Főoldal > EGÉSZSÉG > Fontos tények a hólyaghurutról

Fontos tények a hólyaghurutról

betegségegészségfájdalomfelfázásgyulladáshólyaghuruturológusvesevizelet
0

Írta:

Hirtelen váltottunk nyárból télbe, ilyenkor sajnos a felfázások száma is megszaporodik. Kevesen tudják, hogy a felfázás – hivatalos nevén hólyaghurut – nem csak nőket, de férfiakat is érint, és a népszerű házi praktikák közül van olyan, ami többet árt, mint használ.

Dr. Kovács Béla, a Duna Medical Center urológusának segítségével összeszedtünk néhány hasznos információt és lerántottuk a leplet néhány tévhitről. Valóban használ a tőzegáfonya? Mi a helyzet a forró fürdővel?

Az első tünetek, kezelés

A betegség köznapi neve, a felfázás félrevezető, mivel a betegség elsősorban nem a hideg miatt alakul ki. Az igaz, hogy a hólyag ellenálló képessége hideg hatására csökken, de az oda bekerülő baktériumok okozzák valójában a betegség kialakulását. A hólyaghurut leggyakoribb tünete a gyakori fájdalmas vizelés.

Az első hólyaghurutos epizódnál általában nincs szükség vizeletvizsgálatra és ultrahangos vizsgálatra, viszont antibiotikus kezelésre nagy valószínűséggel igen. Az urológus feladata, hogy először olyan antibiotikumot írjon fel, amely nem befolyásolja a bél- és hüvelyflórát. Ha visszatérő panasz esetén ezek használata nem lehetséges, és más fajta antibiotikum felírására van szükség, akkor a kezelés során és azt követően a bélflóra, majd a hüvelyflóra helyreállítása szükséges.

Visszatérő hólyaghurut

Visszatérő, enyhe panaszok megjelenésekor meg lehet próbálkozni bő folyadék bevitellel, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek használatával az antibiotikum helyett. Ezek ugyan megszüntethetik a tüneteket, de előfordulhat, hogy a baktérium ott marad a szervezetben, és a panasz az antibiotikus kezelésig megmarad. Komolyabb gyulladás akár első fertőződés, akár visszatérő panaszok esetén is kialakulhat, és sajnos könnyen vesemedence gyulladáshoz vezethet. Ezt onnan ismerhetjük fel, hogy a vizelési panaszok mellé láz és deréktáji fájdalom is társul.

Házi praktikák

Hólyaghurut vagy lázzal járó betegség esetén nem javasolt a forró fürdő, mert felerősítheti a gyulladást. Megelőzésként napjainkban népszerűek a tőzegáfonyából készült gyógykészítmények is, Dr. Kovács Béla azonban figyelmeztet: ezek közül csak azokat érdemes szedni, melyek nagy koncentrátumban tartalmaznak proanthocyanidint. Ugyanakkor ezek sem használnak mindig, hiszen csak azoknál enyhítik a panaszokat, akiknek a húgyhólyagjában vannak olyan, a baktériumok számára kedvező “kapaszkodók”, amiket a tőzegáfonya hatóanyaga semlegesít.

The woman has itching on his genitals.Asian women wear red clothes on their bed, they have itching in the vagina.Girl hands placed at the vagina.

 Egy flórában az ellenséggel

Vannak hölgyek, akiknél egy romantikus éjszaka vagy úszás után jelentkeznek a felfázás tünetei, de mindkét esetben a saját flórából történő fertőződésről van szó. Ezek ellen egy nagyon egyszerű dologgal védekezhetünk: Dr. Kovács Béla azt javasolja a hölgyeknek, hogy mindkét aktivitás után menjenek el pisilni, így megszabadulhatunk a hólyagba jutó baktériumoktól.

A fertőzés visszavág

Sajnos sokan vannak, akik hajlamosak visszatérő fertőzésre, mert genetikai hajlamuk van rá, vagy az immunrendszerük akár hosszabb időre is hullámvölgybe került. Mindkét esetben az immunrendszer stimulációjára van szükség, amelyet leginkább megfelelő stressz-szint elérésével, megfelelő alvás- és mozgás mennyiséggel, egészséges táplálkozással érhetünk el. Mindezek mellett gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll a kiújulás esélyének akár 40-50%-os csökkentésére is. Dr. Kovács Béla szerint a tünetek pontos ismerete kulcsfontosságú a hólyaghurut megelőzésében és korai kezelésében. Ha rosszabbodik állapotunk, azonnal forduljunk urológus szakorvoshoz!

Fotó: Avantgarde


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X