Főoldal > EGÉSZSÉG > Hormonmentesen védekeznél? Ezek a legjobb módszerek

Hormonmentesen védekeznél? Ezek a legjobb módszerek

hormonmenteshormonmentes fogamzásgátlásmódszervédekezés
0

Írta:

Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja, így nem árt tisztában lenni, milyen lehetőségek közül válogathatunk a nem kívánt terhesség elkerülésére. Összegyűjtöttük a leghatékonyabb módszereket!

A hormonmentes fogamzásgátlás nemcsak azoknak jelenthet megoldást, akik nem élnek rendszeres nemi életet vagy valamilyen egészségügyi probléma miatt nem ajánlott a hormontartalmú fogamzásgátlók szedése. Hormonmentesen védekeznél? Összegyűjtöttük a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszereket!

Óvszer

Az óvszer nagy előnye, hogy gyakorlatilag bárhol megvásárolható, viszonylag olcsó, használata nem igényel orvosi vizsgálatot, és felhelyezése sem bonyolult. Ez a hormonmentes fogamzásgátló helyesen használva az egyetlen védekezési módszer, amely közel 100%-os védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel (így az AIDS-szel) és a nem kívánt terhességgel szemben is.

Spirál

A nőgyógyászok főleg a már szülésen átesett, 40 év feletti nőknek ajánlják a hormonmentes spirál használatát, hiszen náluk már egyre több mellékhatással járna a hormonkészítmények alkalmazása. A spirál egy műanyag és fémrészekből álló, T alakú szerkezet, ami a méhben fejti ki hatását. A spirálon lévő rézhuzal állandó steril gyulladást idéz elő a méhben, ezáltal akadályozva meg a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Innovatív módszer: rézgyöngy

A rézgyöngy különlegessége a gömb alakban rejlik: nincsenek éles végei, szögletei, így a hagyományos T alakú spirálokhoz képest jelentősen csökkenti az ezeknél tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat, mint az erős vérzés vagy a fájdalmas menstruáció. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől akár öt teljes éven keresztül. Az eszköz a nőgyógyásszal folytatott személyes konzultációt követően kerül felhelyezésre a méhbe, aminek a legjobb időpontja a menstruáció utolsó pár napja, amikor a méhszáj kellően széles és a terhesség esélye a legalacsonyabb. 4-12 héttel a felhelyezést követően ellenőrző vizsgálat javasolt. Ezt követően pedig évente érdemes részt venni egy nőgyógyászati vizsgálaton.

A működési elve hasonló a sztenderd réz méhen belüli eszközökéhez. A rézionok:

  • megszakítják a megtermékenyítés folyamatát a méhben
  • korlátozzák a spermiumok mozgását
  • megakadályozzák a spermiumokat a petesejt megtermékenyítésében
  • megakadályozzák a petesejt megtapadását (beágyazódását) a méhfalon

Előnyei közül kiemelendő, hogy nincs hatással az ovulációra, a ciklusra és a libidóra sem. Emellett nem okoz testsúlynövekedést, nem befolyásolja a csontok anyagcseréjét és nem okoz csontritkulást sem.

Fontos! A nagyon ritka rézallergiában vagy a rézanyagcsere zavarában, úgynevezett Wilson-kórban szenvedőknek a Rézgyöngy nem javasolt. Nem használhatják azok sem, akiknek kismedencei fertőzésük, tisztázatlan eredetű vérzészavaruk, méhnyaki fertőzésük, méhnyak- vagy méhrákjuk van.

Pesszárium (méhszájsapka)

A pesszárium egy latexből vagy szilikonból készült, kistányér alakú eszköz, melyet a hüvelybe kell felhelyezni (ezt saját magunk is elvégezhetjük) az együttlét előtt, ami megakadályozza a spermiumok és a petesejt találkozását. Az együttlét után 6-8 órával lehet kivenni. Az esetleges “balesetek” a nem megfelelő felhelyezésből adódhatnak elsősorban.

Hüvelytabletta

A hüvelybe helyezhető tabletták mozgásképtelenné teszik a spermiumokat, így azok nem jutnak el a méhbe, ahol beágyazódhatnak. A tablettát 10 perccel a szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, és így 3 órán keresztül biztosít védelmet. Ha újabb aktusra is sor kerül, újabb tabletta felhelyezésére van szükség, és megint ki kell várni a 10 perces hatóidőt. Előnyük, hogy többségük fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így nem csak a nem kívánt teherbe esés esélyét csökkentik, de például a fertőzések kockázatát is.

Spermicid krémek

Ideális megoldást jelenthetnek a szoptatás alatt, amikor különösen nem ajánlott hormont vinni a szervezetbe. A krém a hímivarsejteket bénítja meg, így akadályozva a megtermékenyítést. Ez az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot kell felhelyezni.

Hüvelytampon

Ugyanazon az elven működik, mint a krém, vagyis a spermiumokat teszi életképtelenné. Felhelyezés után azonnali védelmet biztosít, egy napon át. Legalább egy, legfeljebb 24 órán át lehet a hüvelyben hagyni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X