Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy megvédd magad a vírusoktól

5 tipp, hogy megvédd magad a vírusoktól

fertőzésvédekezésvírus
0

Írta:

Segítünk, hogy hogyan küzdj a fertőzések ellen!

A nyirkos, csapadékos, hideg időjárás kedvez a vírusok, baktériumok terjedésének, nekünk pedig érdemes felvenni velük a harcot, hogy ne legyünk betegek. Néhány jó tanácsot még akkor is érdemes megfogadni, ha tökéletes állapotban van az immunrendszered, hiszen a betegségekre is igaz a mondás: jobb félni, mint megijedni.

1. Helyes tüsszentés

Ne fogd vissza a tüsszentést, de nem mindegy, hogy csinálod. Tüsszents, köhög, de ne a kezedbe! Mindig használj eldobható papírzsebkendőt. Az influenzás időszakban kerüld a közvetlen testi kontaktust, ugyanis az öleléssel, kézfogással vagy akár egy puszival könnyedén gazdát cserélhetnek a kórokozók. Lehetőleg ne textilzsebkendőt használj, hogy közvetlenül a szemetesbe tudd dobni, használat után.

2. Gyakori kézmosás

A betegség elleni védekezés egyik leghatásosabb módja a gyakori kézmosás, amelyhez járvány idején használhatsz fertőtlenítő hatású szappant is. Ideális, ha óránként kezet mosol, főleg, ha nagy közösségben dolgozol, vagy tömegközlekedést veszel igénybe az utazásaid során. Kézmosáskor ugyancsak részesítsd előnyben az eldobható papír törlőkendőt, a szappant és a meleg vizet, és minimum 20 másodpercig tartson a kézmosás.

Sick brunette blowing her nose against grey background with vignette, Image: 258659445, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Sok vitamin    

Ilyenkor kiemelten fontos a megfelelő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Erről akkor se feledkezz el, ha oltással is védekezel a vírusok ellen. Az egészségedet nem csak pár hónapra kell megőrizni. Ha mesterséges vitaminforrást használsz – kapszulák, pezsgőtabletták – mindig ellenőrizd a szavatosságát, a gyártót, és lehetőleg ne a legolcsóbb kiszereléshez nyúlj.

4. Rendszeres szellőztetés

Mivel az influenza és több vírus is cseppfertőzéssel terjed, szellőztessél minél többször, a friss levegő segít a hatékony munkavégzésben is, élénkíti a testedet. Arra figyelj, hogy sose ülj huzatos helyen, vagy túl közel a nyitott ablakhoz, mert a benti meleg és a kinti hideg találkozása könnyen becsaphat, és éppen az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél: beteg leszel a megelőzés helyett.

5. Aktív mozgás

Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyelj arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyassz napközben is. Emellett a hatékonyabb megelőzés érdekében érdemes jó kondícióban tartani magadat: a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is fontos. Hidegben is választhatod a futást, kerékpározást mozgásformaként, de ezeknél fokozottan figyelj oda a réteges öltözködésre, és a felszerelésed állapotára.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X