Főoldal > EGÉSZSÉG > Alakformálás sebészkéssel?

Alakformálás sebészkéssel?

plasztikai sebészet
0

Írta:

Az esztétikai műtétek ma már szinte végtelen lehetőséget kínálnak a szépülni vágyóknak. Nem túlzás, hogy akár új arcot, vagy alakot is tervezhetünk magunknak, hiszen gyakorlatilag az összes paraméter megváltoztatható, lekicsinyíthető, feltölthető, átszabható. Te is elgondolkodtál már, hogy segítesz azon, amit a természet nem alkotott tökéletesre? És vajon előtte mindent megtettél a változás érdekében, amit természetes […]

Az esztétikai műtétek ma már szinte végtelen lehetőséget kínálnak a szépülni vágyóknak. Nem túlzás, hogy akár új arcot, vagy alakot is tervezhetünk magunknak, hiszen gyakorlatilag az összes paraméter megváltoztatható, lekicsinyíthető, feltölthető, átszabható. Te is elgondolkodtál már, hogy segítesz azon, amit a természet nem alkotott tökéletesre? És vajon előtte mindent megtettél a változás érdekében, amit természetes úton, diétával, edzéssel, kencékkel lehet? És sorra vetted a lehetséges buktatókat is?

„Fogadjatok el!”

0008625_1.jpg ()

„Az igény arra, hogy megváltoztassuk a külsőnket, a nyilvánvalóan szükséges esetektől eltekintve, általában önelfogadási problémákra utal – mondja Berky Tamás pszichológus. –  A műtétnek köszönhetően ugyan alakul a külső, de a lelki probléma, a belső elégedetlenség nem feltétlenül csökken. Ilyen esetben fordulhat elő, hogy a páciens felelőtlenül újabb és újabb műtéteket végeztet magán. A „szebb akarok lenni”-érzés mögött gyakran a „fogadjatok el” igénye húzódik meg. Nem szerencsés, ha valaki olyan csoport normáinak akar megfelelni, melyben a tökéletes test a legfőbb érték. Az ilyesminek leginkább a fiatalok vannak kitéve, akiknek még formálódóban van az értékrendjük. Ők a – külsőségeket hangsúlyozó – reklámok fő célpontjai.” És manapság az egyre fiatalabb életkorban végzett szépítő műtétek hirdetéseié is, tehetnénk hozzá.

Divat vagy belső igény?

Egy mai lány vágyai között a szerelem, család, és a karrier mellett egyre inkább ott egy újabb igény is: a tökéletes külsőé.
„Amióta világ a világ, előnyt jelent a jó külső – mondja dr. Karsznai Zsolt plasztikai sebész, lapunk szakértője. – Manapság a média hatásának köszönhetően még erőteljesebbé vált a szépségre való igény. Míg régen csak szóbeszéd tárgya volt egy kiemelkedően csinos hölgy, addig ma szinte másodpercenként látható tökéletes testű nő a képernyőn, a magazinok címlapján, az óriásplakátokon. Bár ez a tökéletesség a legritkább esetben a természet műve, a nők mégis úgy érzik, kénytelenek azonosulni ezzel a szép és sikeres nőideállal. A divat és a szépség fogalma azonban folyamatosan változik. Míg egy frizurát vagy ruhatárat bármikor módosítani lehet, a plasztikai műtét eredményével más a helyzet. Láttunk már a közéletben is példát arra, hogy valaki egy mellnagyobbító műtét után rájött, hogy mégis kisebb kebleket szeretne, vagy olyan következményei lettek a műtétnek, amelyekkel nem számolt. Sokan másokon jól mutató karakterjegyekre vágynak, nem egészként gondolnak önmagukra, részleteiben látják a szépséget. Pedig a vonzó külső titkát a harmonikus vonások és az összkép adják, nem pedig a részletek.”

Tiéd a felelősség!

Az új keblek vagy a fitosabb orr bűvöletében sokszor meg sem hallja a szépülni vágyó, milyen kockázatokkal járhat egy műtét.
„A műtétet megelőző konzultációk során a páciens annyira élénken látja maga előtt új, elképzelt külsejét, hogy ez elfedi előle a plasztikai sebész által felvázolt eredményt, márpedig a kettő között óriási lehet a különbség” – figyelmeztet a Cincinnati Egyetem plasztikai sebészeti tanszékének vezetője, dr. Henry W. Neale. Manapság minden eddiginél egyszerűbb belevágni egy műtétbe, a beavatkozások egyre professzionálisabb lehetőségeket kínálnak, a legtöbb klinikán részletfizetési és hitellehetőséget is igénybe lehet venni, és sok esetben mindössze néhány órát kell kórházban tölteni, tehát a kísértés hatalmas. Londonban például a házhoz vitt botoxkezelés sem ritka, az USA-ban pedig féláron operálnak a képzésüket még be sem fejezett plasztikai sebészek.

Ha már döntöttél

Ha végérvényesen elszántad magad, hogy megváltoztatod a külsődet, a legfontosabb, hogy jó szakembert találj.

  • A legjobb, ha ajánlás útján választasz orvost. Ha ismerőseid körében találsz olyat, aki már átesett plasztikai műtéten, és elégedett az eredménnyel, keresd fel a sebészét.
  • Ha hirdetés alapján választasz, akkor jelentkezz be minél több plasztikai sebészhez konzultációra, ennek során személyes benyomást szerezhetsz a kiválasztott orvosról.

Ha szeretnél még többet megtudni a plasztikai sebészet előnyeiről és veszélyeiről, lapozd fel a Wellness magazin februári számát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X