Főoldal > EGÉSZSÉG > Így válassz fogamzásgátló módszert!

Így válassz fogamzásgátló módszert!

férfifogamzásgátláspárkapcsolat
0

Írta:

Ha épp nincs párkapcsolatod Bár ez az állapot, hosszútávon nem éppen örvendetes, most nézd az előnyét: a szexmentes élet a legbiztosabb és a legolcsóbb fogamzásgátló! Ám jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha csábító szingliként összefutsz egy jó pasival, akivel szívesen ágyba bújnál? Ez esetben használj óvszert, mert nem csak terhességtől véd […]

Ha épp nincs párkapcsolatod

Bár ez az állapot, hosszútávon nem éppen örvendetes, most nézd az előnyét: a szexmentes élet a legbiztosabb és a legolcsóbb fogamzásgátló! Ám jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha csábító szingliként összefutsz egy jó pasival, akivel szívesen ágyba bújnál? Ez esetben használj óvszert, mert nem csak terhességtől véd meg, de a nem kívánt nemi betegségektől is. Ha biztosra akarsz menni, alkalmazz óvszert és tablettát egyszerre!

0017727_1.jpg ()

Ha párkapcsolatban élsz, de még nem szeretnél babát

Ha teljesen megbízol a párodban és magadban is, akkor nyugodtan elhagyhatjátok a gumióvszer használatát, de ha biztosra akarsz menni és nemcsak a biztonságot, hanem az egészséget is szem előtt tartod, nem árt a párkapcsolat elején kivizsgáltatni magatokat, hogy kiszűrjék különböző nemi betegségeket. Ha kiderült, hogy minden rendben van a legideálisabb és legkényelmesebb megoldás a fogamzásgátló tabletta, de kipróbálhatod a hüvelygyűrűt vagy a hormoninjekciót is.

Hamarosan jöhet a baba

Ha régóta szedsz gyógyszert, de már komolyan tervezgetitek a családalapítást, akkor mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal, mielőtt belevágtok a baba-projektbe. Hasznos lehet ilyenkor egy teljes kivizsgálás és elkezdheted szedni a terhességi vitaminokat is. A tévhitekkel ellentétben a fogantatás sikeréhez és a leendő trónörökös egészségéhez nem kell a tabletta abbahagyása után hónapoknak eltelni! Ugyanis sokaknak éppen ebben a pár hónapban van a legnagyobb esélyük a teherbeesésre. 

Nemrég szültél és szoptatsz

A szoptatás időszakában elvileg nyugodtan rábízhatod magad a természet védelmére. Ugyanis a szoptatás közben termelődő prolaktin hormon meggátolja az újabb teherbe esést. Ám a természet meg is viccelhet, mert gyakran előfordul, hogy rendszeres szoptatás ellenére, a szülés utáni hónapokban visszatér a menstruáció, vagyis fennáll a terhebeesés lehetősége. Ha ezt meg akarod előzni, kerüld az ösztrogéntartalmú bogyókat, mert gátolják a tejmirigyek működését. Helyettük jó választás a progeszteron-tartalmú minipillek szedése, a progeszteron injekció, vagy a hormonos spirál. De szóba jöhetnek még a hormonmentes, helyi fogamzásgátlók, mint a hüvelybe helyezhető spermaölő filmek, kúpok, krémek.  

Van már egy gyermeked, de még várnál a testvérkével

Ha a hosszútávú, kényelmes védelemre szavazol, dönts a progeszterontartalmú spirál mellett, így öt évre kipipálhatod a fogamzásgátlás kérdését, ráadásul a méhnyálkahártya megbetegedéseinek is csökkented az esélyét. További előnye a hagyományos spirállal szemben, hogy a méhen kívüli terhességtől is megvéd. Ha idegenkedsz a spiráltól, nyugodtan szedhetsz gyógyszert, vagy használhatsz helyi fogamzásgátlót.

Nem szeretnél több gyereket

Ha biztos vagy abban, hogy nem akarsz többet szülni, léteznek végleges megoldások is a fogamzásgátlásra, ám ezek visszafordíthatatlanok. Nők esetében elkötik, vagy méhen belülről „ledugózzák”a petevezetéket, a férfiaknál pedig az ondóvezeték-átvágásával akadályozzák meg a termékenységet. Mielőtt elszánnád magad, gondold át alaposan!

Dr. Újvári Attila szülész-nőgyógyász szakértőnk véleménye:
Szülés előtti fogamzásgátlásként egy alacsony dózisú, kombinált hormonális, gyógyszeres kezelést javaslok, szülést követően pedig a hormon tartalmú spirált tartom jó megoldásnak. Tisztelem azokat a pácienseimet, akik valamilyen természetes módszerrel védekeznek, de megfigyeléseim szerint a természet próbál kibújni az ilyen megszorítások alól. (pl. a tüszőrepedés akár többször egy ciklus alatt). Ezért csak azoknak ajánlom ezt a megoldást, akik okos higgadtsággal képesek figyelni testük jelzéseire és hiba esetén elfogadják a szülői szerepet. Sokan okolják túlsúlyukért a fogamzásgátló tablettákat. Bár a készítmények valóban megváltoztathatják az anyagcserét, mégsem okoznak közvetlenül hízást. Hízni csak a bevitt és el nem égetett energiától lehet. Ha az evések minősége, mennyisége és időzítése megfelelő, valamint a napi mozgásadag sincs ehanyagolva, a fogamzásgátló tabletta mellett sem kell a kilók gyarapodásától tartani.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X