Főoldal > EGÉSZSÉG > Ingyenes lesz 25 év alatt a fogamzásgátlás – Csak nem itt

Ingyenes lesz 25 év alatt a fogamzásgátlás – Csak nem itt

fiatalokfogamzásgátlás
0

Írta:

Ingyenessé teszi a francia kormány a 25 éven aluli nők számára a fogamzásgátlást, valamint minden ahhoz tartozó vizsgálatot és konzultációt.

Jövő évtől már nem csak a kiskorú lányok, de minden 25 év alatti nő számára ingyenessé teszi Franciaország a fogamzásgátlószereket, a fogamzásgátlással kapcsolatos vizsgálatokat és orvosi konzultációkat – jelentette be csütörtökön a francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran.

A miniszter az intézkedés bevezetését azzal indokolta, hogy sok fiatal nőnél visszaesett a fogamzásgátlás, amelynek főleg pénzügyi okai vannak. Az intézkedés 2022. január 1-től lép életbe, a francia állam pedig úgy vállalja a a fogamzásgátló tabletták ingyenessé tételét és a fogamzásgátlással kapcsolatos minden vizsgálatot és kezelést, hogy ez évente csaknem 21 millió eurós plusz kiadást jelent az országnak.

Olivier Véran szerint az eddigi 18 éves korhatárról azért kellett 25 évre kiterjeszteni a támogatást, mert ez az a kor, amikor gazdasági, társadalmi és jövedelmi szempontból is önállóak lesznek a nők. A minisztérium azért is húzta meg a határt 25 évnél, mert ettől a kortól a szülők kiegészítő biztosítása már nem érvényes a gyerekekre.

Franciaországban 2013 óta lehet ingyenesen hozzáférni a fogamzásgátlókhoz 15 és 18 év között. Ennek hozadékaként az elmúlt években jelentősen visszaesett az országban a terhességmegszakítási kérelmek száma, míg 2013 előtt ezer 15 és 18 év között lányból tíz esett át abortuszon, addig az elmúlt években ez a szám ezer főre kivetítve hatra csökkent.

A tavalyi évben már a 15 éven aluliak számára is ingyenessé tették a fogamzásgátlást azzal az indokkal alátámasztva, hogy 2019 végéig évente csaknem ezer 12 és 14 év közötti lány esett teherbe, közülük 770 lánynak abortusszal végződött a terhessége.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X