Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért jó megoldás a hormonmentes fogamzásgátlás? Elmondjuk!

Miért jó megoldás a hormonmentes fogamzásgátlás? Elmondjuk!

fogamzásgátláshormonmentes fogamzásgátlásmegoldásmódszer
0

Írta:

A hormonmentes fogamzásgátlás számos helyzetben indokolt lehet, legfőképp rendszertelen nemi élet és különféle egészségügyi kockázatok esetén. De pontosan kinek ajánlott és mennyire biztonságos? Utánajártunk!

Tévhit, hogy a hormonmentes fogamzásgátlók kevésbé hatékonyak, épp ellenkezőleg: a szervezet számára kevésbé megterhelő, mint a hormonháztartásba beavatkozó készítmények.

Az, hogy ki, melyik fogamzásgátló módszert választja, nagyon sok mindenen múlhat: függ életkortól, párkapcsolattól, meglévő betegségektől, életmódtól, gyógyszerérzékenységtől vagy a további családtervezési tervektől is.

Kinek ajánlott a hormonmentes fogamzásgátlás?

Számos olyan betegség vagy állapot ismert, amikor a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jöhet szóba, illetve a szakember gondos mérlegelésén múlik, szabad-e alkalmazni. Teljesen kizárt a trombózis, az embólia, az agyi érbetegségek és egyes májproblémák esetén hormontartalmú fogamzásgátlókat szedni. Ha pedig cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia és visszeresség áll fenn, szakembernek kell felmérnie, melyik módszer a lehető legjobb megoldás. Érdemes arra is figyelni, hogy a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatos kockázatok az életkor előrehaladtával egyértelműen fokozódnak, így 40 év felett érdemes hormonmentes megoldásokat keresni.

Hogyan működik?

A fogamzásgátlás megbízhatóságát számszerűen is lehet mérni: az úgynevezett Pearl-index megmutatja, hogy az adott módszert alkalmazó 100 nőnél 1 év alatt hány esetben fordult elő terhesség rendszeres nemi élet esetén. Tehát minél kisebb egy módszer Pearl-indexe, annál biztonságosabb a fogamzásgátló hatása.

Melyik módszer, mennyire biztonságos?

Óvszer – Pearl-index: 3-4

Az óvszer használatának nagy előnye, hogy nem kell hormont vinni a szervezetbe, hogy bármikor kéznél van, és hogy az egyetlen megoldás, amely a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségektől is véd.

Pesszárium – Pearl-index: 2-18

Ez az eszköz egy méhnyakra helyezhető “gumisapka”, amely mechanikusan akadályozza meg a spermiumok méhbe jutását. Célszerű spermicid anyaggal együtt alkalmazni, 20 perccel az aktus előtt felhelyezni, és szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben tartani.

Spermicid krémek – Pearl-index: 2-18

Ideális megoldást jelenthetnek a szoptatás alatt, amikor különösen nem ajánlott hormont vinni a szervezetbe. A mélyen a hüvelybe vezetett krém a hímivarsejtek sejtmembránját károsítja és fontos enzimjeiket bénítja meg, így akadályozva a megtermékenyítést. Ez az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot kell felhelyezni.

Igazi innováció a hormonmentes fogamzásgátlásban: rézgyöngy – Pearl-index: 0,2

Ez a méhen belüli új fogamzásgátló eszköz egy speciális hipoallergén fémből (úgynevezett nitinolból) készül, amit már régóta használnak az orvostudományban implantátumok készítésére. A speciális fém, amire 17 rézgyöngy van felfűzve, ráadásul még egy fehér polimer réteggel is be van vonva az esetleges allergiás reakciók elkerülésére.

További előnyei:

  • akár 5 éven át is képes kifejteni fogamzásgátló hatását
  • több mint 99%-os hatékonysággal bír
  • hatása a rézből származik, melyet lokálisan, a méhben fejt ki
  • nincs hatással az ovulációra, a ciklusra és a libidóra sem
  • nem okoz testsúlynövekedést
  • nem befolyásolja a csontok anyagcseréjét és nem okoz csontritkulást sem

Summa summárum: a hormonmentes fogamzásgátlás terén a kínálat egyre szélesebb, érdemes a kezelőorvossal konzultálni a lehetőségekről, főleg, ha a fent említett betegségek valamelyikével harcolunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X