Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit árul el a hajad rólad?

Mit árul el a hajad rólad?

hosszú haj
0

Írta:

Vajon miért van az, hogy minden kifutón és reklámban hosszú hajú szépségek mosolyognak? Ma már kopaszon is szaladgálhatsz anélkül, hogy feltűnést keltenél, mégis a hosszú fürtöket érezzük leginkább nőiesnek. A dús hajkoronát  régen az egészség, a szexualitás, a termékenység szimbólumaként értelmezték. Sőt. Bizonyos kultúrákban nem a nőt, hanem a férfit illette meg a hosszú haj kiváltsága, amely az erő […]

0007573_1.jpg ()

Vajon miért van az, hogy minden kifutón és reklámban hosszú hajú szépségek mosolyognak? Ma már kopaszon is szaladgálhatsz anélkül, hogy feltűnést keltenél, mégis a hosszú fürtöket érezzük leginkább nőiesnek.
A dús hajkoronát  régen az egészség, a szexualitás, a termékenység szimbólumaként értelmezték. Sőt. Bizonyos kultúrákban nem a nőt, hanem a férfit illette meg a hosszú haj kiváltsága, amely az erő szimbóluma volt. Nézzük, hogy ma miért tartjuk nőiesnek a hosszú fürtök viselőjét és milyen előnyökkel jár mindez?

A legszebb a hosszú haj, de miért?

Kutatások alapján kiderült, hogy a hosszú hajú lányok népszerűbbek és sikeresebbek környezetükben, mint rövid hajú társaik. Ki ne emlékezne az osztály üdvöskéjére, akinek hosszú szőke haja szemtelenül lobogott csinos copfokba fonva, miközben minden fiú őt leste sóváran? „A legszebb lány mindig hosszú hajú”- de miért?
A kutatás meglepő eredménye szerint azért, mert a hosszú hajjal többet kell foglalkozni. Azaz  kislány korunkban, amikor megalapozzuk önértékelésünket, a dús lobonc megszelídítése, ápolása közben nagyon sok szülői gondoskodást kapunk. Akiket minden nap így kényeztetnek, a szülői figyelem melegében fürödnek: így magabiztossá válnak és később is könnyen teremtenek kapcsolatot. Nem csoda, hogy társaik körében is hamar népszerűek lesznek. Az így érlelt önbizalom mellett a lágyan, leomló, selymes haj – a rövid, „kemény” férfi frizurával szemben – a nőiesség erotikus hirdetője is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X