Főoldal > EGÉSZSÉG > Felfázás, kismedencei vagy petefészek-gyulladás? – A szakértő válaszol

Felfázás, kismedencei vagy petefészek-gyulladás? – A szakértő válaszol

felfázáskismedencei gyulladáspetefészek-gyulladás
0

Írta: and

A hölgyek előszeretettel használják a felfázás szót hólyaghurutos (fájdalmas hólyagürítés), folyásos, illetve kismedencei fájdalommal járó állapotok fennállásakor. Ugyanakkor a nőgyógyászok hajlamosak mindenfajta kismedencei, vagy oldalsó alhasi fájdalomra a petefészek gyulladás szót használni. A kismedencei gyulladás A kismedencei gyulladás a petevezetők, petefészkek és környező szervek, szövetek gyulladását jelenti. Gyakoriságának pontos meghatározása hazánkban lehetetlen, nincs ugyanis központi […]

A hölgyek előszeretettel használják a felfázás szót hólyaghurutos (fájdalmas hólyagürítés), folyásos, illetve kismedencei fájdalommal járó állapotok fennállásakor. Ugyanakkor a nőgyógyászok hajlamosak mindenfajta kismedencei, vagy oldalsó alhasi fájdalomra a petefészek gyulladás szót használni.

A kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás a petevezetők, petefészkek és környező szervek, szövetek gyulladását jelenti. Gyakoriságának pontos meghatározása hazánkban lehetetlen, nincs ugyanis központi nyilvántartás, és ahogy írtam, egyrészt gyakrabban hangzik el ez a diagnózis, mint a valóságban indokolt lenne, másrészt viszont sokszor a panaszok spontán javulása miatt a megfelelő diagnózis felállítása és a szükséges kezelés nem történik meg. Amerikai statisztikák szerint az aktív nemi életet élő nők 11%-a szenved ebben a betegségben valamikor élete során. A fertőzés a hüvelyen, méhnyakon, petevezetőkön keresztül terjed a kismedencére.

Mi hajlamosít a gyulladásra?

  • korán kezdett nemi élet
  • több szexuális partner, új partner
  • a hagyományos spirál felhelyezése utáni 4 hónap, illetve az ajánlott 5 éven felül fennlévő spirál
  • vetélés, orvosi beavatkozások után is gyakrabban látunk ilyen problémát, bár ilyenkor rendszerint a beteg saját kórokozói felelősök a fertőzésért.

Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

A leggyakoribb komplikációk a kismedencei tályogképződés, hosszabb távon krónikus kismedencei fájdalom (1/4-e-3/4-e az érintetteknek), összenövések, a petevezető elzáródása és következményes méhen kívüli terhesség (7-10x-es kockázat), meddőség. Ezek miatt igen fontos a mihamarabbi körültekintő vizsgálat és kezelés.

0016647_1.jpg ()

A gyulladás tünetei

  • a legfontosabb tünet a fájdalom, rendszerint 7 napon belül orvoshoz viszi a beteget.
  • rendellenes folyás
  • rendellenes vérzés
  • láz
  • fájdalmas vizelés
  • esetleg hányinger, hányás

Vizsgálatkor ezeknek megfelelően a kismedence nyomásérzékenységét, a méhnyak fájdalmasságát, rendellenes folyást találunk. Vérvétellel is alátámasztható a szervezetben fennálló gyulladás. Fontos, hogy az orvos nemi úton terjedő betegségek kimutatására is megfelelő (DNS teszten alapuló) mintát vegyen, és/vagy a partnernek, partnereknek is adjon kezelést. Mivel hasonló tünetek kismedencei tumor, vakbélgyulladás, méhen kívüli terhesség, megcsavarodott vagy megrepedt ciszta esetén is fennállhatnak ezek kizárása is nagyon fontos. Ebben a hüvelyi tapintáson felül a részletes kikérdezés és hüvelyi ultrahang vizsgálat elvégzése segít.

Hogyan kezelhető a betegség?
A kezelés célja általában az összes lehetséges kórokozó ellen hatásos, rendszerint kombinált antibiotikum kezelés. A beteg általános állapotától függően ez lehet otthon, szájon át beszedendő, vagy kórházban, injekcióban adagolt gyógyszer. 1-2 napon belül számottevő javulás várható. Amennyiben a panaszok a kezelés ellenére fokozódnak, vagy kismedencei szövődmények lépnek fel, műtétre van szükség. Ez rendszerint has tükrözést (kulcslyuksebészet, laparoszkópia) jelent, melyben az összenövések oldására, a kismedence kiöblítésére, az esetleges tályog megnyitására és drainálására törekszünk. Mivel ezután az antibiotikum kezelés sokkal hatékonyabbá válik, a petevezető vagy petefészek eltávolítására nincs szükség.

A szakértő véleménye:
Meddőségi és kulcslyuksebészeti centrum orvosaként sajnos nap, mint nap találkozom ezen áldatlan állapot negatív következményeivel. A betegek részéről nagyon fontosnak tartom, hogy a fenti panaszok illetve hajlamosító tényezők fennállása esetén mihamarabb forduljanak orvoshoz! Ne próbálkozzanak alternatív kezelési módszerekkel, mert ezek késleltetik a megfelelő kezelést és így növelik a szövődmények esélyét! Az orvosok részéről fontos a megfelelő diagnózis és kezelés. A hatóság részéről pedig a részletes, a biztonságos szexre vonatkozó felvilágosításra, a fertőzések kimutatásához szükséges tesztek OEP támogatására és legalább a leginkább veszélyeztetett korosztály (15-19 éves!!!) szűrésére lenne szükség. Véleményem szerint a szövődmények ellátása a testi és lelki szenvedésen kívül is több pénzbe kerül, mint a fentiek.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X