Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 tévhit, amit rosszul tudsz a hideg időről

3 tévhit, amit rosszul tudsz a hideg időről

köhögésmegfázásnáthatélvírus
0

Írta:

Mínusz fokok, jéghideg szellő és korom sötét már délutáni órákban? Nem csoda, hogy legszívesebben otthon kucorognál egy forró tea társaságában. Mi viszont mondunk neked pár meglepő igazságot, ami miatt duplán megéri kimozdulni!

#1 Tévhit: A hidegtől náthásak leszünk

Igazság: A fagyos időjárástól önmagában nem lehet megfázni – sőt! A hideg levegő arra serkenti az immunrendszert, hogy még jobban erősödjön és még több védekező mechanizmust termeljen! Kutatások bizonyították, hogy a megfázást elősegítő baktériumok 31° fok fölött támadnak – a fagypont közeli hőmérsékleteken tehát esélyük sincs.  Mindezek ellenére mégis sokan leszünk náthásak, influenzásak télen. Vajon miért?

A vírusokat terjesztő bacik a meleg, fedett helyeken (osztálytermek, irodák, várakozóhelyiségek) szaporodnak, aminek a többi emberrel közösen megosztott levegő csak még jobban kedvez. A betegségek elkerülése végett tehát levegőztess gyakran és a C-vitamin-bevitelről se feledkezz meg!

#2 Tévhit: A hűvös levegőben nem szabad sportolni

Igazság: Mindamellett, hogy a hűvös idő jobban erősíti az immunrendszert, arról se feledkezzünk meg, hogy a hidegben jobban teljesítünk: több energiánk lesz és a koncentrációképességünk is nő.

Ezt bizonyítja az a felmérés is, miszerint a maratonfutók 15° fok alatt sokkal gyorsabban lefutják ugyanazt a távot, mintha 25° fölött tennénk ugyanezt: az elégetett kalóriáktól tehát hamarabb szabadulunk meg, mintha jó időben futnánk, ráadásul kevesebbet is izzadunk.

Arra azonban mindenképp figyelj, hogy réteges ruházatban (sapkában, valamint fül és nyakvédőben) sportolj, hiszen ha a szájon át lélegzel, a hideg idő hamar a torkodra mehet, ami torokfájást eredményezhet!

43899694 - sport, fitness inspiration and motivation. young happy woman cross country running in mountains on snow, winter day. female trail runner jogging exercising outdoors.

#3 Tévhit: Télen megszűnik az allergia

Igazság: A mínusz fokok és a hideg idő miatt a legtöbb allergiát okozó növény megfagy (a jó idő beköszöntéig tehát nem tudnak olyan polleneket kibocsátani, amiktől tüsszögnél és folyna az orrod).

A rossz hír viszont az, hogy a beltéri allergiák (poratkák, penészek, gombák stb.) csak még jobban felerősödnek – és, mivel a kinti időjárás miatt nem tudnak szaporodni, a lakás felé veszik az irányt. Ezektől az allergiáktól csak sűrű takarítgatással, levegőztetéssel, párologtatással és antibakteriális készítmények használatával lehet megszabadulni, de ez sem garantálja a teljes sikert.

Hogy mi megoldás? Próbálj meg minél több időt a friss levegőn tölteni és élvezd ki a téli tájak szépségét!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X