Főoldal > EGÉSZSÉG > Mítoszok és tények a durva emésztési betegségről

Mítoszok és tények a durva emésztési betegségről

bélbélproblémabetegségemésztésgyógyulásIBS
0

Írta:

Az emberek gyakrabban szenvednek emésztési rendellenességektől, mint gondolnád. És közülük sokan vannak, akik saját betegségükről sem tudnak, illetve nem ismerik a megfelelő kezelést.

Az emberek 10-20%-a szenved IBS-től, vagyis Irritábilis Bél Szindrómától, egy igazán gyakori betegségről van tehát szó. Csupán a betegeknek harmada fordul orvoshoz a panaszaival. Az IBS-szel kapcsolatban a mai napig sok téves információ terjed, a tünetek (görcsök, puffadás, hasmenés, székrekedés) lehetnek szakaszosan jelentkezők, de soha nem múlnak el végérvényesen. Az ilyen kellemetlen tünetek rontják az emberek életminőségét a munkahelyükön és az otthonukban is. Megmutatunk pár mítoszt, melyek az IBS esetében elterjedtek.

Mítosz: Az IBS-t ételallergia, szorongás, depresszió vagy a genetika okozza

Bár az IBS-es betegek közül sokan szenvednek élelmiszer-allergiától (48%), szorongnak (80%), depressziósak (63%), ezek a betegségek nem tehetők felelőssé a betegség kialakulásáért. Ugyanakkor a depresszió, a szorongás és az allergia hatással lehet az IBS tüneteire, mégpedig úgy, hogy fokozza a súlyosságukat. A mentális problémák hatására a jó baktériumok elpusztulnak a bélben, megnehezítve az emésztést.

Mítosz: A kolonoszkópiával mindig diagnosztizálni lehet az IBS-t

Nincs szükség a vizsgálatra ahhoz, hogy a betegséget diagnosztizálni lehessen. Kolonoszkópiával akkor kell számolnunk, ha más betegségek lehetősége is felmerül. Az IBS diagnosztizálásához elég a Róma kritériumrendszerben szereplő vizsgálatokat végigvenni.

38856848 - young woman with adombinal pain and stomach cramps

Mítosz: Az IBS növeli a vastagbélrák kockázatát

A betegek csupán 22%-a lesz vastagbélrákos, s bár az IBS sok kellemetlen tünettel jár, nincs rá bizonyíték, hogy növelné a rákos megbetegedés kockázatát.

Mítosz: A kiegyensúlyozott étrend segít diagnosztizálni a betegséget

A betegek 82%-a azt gondolta, hogy az étrend módosítása nem kötelező az IBS kezelése során. Tény, hogy nincs egy egységes gyógymód vagy egy adott termék kerülése (mint mondjuk a laktóz-intolerancia esetében a laktóz), egyénenként eltérő, hogy mi válthatja ki a tüneteket, például kávé, csokoládé, diófélék stb.

Mítosz: Csak nők lehetnek IBS-esek

Valóban elsősorban nők fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, ez koránt sem jelenti azt, hogy a férfiaknak nem lehet IBS-e. A betegség kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Ha a tünetek bármelyikét tapasztalod, fordulj orvoshoz, hogy megbeszélhessétek a kezelést.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X