Főoldal > EGÉSZSÉG > Házi praktikák felfázás ellen

Házi praktikák felfázás ellen

felfázáshólyaghurutvizelési inger
0

Írta:

A fájdalmas, csípő vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó felfázás roppant kellemetlen tud lenni. Hogy vedd fel a harcot a hólyaghurut ellen? Segítünk!

Gyógytea minden mennyiségben

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, rozmaring-, medveszőlőlevél-, aranyvessző-, hibiszkusztea. Önts le egy-két evőkanál szárított gyógynövényt forró vízzel, majd hagyd állni 15 percig, végül szűrd le és idd meg! De számos kész teakeveréket is találsz erre a célra.

Folyadék, folyadék, folyadék

Ha felfáztunk érdemes óránként legalább 2,5 deciliter vizet inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, és a gyakoribb mosdóba járás segít kiüríteni a baktériumokat.

Segít a szódabikarbóna

A fertőzés csírájában való elfojtásában segíthet a szódabikarbóna, amely semlegesíti a vizelet savasságát. Egy teáskanál szódabikarbónát oldj fel egy pohár vízben, és idd meg!

C-vitamin-dömping

Napi körülbelül 1000 milligramm C-vitamint érdemes fogyasztani felfázás esetén. Ezzel a módszerrel savas kémhatásúvá tehetjük a vizeletet, gátolva ezzel a baktériumok szaporodását.

Egyél tőzegáfonyát

A tőzegáfonyát eheted nyersen és kapszula formájában is, amit szedhetsz megelőzésként vagy kiegészítő gyógymódként, illetve enyhébb felfázás esetén önmagában is hatásos lehet. A növény – akárcsak a szódabikarbóna vagy a C-vitamin – savasítja a vizeletet, nehezítve ezáltal a felfázást okozó baktériumok szaporodását.

Still life, food and drink concept. Various kinds of tea with a glass of tea on a black chalkboard. Selective focus, copy space background.

Borogatás

Felfázás ellen kiváló módszer a borogatás. Készülhet kamillateából, cickafarkfűből, de konyhasóval is: 3-4 evőkanálnyi sót kell egy liter vízhez adni, majd a borogató ruhát belemártani. Ezután helyezd el a ruhát az alhasi területre.

Gyors segítség: forró fürdő

Tegyél 1 kiló sót egy teli kád meleg vízbe, és hagyd, hogy feloldódjon. Ülj benne legalább 20-25 percig, de közben ne hagyd kihűlni a vizet! Segíteni fog!

Mit tehetsz még a felfázás ellen?

  • Öltözz rétegesen.
  • Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Ha azt érzed, hogy pisilned kell, akkor ne tartsd vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikumok és egyéb, a megelőzést szolgáló gyógyszer szedését javasolhatja. Ilyenkor az antibiotikumkúra után a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X