Főoldal > MOZGÁS > A téli futás 4 szuper előnye

A téli futás 4 szuper előnye

edzésfogyásfutásmozgássporttéli futászsírégetés
0

Írta:

Ne gondold, hogy a futás csak a melegebb hónapok sportja, megfelelő öltözettel és okos bemelegítéssel télen is ugyanúgy űzhető, sőt rengeteg szuper előnye van annak, ha télen is rendszeresen futócipőt húzol.

Természetesen más szabályok vonatkoznak a téli, és más a nyári szabadtéri futóedzésekre, de egyáltalán nem kell lemondanod kedvenc mozgásformádról akkor sem, ha kint röpködnek a mínuszok. Nagyon fontos azonban, hogy ilyenkor a bemelegítésre még több időt és gondot kell fordítanod, hiszen sokkal nagyobb a hőmérsékletkülönbség, így a sérülésveszély is fokozottabban áll fenn. Ne spórolj a megfelelő ruházat megvásárlásán sem, hiszen fontos, hogy ne fázz meg a futószerkódban, de mozgásodban se akadályozzon a ruházatod. A sálról, sapkáról, kesztyűről tilos megfeledkezned.

Feltölt

A természetben végzett sportok nagy előnye, hogy nem csak a testet, de a lelket is karban tartja. Nincs csodásabb, mint látni az évszakok váltakozását. Ugyanúgy, ahogy gyönyörű a tavaszi kikeletben, nyári zöldben, őszi színekben futni, a téli táj is rengeteg energiával tölt fel. A deres fák, ropogó hó és a friss levegő utánozhatatlan élményt nyújt minden futó számára.

Javítja a hangulatot

A téli rosszkedv sajnos elég sokakat érint, hiszen a túl sötét és hosszú éjszakák nem éppen a vitalitást hozzák meg számunkra, bármennyire is szeretnénk. Ilyenkor jó kimozdulni, és kell is ahhoz, hogy kizökkentsük magunkat a fásultságból. A sport már önmagában boldogsághormonokat szabadít fel, és ha ezt összekötöd azzal, hogy mindeközben a szabadban tartózkodsz, rögtön két legyet üthetsz egy csapásra. Hétvégén mindig szakíts időt arra, hogy amíg világos van, mozdulj ki, de a hétköznap esti lámpafényes futásoknak is megvan a maga hangulata.

17411090 - two young women jogging in the park, on a curved trail through trees in the winter with snow on the ground

 

Formában tart

Januárban, de inkább tavasszal kapnak észbe sokan, hogy a tél nem múlik el nyomtalanul, és sokunk testén keletkeztek kellemetlen zsírpárnák a tartalmasabb evések miatt. Te ne ess ebbe a hibába. Ha imádsz futni, csak a hideg miatt ne hagyd abba erre az időszakra sem a kedvenc sportodat. Egyrészt utána sokkal nehezebben szánod rá magad újra, másrészt szinte a nulláról kell kezdened, annyira elszoksz a mozgástól, ha egy egész évszakot kihagysz. Sokkal jobban is érzed magad, és sokkal jobban meghálálja a tested, ha rendszeresen, nagyobb kihagyások nélkül edzel.

Friss levegőn vagy

Tavasszal és nyáron az emberek másra sem vágynak, mint hogy kint legyenek a szabadban, amikor az lehetséges. Télen azonban egyrészt korlátozottabbak a lehetőségek, másrészt hosszabb távon senki nem cidrizik szívesen a hidegben. Ám ha belegondolsz, a szabadtéri sportok kifejezetten hasznosak ilyenkor. A nyári hőségben ugyanis nem csak teljesítményed csökkenhet, de még az izzadás kellemetlenségeit is muszáj elviselned. Télen felhevült tested hűtése megoldott, és legalább a friss levegőn való tartózkodás is.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X