Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, ami csökkenti a fogamzásgátló tablettád hatékonyságát

6 dolog, ami csökkenti a fogamzásgátló tablettád hatékonyságát

fogamzásgátlásfogamzásgátló tablettahatékonyságnem kívánt terhességszexterhességvédekezés
0

Írta:

A következő dolgokra jól figyelj, ha fogamzásgátló tablettát szedsz, mert ha elbagatellizálod őket, nőhet a nem kívánt terhesség esélye!

Bár a fogamzásgátló tabletták használatát illetően megoszlanak a vélemények, az tény, hogy a segítségükkel hatékonyan csökkenthető a menstruáció alatti fájdalom és a havi vérzés mennyisége, valamint 99%-ban véd a nem kívánt terhességtől is (szexuális fertőzésektől viszont nem, ezért az óvszer használata a tabletta szedése mellett is erősen ajánlott). Azt azonban csak kevesen tudják, hogy vannak olyan tényezők, melyek erősen csökkenthetik a tabletta hatékonyságát. Íme, az a hat dolog, amikre figyelned kell!

1. Minden nap ugyanabban az időpontban vedd be

Nem kell percre pontosan betartani a tabletta bevételére kitűzött időpontot, de attól ne térj el fél óránál többel sem. Ha kombinált hormonokat tartalmazó tablettát szedsz, a gyógyszer 24 órán túl elveszíti a hatékonyságát, míg a csak sárgatesthormont (POP) tartalmazó tablettákat csak +3 órán át lehet pótolni (kivéve, ha a POP gyógyszered dezogesztrelt tartalmaz, mert akkor +12 órán át védve vagy a nem kívánt terhességtől). Még több információért olvasd el a betegtájékoztatót!

45660018 - young woman with contraceptive pill

2. Hányás esetén alkalmazz más fogamzásgátló módszert

Amennyiben a tablettád beszedése utáni két órában hánysz, nagy valószínűséggel a fogamzásgátló gyógyszered is távozott a gyomrodból, hiszen ennyi idő alatt nem tud kellően felszívódni a tabletta. Ebben az esetben a következő tablettádat ugyanúgy vedd be, mint máskor, a vérzésedig pedig használj más fogamzásgátló módszert is.

3. Kerüld a hashajtó termékeket

Nemrég nagy botrány kerekedett abból, hogy kiderült: a hashajtó hatású fogyasztó teák úgy meggyorsítják az anyagcserét, hogy a fogamzásgátló tabletták elveszítik a hatásukat – tehát hiába szeded be őket, nem leszel védve a nem kívánt terhességtől!

4. Olvasd el figyelmesen a gyógyszerek betegtájékoztatóját

Természetesen nemcsak a hajhajtó hatású teák, hanem többféle gyógyszer, altató és antibiotikum is gyengítheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Ha megbetegedtél és új gyógyszert ír fel a háziorvosod, mindenképpen érdeklődj nála, hogy ez mennyiben befolyásolhatja a fogamzásgátlód hatását.

67095054 - healthcare medicine, contraception and birth control. closeup oral contraceptive pills, condom and pink lipstick in denim pocket.

5. A méregtelenítést felejtsd el

Bizonyítottan gyengíti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, ha 24 órán át csak folyadékot iszol, és semmilyen más szilárd ételt nem viszel be a szervezetedbe. A tabletták ugyanis csak akkor tudnak teljesen felszívódni, ha van valamilyen étel a gyomrodban. Ha havonta több alkalommal is méregtelenítesz, kérd ki a nőgyógyászod véleményét más fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban – ebben az esetben a tabletták ugyanis nem fognak védeni a nem kívánt terhességtől.

6. Megfelelő hőmérsékleten tárold

Nagy valószínűséggel nem fogod tűző napra tenni a tablettádat. Arra azonban érdemes figyelned, hogy utazásaid során védd a szélsőséges időjárási viszonyoktól, különben elveszti a hatékonyságát a gyógyszered.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X