Főoldal > EGÉSZSÉG > Buddha nyugalmával az irodában

Buddha nyugalmával az irodában

0

Írta: and

A telefon szünet nélkül csörög, a főnök ideges, a feladatok hegyeket alkotnak az asztalodon. Néha már azt sem tudod, mit keresel valójában ezen a munkahelyen… Ezekben a szituációkban segíthetnek egy olyan bölcs gondolatai, aki 2500 évvel ezelőtt élt, amikor még híre-hamva sem volt a stresszes munkahelyeknek. Akár hiszed, akár nem, Buddha tanításai napjainkban is aktuálisak, […]

A telefon szünet nélkül csörög, a főnök ideges, a feladatok hegyeket alkotnak az asztalodon. Néha már azt sem tudod, mit keresel valójában ezen a munkahelyen…

Ezekben a szituációkban segíthetnek egy olyan bölcs gondolatai, aki 2500 évvel ezelőtt élt, amikor még híre-hamva sem volt a stresszes munkahelyeknek. Akár hiszed, akár nem, Buddha tanításai napjainkban is aktuálisak, hiszen megmutatják az utat a higgadtság, a belső nyugalom, az elégedettség és a boldogság felé. Megmutatunk néhány tipikus problémát orvosló megoldást.

0007543_1.jpg ()

Probléma:
Ezer dologra kell figyelned, nem tudsz koncentrálni a feladataidra.
Megoldás:
Hogy szellemüket erősítsék, a buddhista szerzetesek reggel és este meditálnak. Számunkra ez a mindennapok rohanásában nehezen kivitelezhető, de az alapelvet mi is használhatjuk. Ha eleged van, és szeretnél gyorsan ellazulni, hunyd be a szemed, lélegezz mélyen és egyenletesen, majd számolj tízig. Hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak. Ha sokat gyakorlod, akkor bármikor képes leszel rövid idő alatt elmélyülni, akár ebédszünetben vagy egy fontos tárgyalás előtt is.

Probléma:
A kollégáid állandóan pletykálkodnak, fúrják a másikat, és ezzel rossz hangulatot teremtenek maguk körül.
Megoldás:
Ha teheted, próbáld meg kerülni őket, de legalábbis ne folyj bele a rosszindulatú fecsegésbe, különben a krónikus rosszakarók előbb-utóbb téged is magaddal rántanak. A legjobb, ha olyan emberek társaságához csapódsz, akiknek pozitív kisugárzásuk van. Ahogyan Buddha is mondta: „Aki rosszat beszél a másikról, az elsősorban saját magának árt.”

Probléma:
Olyan munkát kell elvégezned, amelyhez egyáltalán nem fűlik a fogad.
Megoldás:
Kérdezd meg magadtól, hogy olyan feladat-e ez, amelyet mindenképpen el kell végezned, ha pedig nem, legyen merszed nemet mondani. Ellenben ha nem tekinthetsz el tőle, ne hadakozz, ne mérgelődj, és ne feledd, ahogy a jó, úgy a rossz dolgok is jönnek-mennek. Csak felesleges stresszt okozol magadnak, ha túlságosan sokat foglalkozol azzal, hogy miért éppen neked kell valamit megcsinálnod. Tekints úgy a feladatra, mint egy meditációra! Hallgasd a kedvenc zenéidet közben, vagy találj ki jutalmad magadnak az elvégzését követően. Pozitív hozzáállással még a legsivárabb feladatnak is fel lehet fedezni a hasznát.

0007543_2.jpg ()

Probléma:
Az iroda berendezése unalmas, és nem túl inspiráló a környezet.
Megoldás:
A buddhisták szerint a rendetlenség fékező hatású, a világos, tiszta termek pedig támogatják a szellemet. Tekints körbe az irodában, és nyugtázd, hogy mi zavar benne. Gondold végig, mit tudnál megváltoztatni. Jobb lenne, ha máshogy ülnél, esetleg a fény nem esik jól az asztalodra, vagy a rendetlenség a zavaró? Időnként szakíts időt arra, hogy pár percet a friss levegőn tölts, például használd ki erre az ebédszünetet.

Probléma:
Munkahelyi teendőid szétforgácsolnak, gyakran kell túlóráznod.
Megoldás:
Ha tíz dolog van, amelyet el kell végezned, de csak hatra van időd, akkor válaszd ki a legfontosabb hatot. Tervezd meg reggelente a napodat, írd fel a tennivalókat, így könnyebb lesz a végére járni a teendőknek. Ám eközben ne őrlődj azokon a dolgokon, amelyekre aznap nem jutott időd, mert ezek a gondolatok csak kizökkentenek.

Probléma:
Hibát követtél el, amelyet nem sikerül korrigálnod.
Megoldás:
Azok az emberek, akik elismerik hibájukat, máris tettek egy lépést a fejlődés útján. Akik viszont nem, azok újra el fogják követni ugyanazt a hibát. Persze nem könnyű belátni ezt, de próbáld meg a frusztrációt pozitív energiává alakítani!

Arról, hogy milyen módszerekkel tudsz küzden ia munkahelyi stressz ellen, a Wellness magazin decemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X