Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 lépés, hogy elkerüld az allergiát

7 lépés, hogy elkerüld az allergiát

allergiabetegségdohányzáshajmosás
0

Írta:

Ha szeretnéd elkerülni az allergia kellemetlen tüneteit, próbáld ki ezeket a tippeket, amik segíthetnek!

1. Moss magas hőfokon

A háztartásokban 99,9 százalékában megtalálhatóak a poratkák, így majdnem lehetetlen teljesen elkerülni őket. Ha pamutot vagy szintetikus anyagokat használsz gyapjú helyett, és az ágyneműdet minimum 60 fokon mosod, azzal viszont rengeteget elpusztítasz belőlük. Még jobb, ha egyenesen antiallergén ágyneműt veszel.

2. Csak szezonális ételeket egyél

Hajlamosak vagyunk túlterhelni a szervezetünket különböző élelmiszerekkel, ami hozzájárulhat a megnövekedett számú étel-intoleranciához. Régebben csak nyáron ettek epret az emberek, azonban most az év minden szakaszában hozzájuthatunk. Továbbá, ha érzékeny vagy bizonyos ételekre, valószínűleg ugyanarra a növény- vagy élelmiszercsoportra is rosszul reagálsz majd.

3. Kerüld a dohányzást

A füst súlyosbíthatja az asztma és a szénanátha tüneteit (vagy akár elő is idézheti ezeket), valamint a kutatások kimutatták, hogy a gyerekek és a dohányosok párjai általában gyakrabban szenvednek asztmában és egyéb légzőszervi betegségekben, mint a nemdohányzók hozzátartozói.

cigi2.jpg ()

4. Mindig mosd meg a kezed

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy valaki allergiás a háziállatokra – ez pedig súlyosbítja az asztma tüneteit. Moss kezet alaposan a házi kedvencek simogatása után, és legalább hetente egyszer fürdesd meg őket, hogy csökkentsd a belőlük áradó allergének számát.

5. Körültekintően válassz gyógyteát

Légy óvatos, ha teát iszol, mert néhány gyógynövény is tartalmazhat polleneket, amelyek még télen is előidézhetik a szénanátha tüneteit. A kasvirágról például ismert, hogy rossz hatással van az allergiára, míg a kamilla, a csalán, az orbáncfű vagy az eukaliptusz csökkenti a problémákat.

6. Felejtsd el a gumit

A cipők alján található gumi, vagy az óvszerekben található latex ekcémát és bőrgyulladást is okozhat. A tisztítószerekben, a hajápolási termékekben és a kozmetikumokban található vegyi anyagok szintén okozhatnak allergiát. Cseréld le a gumikesztyűt pamutból vagy szintetikus anyagból készültre, a gumitalpat műanyagra és viselj mindig kesztyűt és maszkot, ha vegyszerekkel foglalkozol.

7. Mosd meg a hajad, mielőtt lefekszel aludni

Ez különösen fontos, ha kimentél a lakásból, ugyanis garantáltan nem akarsz átvinni a hajadról a párnádra egy nagy adag pollent, ami csak súlyosbítaná a szénanátha tüneteit az éjszaka folyamán.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X