Főoldal > EGÉSZSÉG > Védekezz az AIDS ellen!

Védekezz az AIDS ellen!

AIDSvédekezés
0

Írta:

A szexuális beállítódástól függetlenül még mindig sokan válnak kiszolgáltatottá a HIV fertőzéssel szemben a szexuális partner gondatlan megválasztása vagy a védekezés nélküli együttlétek miatt. Ne feledjétek, hogy 2007.december 01-je az AIDS világnapja. Kedveseddel ti is tegyetek meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében! Mi a HIV-fertőzés és az AIDS? Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) egy olyan […]

A szexuális beállítódástól függetlenül még mindig sokan válnak kiszolgáltatottá a HIV fertőzéssel szemben a szexuális partner gondatlan megválasztása vagy a védekezés nélküli együttlétek miatt. Ne feledjétek, hogy 2007.december 01-je az AIDS világnapja. Kedveseddel ti is tegyetek meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében!

Mi a HIV-fertőzés és az AIDS?

0007111_1.jpg ()

Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) egy olyan betegség hosszú távú lefolyását jelenti, amelyet egy ún. retrovírus, az immunhiányos állapotot okozó vírus, a HIV okoz. Ez a vírus a szervezet immunrendszerét támadja meg. Ahogy a megfertőzött szervezet védelmi vonala folyamatosan pusztul, a HIV beteg komoly fertőzéseket kap el, illetve szervezetében komoly daganatos megbetegedések alakulnak ki.

Hogyan lehet megfertőződni HIV-vel?

  • vérrel (például közös fecskendőhasználattal, szennyezett orvosi eszközökkel, vagy fertőzött vér átömlesztése során)
  • nemi érintkezés útján, fertőzött ondón vagy hüvelyi váladékon keresztül
  • az újszülött is megfertőződhet a várandósság vagy a születés során (ilyenkor az anya a fertőzés hordozója)

Hogyan előzheted meg a bajt?

  • mindig használjatok óvszert és mindig az előírásoknak megfelelően tegyétek azt
  • ne használj intravénás drogokat
  • ha bármilyen testékszert tetetsz be, vagy akupunktúrás kezelést végeztetsz, győződj meg arról, hogy az eszközök, amelyekkel a beavatkozást végzik sterilek legyenek
  • senkivel se oszd meg borotvapengédet, vagy fogkefédet

Tudtad-e?
Hogy a HIV-et már különféle testnedvekben is kimutatták (könny, vizelet, nyál) de ezekben nagyon alacsony volt a vírus mennyisége. Idáig még senki sem bizonyította, hogy ezeken keresztül is átadható a fertőzés. A HIV nem kapható meg rovarcsípésen keresztül vagy háziállatoktól, mert ezek nem hordozzák a vírust.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X