Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a 2-es típusú cukorbetegség előszobája

Ez a 2-es típusú cukorbetegség előszobája

2-es típusú cukorbetegséginzulin szűrésinzulinrezisztenciainzulinszint
0

Írta:

Akinél a családban előfordult már 2-es típusú diabétesz, annak nemcsak a glükóz-, hanem az inzulinszintjét is ajánlott rendszeresen megnézezni.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a genetikának is, ezért ha valakinek a családjában előfordult már a probléma (főleg, ha szülőről, nagyszülőről van szó), akkor érdemes neki is rendszeresen ellenőriztetnie a vércukorszintjét. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája azonban felhívja arra a figyelmet, hogy ilyenkor ne csak a glükóz, hanem az inzulin szinteket is nézesse meg, hiszen a 2-es típusú diabetes-t megelőzi az inzulinrezisztencia, melyet szintén kezelni szükséges.

A 2-es típusú cukorbetegség előszobája: inzulinrezisztencia

Egyre több szó esik manapság az inzulinrezisztenciáról (IR), mivel a szakemberek rájöttek arra, hogy bizony ezt az állapotot is kezelni kell, ha nem akarjuk, hogy 2-es típusú cukorbetegséggé nője ki magát.

Hogy pontosan mit is takar az IR? Először is érdemes tudni, hogy az inzulin fő feladata az, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, ami pedig energiával látja el a szervezetet. Ennek hiányában a sejtek éheznek, a test nem működik megfelelően. IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinra, így a glükóz nem képes beépülni a sejtekbe. Kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki, azonban ezt csak egy ideig képes megtenni, előbb-utóbb kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Ebből látszik, hogy a diabetes nem az egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem egy hosszú folyamat eredménye, melynek a kezdeti állapota az inzulinrezisztencia. Éppen ezért, ha valaki a genetikai hajlama miatt tart a 2-es típusú cukorbetegségtől, ne csupán a vércukor szintjét ellenőriztesse, hanem az inzulinét is. IR fennállása esetén ugyanis gyakran előfordul, hogy bár a glükóz értékeivel nincs probléma, viszont az inzulinnál már megfigyelhető az eltérés.

Ehhez OGTT vizsgálatra van szükség, méghozzá a 0,60,120 perces glükóz és inzulin értékekkel , valamint a HOMA index ellenőrzésével.

Ezek a tünetek utalhatnak IR-re

·     Menstruációs zavarok

·     Aknék, zsíros bőr

·     Túlsúly

·     Hajhullás

·     Teherbeesési nehézségek/meddőség

·     Memóriazavarok

·     Cukor/szénhidrátéhség

·     Étkezés utáni álmosság

Érdemes tudni, hogy vannak esetek, amikor semmilyen tünet nem jelzi a problémát (ez főleg a fogamzásgátlót szedő nőkre jellemző, mivel a tabletták elnyomják a tüneteket).

IR-em van. Hogyan tovább?

Az IR kezelése a következő részekből tevődik össze: életmódterápia (személyre szabott diéta és mozgás), szükség esetén gyógyszer- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Amikor kiderül az IR, endokrinológus felkeresése mellett érdemes dietetikusokhoz is fordul a megfelelő étrend összeállításához, hiszen nincs egységes séma a diétához (így a 160g CH sem kőbevésett) Amennyiben gyógyszerre van szükség, annak dózisa az idő folyamán változhat (sőt, javulás esetén el is hagyható), ezért rendszeres kontroll szükséges az állapot nyomon követése céljából.

Forrás: Budai Endokrinközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X