Főoldal > EGÉSZSÉG > Szőrösödés, pattanások, túlsúly?

Szőrösödés, pattanások, túlsúly?

fogamzásgátlásfogamzásgátlóinzulinrezisztencia
0

Írta:

A szakorvost a fogamzásgátlók szerepéről kérdeztük az IR terápiájában.

Az inzulinrezisztencia (IR) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár. Sokszor a teherbeesést is megnehezítheti. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont diabetológusát a fogamzásgátlók szerepéről kérdeztük az IR terápiájában.

Fokozott szőrösödés, pattanások, túlsúly

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, ezért a nőkön is olyan jegyek jelenhetnek meg, melyek inkább a férfiakra jellemzők (hogy mennyire jelentősek ezek a tünetek, az elsősorban attól függ, mennyire emelkedett a tesztoszteron szintje). Az állapot gyakran jár együtt fokozott szőrösödéssel (főleg az állak és a felső ajak feletti területen), elhízással (ami főleg a hasi területre koncentrálódik), zsíros, pattanásos bőrrel, valamint menstruációs zavarokkal. Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel, meddőséggel találhatja szemben magát, és ha mégis pozitívat mutat a terhességi teszt, úgy fennáll a vetélés fokozott veszélye.

Látható, hogy az IR szerteágazó tünetekkel járhat, melyek közül több a külsőt is érinti, így igen önbizalomromboló hatása is lehet.

A fogamzásgátlók elnyomják a tüneteket

Amennyiben az inzulinrezisztens beteg nem kíván a közeljövőben teherbe esni, úgy fogamzásgátlót szoktak az orvosok javasolni, mellyel bár maga az állapot nem szűnik meg, ám a tünetek igen (vagy nagyban csökkennek).

“A fogamzásgátlókkal női nemi hormonokat juttatunk a szervezetbe, így elnyomjuk a férfi nemi hormonok túlsúlyát. Ezzel a zavaró tünetek is elmúlnak. Ezért amíg fogamzásgátlót szed egy diagnosztizálatlan IR-es, sokszor nem is tud az állapotáról, mert hiányozhatnak a jellegzetes IR-es panaszok. Azonban amikor abbahagyja a készítmény alkalmazását, megjelenhetnek a bőrproblémák, plusz kilók szaladhatnak fel rá”- mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Tüneti és nem oki kezelés a fogamzásgátló szedése

Bár valóban fontos, hogy az illető jól érezze magát a bőrében és ne álljanak fenn a zavaró tünetek, azonban ez az IR kezeléséhez nem elég. Hiszen a legfontosabb az oki terápia, vagyis az inzulinszintek helyreállítása. Ez ugyanis a tünetek megszűnését is maga után vonja. Így, ha nem szeretne, nem kell majd a továbbiakban fogamzásgátlót szednie.

Az IR elsőszámú kezelési módja a megfelelő, személyre szabott életmód terápia (dietetikus által összeállított étrend (a hiányzó mikrótápanyagok pótlásával), rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint, ha az értékek megkívánják, úgy gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

Forrás: Budai Endokrinközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X