Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért ne hanyagold el az emésztési problémákat!

Ezért ne hanyagold el az emésztési problémákat!

bélbélbetegségegészségemésztésemésztési problémafájdalomgyomorgyulladás
0

Írta:

Az emésztési problémák rengeteg embert érintenek. A rohanó életmód, rendszertelen étkezések, a rossz minőségű és kevés vitaminokat tartalmazó élelmiszerek egyaránt felelőssé tehetőek ezeknek a problémáknak a kialakulásáért. Figyelj oda jobban, és tegyél a jó emésztésért, hiszen rengeteg baj forrása lehet a helytelen emésztés.

Nem tudnak felszívódni a tápanyagok

Abban az esetben, ha leginkább hasmenéssel küzdesz, előfordulhat, hogy sok fontos vitamin és ásványi anyag nem tud a megfelelő mértékben felszívódni a szervezetedben. Emiatt hiánybetegségek léphetnek fel, ami esetleg komolyabb problémák forrása is lehet.

Méreganyagok kerülnek a szervezetbe

A tápláléknak megvan az az időintervalluma, amit optimális esetben eltölt a szervezetben. Ha ezt az időt meghaladja, vagyis ha szorulással küzdesz, akkor bizony a méreganyagok visszaszivároghatnak a szervezetbe. Ez nagyon veszélyes, és extrém esetekben akár bélelhalás vagy bélelzáródás is lehet a vége.

Gyomorégés, puffadás

Szinte biztos, hogy mindenki tapasztalta már ezeket a kínzó és kellemetlen tüneteket, amelyek általában a nem megfelelő minőségű és mennyiségű étkezések után léphetnek fel. Ezek még az apróbb, jelentéktelenebb tünetek, mégis sokszor igen megviselik azokat, akiket érint ez a probléma.

53597179 - woman with stomach problems on toilet

A bél megbetegedései

A nem megfelelő emésztési folyamatok elsősorban a belek egészségét veszélyeztetik. Sajnos a paletta elég széles, és ha nem teszel időben óvintézkedéseket beleid védelme érdekében, könnyen megtámadhat valamelyik kór. Ha nincs megfelelő egyensúly a bélben irritábilis bélszindróma, bélgyulladás, de akár a bél daganatos megbetegedéseivel is számolhatsz.

Meggyengülő immunrendszer

A rossz emésztés nem csak a felszívódási folyamatokban okozhat bajokat, de az egész immunrendszert képes legyengíteni. Így nem csak a bél- és az azzal kapcsolatos megbetegedések fenyegetnek, hanem bizony rengeteg más egészségügyi problémát is magával vonhat.

Étkezési szokások megváltozása

Ha nem jó az emésztés, problémák lesznek az étvággyal is. Hiszen ha gyorsan keresztülszalad az étel a szervezeten, az agy az éhség üzenetét kapja. Ekkor még több tápanyag kerül a szervezetbe, de mivel az is gyorsan kiürül, nem tudnak felszívódni a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok. Aki viszont szorulással küzd, az étvágya is csökken, ő pedig éppen ezért nem jut a kellő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz.

Rossz közérzet

A helytelen emésztési folyamatok az egészségügyi vonatkozások mellett rossz közérzetet is okoznak. Akár lassabb az emésztésed a normálisnál, akár gyorsabb, egészen biztosan az egész napodra rá fogja nyomni a bélyegét. És ha már ezzel vagy elfoglalva, a teljesítményed sem lesz az igazi.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X