszélybe sodorja a kapcsolat korábbi egyensúlyát pl. korábbi megállapodás felrúgása. Ha a jelek arra figyelmeztetnek, pároddal módszeresen romboljátok a könnyebben/nehezebben felépített kapcsolati megállapodásokat, lehetséges, hogy kimondatlanul a szakítást fontolgatjátok.

Szexuális problémák
Ha a kapcsolat több területén konfliktus jelentkezik, az előbb – utóbb szexuális problémához is vezet. Erről korábban olvashattatok már, több írásban.
Korábbi cikkeink a témában:
Frigiditás – gátolt szexuális vágyak
Vaginizmus – szex behatolás nélkül
Impotencia – tehetetlen férfiasság

Fontos tudni, hogy a szexuális probléma a pár tagjai számára nagyon gyakran az egyetlen szembetűnő jel, figyelmeztető tünet a párkapcsolat megromlására vonatkozóan.

A probléma megoldása a konfliktusos területek azonosítása és új kapcsolati egyensúly beállítása lehet. Ám egyedül nem oldhatod meg kapcsolati problémáitokat, ehhez párod együttműködése is szükséges.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X